Banes Motor České Budějovice
05.08.2004, Jan Salichov

Pomozte zachránit lidský život

V souvislosti se zveřejněním informací o tom, že česká hokejová legenda, trojnásobný držitel Stanley Cupu a dvojnásobný mistr světa Jaroslav Pouzar onemocněl leukémií, se na diskusním fóru internetových stránek Českých Budějovic objevilo hned několik nadšenců, kteří přišli s nápadem zorganizovat hromadné přihlášení nejen hokejových fanoušků do Registru dárců kostní dřeně. Připojte se i vy, vaše rozhodnutí může pomoci zachránit lidský život.

Co je to leukémie?
Leukémie je nádorové onemocnění krevních buněk, nejčastěji bílých krvinek. Při leukémii vznikají v kostní dřeni zvláštní buňky - atypické blasty. Blasty jsou přítomny i ve dřeni zdravé. Tyto blasty se však dále vyvíjejí ve zralé, funkční krevní buňky. Atypickým blastům tato schopnost chybí. Chovají se podle svých vlastních pravidel. Nekontrolovaně se množí a zabraňují tak kostní dřeni, aby produkovala zdravé krevní buňky. Špatně plní svou funkci - pokud vůbec nějakou plní. Po čase se dostávají do oběhu a mohou se usadit ve vzdálených orgánech. I v nich se dokážou dále množit a postižený orgán pak nemůže správně pracovat.

Jak se leukémie léčí?
Cílem léčby je dostat pacienta do remise. Remise je stav, kdy v kostní dřeni již nenacházíme blasty a pacient nepociťuje žádné příznaky nemoci. Remisi je třeba udržet co nejdéle.

Způsoby léčby:

  • chemoterapie

  • ozáření

  • transplantace kostní dřeně
  • Jak transplantace kostní dřeně probíha?
    Technicky se jedná o poměrně jednoduchý výkon. Nemocná dřeň je odstraněna podáváním léků, případně celotělovým ozářením. Zdravá kostní dřeň odebraná dárci je pak podána pacientovi do žíly jako transfúze. Sama opět osídlí dutiny kostí a začne vytvářet novou, zdravou krev.

    Jak se kostní dřeň odebírá?
    Dřeň se odebírá v celkové anestézii (narkóze) odsátím z dutiny kosti kyčelní. Odsávací jehla se zavádí přes kůži z několika vpichů v pánevní krajině. Jde o malý výkon, který nezpůsobuje žádné poškození zdraví dárce, a jeho rizika jsou stejná jako při kterémkoliv drobném výkonu v narkóze (slepé střevo, plastická operace, apod.). Určitým nepohodlím pro dárce je 48hodinový pobyt v nemocnici a mírné pobolívání v dolní části zad několik dní po odběru. Bezpečnost odběru pro dárce je zajištěna důkladným lékařským vyšetřením před odběrem.

    Chci pomoci. Co mám dělat?
    Dobrovolným dárcem kostní dřeně se může stát každý zdravý člověk. I vy můžete zachránit druhého člověka, pokud jste:

  • ve věku 18-35 let

  • splňujete podmínky pro dárcovství krve (neměl jste infekční žloutenku, TBC, astma, AIDS, nemoci krve, cévní a srdeční onemocnění, chronické choroby vnitřních orgánů, epilepsii a v posledním roce mononukleózu a boreliózu )

  • jste ochotni překonat určité nepohodlí spojené s odběrem dřeně v zájmu záchrany života druhého člověka.
  • Pokud splňujete výše uvedené podmínky, odešlete nebo zaneste laskavě předtištěnou předběžnou přihlášku na jednu z uvedených kontaktních adres (viz. odkazy na konci článku). Po určité době budete vyzván k odběru malého množství krve k určení vašich základních tkáňových antigenů. Protože tato poměrně náročná vyšetření mohou laboratoře provádět pouze v omezeném počtu denně, prosíme o shovívavost, budete-li vyzván s určitou časovou prodlevou. Výsledky vašeho vyšetření budou pak uloženy do počítačového systému registru a uchovány v naprosté tajnosti. Vyskytne-li se nemocný člověk, který bude potřebovat transplantaci, v registru budou podle tohoto základního vyšetření vyhledáni všichni možní dárci. Ti pak budou pozvání k dalšímu malému odběru krve ke zjištění konečné shody mezi dárcem a příjemcem. Pravděpodobnost, že budete vybrán jako dárce kostní dřeně, je ve skutečnosti velmi malá. V registru můžete být řadu let, než se najde s vámi shodný nemocný, najde-li se vůbec. Přesto každý zapsaný dárce dává naději na život druhému člověku.

    Mohu pomoci jinak?
    Ano. Pokud se v současné době nemůžete stát sami dárci dřeně, můžete pomoci jiným způsobem, např. finančním příspěvkem (Bankovní účet 10006-42334-041/0100, Komerční banka, Nuselská 94, 140 00 Praha 4). Provoz registru dárců není v současné době zcela kryt ze státního rozpočtu (a není tomu tak ani v řadě vyspělých zemí). Náklady na nákup vyšetřovacích sér, přístrojové techniky či administrativu nejsou malé. Každý sebemenší finanční příspěvek (např. zaplacení části nákladů na vstupní vyšetření, jakýkoliv osobní dar) je vítán.

    Kde najdu více informací:
    Veškeré potřebné informace naleznete na stránkách - Českého národního registru dárců dřeně nebo Českého registru dárců kostní dřeně.

    Nebuďte lhostejní a pomožte dobré věci!!!
    Jsme jedna velká hokejová rodina a dárci kostní dřeně se v první řadě hledají mezi příbuznými.

    Dejte nám o sobě vědět
    V případě, že jste se na základě tohoto článku rozhodli pomoci a skutečně vstoupíte do Registru dárců kostní dřeně, dejte nám o tom prosím vědět na mailovou adresu darci@hokejcb.cz. Můžete nám popsat své zážitky a pocity, které vás při tom doprovázely, či jen zanechat krátkou zprávu. V případě, že chcete zůstat anonymní, napište prosím svůj vzkaz alespoň na diskuzní fórum oficiálního webu HC České Budějovice - www.hokejcb.cz.
    Děkujeme.

    V článku bylo použito informací ze stránek Českého registru dárců kostní dřeně a Unie pro pomoc dětem s poruchami krvetvorby. Těm tímto děkujeme.

    Sociální sítě

    Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....