Banes Motor České Budějovice
01.01.2014, Miroslav Mayer, aktualizace Michal Špírek

Reprezentace: Medailisté z Českých Budějovic

Ohlédněme se za hráči, kteří v historii získali velké medaile z MS či OH a působili ve své hokejové kariéře v Českých Budějovicích. Králem je Miroslav Dvořák, který má deset velkých medailí. V éře samostatného českého hokeje pak za nepříliš dlouhé období získaly reprezentační výběry hezkou řádku medailí a v sestavách bylo i velké množství hráčů, kteří dříve, nebo později, oblékli českobudějovický dres. Nejúspěšnějším hráčem je Radek Dvořák, který sice nezískal nejvíc medailí, ale má na svém kontě tři a všechny jsou zlaté.

Éra československého hokeje

Jihočeši působili v reprezentačních výběrech až po druhé světové válce a ihned se jim dařilo prosazovat se i do týmů, které vozily medaile. První medaile, ovšem hned zlaté, přivezli Jiří Macelis, Čeněk Pícha, František Vacovský a František Mizera. Dalším medailistou byl bronzový Vlastimil Hajšman.

Nejslavnější éra přišla v sedmdesátých létech minulého století a je hlavně ve znamení dvojice Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar. Tato „jihočeská dvojčata“ dlouhá léta zviditelňovala českobudějovický hokej a oba získali nejvíce medailí. Králem se stal Miroslav Dvořák, který dokázal získat celkem deset medailí na mistrovství světa a olympijských hrách. Jsou to dvě zlata, sedm stříbrných a jeden bronz. Jaroslav Pouzar zůstal pozadu o tři cenné kovy. Na svém kontě tedy má dvě zlata, čtyři stříbra a jeden bronz. Zvláštní kapitolu tvoří Josef Horešovský, který získával medaile v jiném dresu, ale dohrával svoji kariéru v Motoru. Celkem získal sedm kovů a tím se do počtu vyrovnal Jaroslavu Pouzarovi.

Slávu a prapor českobudějovického hokeje pak postupně převzal Jiří Lála. Ten se může pochlubit pěti medailemi všech hodnot. Získal jedno zlato, tři stříbra a jeden bronz. Dvě medaile má ještě Jaroslav Korbela a Vladimír Caldr - oba dvě stříbra. V éře Československa ještě medaile získali Petr Bříza, Tomáš Jelínek, Oldřich Svoboda, Norbert Král a Radek Ťoupal.

Seznam hráčů, kteří získali medaile

Miroslav Dvořák         2x zlato, 7x stříbro, bronz
Jaroslav Pouzar         2x zlato, 4X stříbro, bronz
Jiří Lála               zlato, 3x stříbro, bronz
Josef Horešovský        zlato, 2X stříbro, 4x bronz
František Mizera        zlato
Jiří Macelis            zlato
František Vacovský      zlato
Čeněk Pícha             zlato
Jaroslav Korbela        2x stříbro
Vladimír Caldr          2x stříbro 
Jaromír Bünter          stříbro
Karel Masopust          stříbro
Tomáš Jelínek           4x bronz
Petr Bříza              4x bronz
Oldřich Svoboda         2x bronz  
Vlastimil Hajšman       bronz
Norbert Král            bronz
Jan Lidral              bronz
Petr Míšek              bronz
Radek Ťoupal            bronz

Do konce roku 1992 vybojovali tedy tito hráči celkem čtyřiapadesát medailí. Desetkrát to byly zlaté medaile a po dvaadvaceti stříbrné a bronzové kovy.

Éra českého hokeje 1993 - 2014

Prvním velkým turnajem samostatné reprezentace České republiky bylo mistrovství světa 1993 a znamenalo hned bronzový úspěch. V sestavě nechyběl Petr Bříza, Roman Turek, Roman Horák a Radek Ťoupal. Zatím posledním turnajem je mistrovství ve Švédsku a Finsku. Nejvíce medailí má Jiří Vykoukal a to hned čtyři. Další čtyři hráči získali po třech cenných kovech. Kromě Radka Dvořáka je to ještě Václav Prospal a Radek Martínek, kteří mají shodně po dvou zlatých a jeden bronz. A také Jiří Novotný, u toho je poměr obrácen - jedno zlato, dvě bronzové medaile.

V éře českého hokeje také stoupl počet brankářů, kteří působili v národním týmu i v Českých Budějovicích. V československé éře to byli pouze Bříza a Svoboda, tak v tomto období byli hned čtyři: Bříza, Turek, Hudáček a Kovář. Dále to bylo sedm obránců a devět útočníků. Celkem dvanácti hráčům se podařilo získat alespoň jedno zlato, dvanáct jich poté má také více než jednu medaili.

Seznam hráčů, kteří vybojovali medaili v českém dresu

Radek Dvořák                 3x zlato
Jiří Vykoukal                2x zlato, 2x bronz
Václav Prospal               2x zlato, bronz
Radek Martínek               2x zlato, bronz
Vladimír Hudáček             2x zlato
Jiří Novotný                 zlato, 2x bronz
Roman Turek                  zlato, bronz
Radek Bělohlav               zlato, bronz
Petr Vampola                 zlato, bronz
Michal Barinka               zlato
Petr Gřegořek                zlato
Filip Novák                  zlato
Stanislav Neckář             zlato
Robert Kysela                zlato
Zdeněk Kutlák                stříbro, bronz
Milan Michálek               2x bronz
Jakub Kovář                  2x bronz
Aleš Kotalík                 bronz
Roman Horák st.              bronz
Petr Bříza                   bronz
Radek Ťoupal                 bronz
Michal Vondrka               bronz

Za osmnáct let českého hokeje získali sledovaní hráči celkem 36 medailí. Převažují zlaté medaile, kterých je hned osmnáct, jediné stříbro získal Kutlák na MS v roce 2006 a Jihočeši získali i celkem sedmnáct bronzových medailí. Zbyněk Michálek a Jan Marek jsou také z Jihočeského kraje, ale českobudějovický dres neoblékli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....