Banes Motor České Budějovice
17.02.2017, Miroslav Mayer

Stavjaňa: Jedničkou pro play-off je pro nás Kváča

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Antonín Stavjaňa vládne v letošní sezoně na trenérské lavičce Motoru, se svým týmem vyhrál základní část a splnil tak první ze svých úkolů. Před začátkem vyřazovacích bojů se ohlíží za uplynulou základní částí. „První místo je nejlepší výchozí pozice pro play-off, to by se určitě líbilo každému.“

Do Motoru jste přišel s určitým očekáváním. Naplnila se?
Poté, co jsem přijal nabídku, abych šel trénovat Motor, jsme se bavili s vedením o skladbě týmu a já jsem nebyl úplně zorientovaný, jak vypadá první liga z pohledu úrovně a kvality hráčů. Takže tvorba týmu zůstala na bedrech manažerů s tím, že po předchozí sezoně, až na malé změny, kádr zůstal pohromadě. Domluvili jsme se, že ho budeme za pochodu upravovat a doplňovat. Cílem bylo hrát maximum a pokusit se o návrat do extraligy.

Prvním krokem bylo vyhrát základní část a vytvořit si nejlepší pozici pro play-off?
Ano, máme nejlepší výchozí pozici pro play-off a to by se určitě líbilo každému. My jsme si to vzali jako první krok ke splnění postupového cíle. Nemůžu říci, že s přehledem, ale v konfrontaci nejlepších týmů jsme tuto pozici uhájili a teď nás čeká play-off, kde doufám potvrdíme naše ambice a postoupíme až do baráže.

Za pochodu docházelo k obměně kádru a hráči přicházeli i odcházeli. Jak hodnotíte přínos posil?
Hledali jsme hráče na určité posty, určité role v týmu. Každého hráče jsme nejprve seznámili s rolí, kterou bude v týmu mít, a na každém pak bylo, zda je ochoten tu roli akceptovat. Někdy se ukázalo, že to prostě „nedává“. Já jsem měl z loňska dobré zkušenosti se zámořskými hráči, a právě tito hráči byli rozdíloví v sezoně, kdy jsme získali titul na Slovensku. Proto jsme se nejprve orientovali tímto směrem.

Hned z kraje sezony se v kádru objevili hned dva. Zatímco Mitch Fillman je stálicí obrany, Angelo Esposito se vrátil zpět do Kanady. Proč opustil kádr tak rychle?
Angelo přišel na pozici první nebo druhý centr. Toho se ale mu nepovedlo dosáhnout. Bylo to z důvodu, že úplně nedoléčil předchozí zranění, a v průběhu testu došlo k dalšímu zranění. Měl otřes mozku, a tak jsme se domluvili na ukončení spolupráce.

Fanoušci hodně řešili odchod Josefa Straky, který byl jejich oblíbencem, a v minulosti hodně platným hráčem. Nebál jste se, že vám to budou fanoušci vyčítat?
Josef Straka podepsal před sezonou novou smlouvu a domluvil se s vedením na některých věcech. Ukázalo se, že ty věci nefungují, a není to ke spokojenosti nás trenérů. Nakonec ani Pepa se necítil úplně v pohodě a sám přišel za vedením s žádostí o uvolnění.

Podobný byl před koncem základní části i odchod Davida Kuchejdy, který byl v klubu od začátku obnoveného Motoru, a byl brán jako „Budějčák“ do morku kostí.

David Kuchejda byl ztotožněný se svojí rolí v týmu, ale někdy okolo Nového roku přišel s tím, že cítí, že ho to nenaplňuje, a chtěl by odejít někam jinam. To bylo pro nás trochu složitější v tom, že už zbývalo málo času na doplnění týmu podobným typem hráče. Na to konto přišel Jirka Fronk, to je ale typově úplně jiný hráč a nám se rozpadla formace Kuchejda–Škoda–Babka, která fungovala, a byli jsme s ní velmi spokojeni. Teď hledáme typologicky někoho podobného, kdo by navázal na podobný projev. Aby se ta formace vrátila ke stylu, jaký měla.

Ve kterém zápase jste byl s projevem týmu nejvíce spokojen a vše šlo podle vašich představ?
Takové zápasy určitě byly, hlavně ty domácí, kdy jsme vyhráli vyšším rozdílem. Je potřeba říct, že když se zápas dobře rozehraje, je to pro tým daleko jednodušší. Možná bych odpověděl tak, že jeden z cílů bylo zlepšit náš herní projev na hřištích soupeřů. Bodový zisk ze zápasů venku byl vyšší oproti minulým sezonám. Jestli bych tady měl označit nějaký zápas, tak to byla utkání v Přerově, kde domácí tým hraje hodně tvrdě, ale naše mužstvo se ztotožnilo se svým zadáním a oba zápasy zvládlo přístupem i takticky velice dobře.

Kdy jste byl naopak nejvíce nespokojen se svým týmem? Byl to zápas ve Frýdku-Místku, kde domácí vyhráli 5:0?
Každému týmu během sezony nějaký ten zápas uteče. Tenhle zápas byl určitě skórově takový výraznější. Těch zápasů ale bylo několik. Stejně bych mohl vypíchnout zápasy, které jsme měli dobře rozehrané, ale nedotáhli jsme je dokonce.

Máte tři vyrovnané brankáře. Dva z nich byli v průběhu sezony na hostování a jsou zpět. Kdo z nich začne play-off?
Vše jsme řešili podle momentální výkonnosti. Ze začátku sezony dostal Petr Kváča nabídku chytat pravidelně v Benátkách nad Jizerou. My jsme to využili. Nakonec jsme nebyli spokojeni s tím, kolik prostoru dostával v Benátkách, a vzali jsme ho zpět. Právě Kváču považujeme za budoucnost pro tým. Tady pak dostával mnohem větší prostor. Odešel Bláha s tím, že se to změní, a dostane v brance více času. To se také nesplnilo, a tak se předčasně vrátil zpět. Teď máme tři brankáře a nejlepší výsledky v poslední době má Petr Kváča. Nebudeme s tím dělat žádné tajnosti, když řekneme, že je pro nás číslo jedna pro play-off.

Nestraší vás trochu fakt, že s Kladnem a Jihlavou nemá letos Motor příznivou bilanci?
S Kladnem to máme fifty fifty, to není žádná tragédie. S Jihlavou to byly hodně vyrovnané zápasy, které Dukla vždycky překlopila ve svůj prospěch. Mohl bych zase říci, že jiné týmy nám více seděly. Loni jsme měli problém s Přerovem a letos už ne. Každou sezonu to prostě na nějaké mužstvo vyjde.

V kádru se průběžně objevovali i mladíci z juniorky. Jak jste byl spokojen s jejich začlením do týmu?
V létě jsme byli orientováni na hráče jako byl Kondelík nebo Vochozka. Ti měli zastat pozici mladíků v týmu. Nakonec Vochozka úplně nesplnil očekávání a Kondelík se rozhodl pro odchod do zámoří. Guman také chvíli licitoval, jestli nebude hrát ve Švédsku. Otevřel se prostor, kterého se nejlépe zhostil Ondra Šulek, a nakonec z toho bylo pravidelné angažmá v prvním týmu. Projevil asi nejlepší adaptaci na přechod z juniorského do seniorského hokeje.

Co říkáte atmosféře při domácích zápasech v Budvar aréně a dá se očekávat ještě lepší kulisa ve vyřazovacích bojích?
Já se to ze svého pohledu snažím spíše odclonit, ale vnímám, že pro hráče je to obrovský doping. Z počátku jsem to chápal, ale nechtěl jsem to hráčům tolerovat, protože výkony doma a venku jsou dost rozdílné. Pro závěr sezony na to samozřejmě spoléháme a je to jednoznačně prvek, který hraje v náš prospěch.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice