Banes Motor České Budějovice
28.04.2017, Miroslav Mayer

Po celou sezonu jsme dávali málo gólů, říká Stavjaňa

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Emoce po nevydařeném postupu do extraligy už pomalu doznívají a je tedy čas na krátké ohlédnutí za play-off a baráží. Trenér Antonín Stavjaňa už myslí na další sezonu a dává dohromady nový tým, který bude usilovat o vytoužený postup. Kádr Motoru dozná mnoha změn, některé odhalil budějovický kouč už nyní.

Už jsme spolu hodnotili základní část a nyní bychom se mohli poohlédnout za play-off. Jak se na vyřazovací část díváte nyní s odstupem?
Do play-off jsme chtěli jít z prvního místa a to se podařilo. V prvním kole na nás vyšel Přerov, který jsme v této sezóně čtyřikrát porazili a hráči do souboje šli se sebevědomím i s dostatkem respektu k soupeři. To bylo myslím správné nastavení, abychom tyto zápasy zvládli. Přes soupeře jsme přešli a hráči si po čtyřech zápasech mohli odpočinout. Byla tam pauza asi deset dní do souboje se Slavií. Horší zprávou bylo, že ve třetím zápase utrpěl Tomáš Nouza zlomeninu ruky, to byl výpadek, který jsme museli zacelovat. Se Slavií nám utekl jeden domácí zápas, kde jsme měli ve druhé třetině black-out a Slávisté toho dokázali využít. Odehráli jsme tyto zápasy velice dobře a podržel nás Petr Kváča. V obou sériích už se objevily naše neduhy, které nás provázely po celou sezónu, hrajeme zápasy na málo gólů. V obraně je to zodpovědné, moc gólů jsme nedostali, ale potřebovali bychom odehrát klidnější utkání s vyšším rozdílem. To týmu pomůže i pošetří síly.

Postup do baráže se vydařil podle plánu a nastala nejtěžší etapa, postup do extraligy. Co se tedy nepovedlo?
Pokud uděláme souhrn baráže, musím říct, že jsme měli velký respekt z Pardubic. Mají v kádru spoustu zkušených hráčů zvučných jmen a paradoxně jsme právě s tímto týmem uhráli nejvíce bodů. Karlovy Vary měly výborný závěr v extralize a s nimi jsme uhráli pět bodů. Nejvíce jsme si věřili na Jihlavu a tam jsme ze čtyř zápasů získali jen dva body.

Právě Dukla Jihlava porazila Motor ve všech osmi případech v sezóně. Pamatujete někdy něco podobného z vlastní zkušenosti hráče či trenéra?
To bych asi musel dlouho přemýšlet, jestli jsem něco podobného zažil. Hodně se mluvilo o tom, že v loňské sezóně byl komplex Přerov, kdy Motor v základní části prohrál všechny čtyři zápasy a v play-off se to otočilo. Tým i celé okolí týmu věřilo, že něco podobného se stane i s Duklou v baráži. Nestalo se. Jihlava, jak dohrála základní část a play-off, na to navázala i v baráži a musím říct, že zaslouženě postoupila.

Nepodařilo se vám určit správnou taktiku na soupeře, či hráči nedokázali plnit úkoly, nebo byl soupeř prostě lepší?
Jihlava disponuje výbornými brankáři a na tom měla postavenou defenzívu. Obrázek hry nebyl takový, že by nás Dukla přehrávala, spíše jsme my byli více v tlaku, ale nedokázali jsme to přetavit do gólů. V jiných zápasech jsme byli schopni 2:1 vyhrát a tady jsme naopak 1:2 prohráli. Na vině byla nízká produktivita, tady se nemůžeme bavit o štěstí nebo o smůle. To může být jeden, dva zápasy, ale osm zápasů za sebou, to je už určitě nějaký algoritmus. Tak jsme to v trenérském štábu rozebírali, ale nemůžeme říct, že si hráči stoupnou na naši modrou a budeme na soupeře čekat. Mužstvo mělo zažitý nějaký systém a chtěli jsme zápas zvládnout naši aktivitou.

V posledním domácím zápase s Pardubicemi tým působil dojmem, že hráčům docházejí síly. Mnozí fanoušci měli dojem, že hráči nehrají naplno a nedávají do zápasu všechno.
Proti tomu bych se určitě ohradil. Samozřejmě to někdy může působit, že hráči nedávají do zápasu všechno. Můj dlouholetý spoluhráč Rosťa Vlach, excelentní bruslař a technik, celou kariéru trpěl tím, že všichni měli pocit, že hraje laxně. To byl jeho styl. Těžko předěláte styl hráče. Těžko může Tomáš Vak kmitat nohama jako Štěpán Hřebejk. V zápase s Pardubicemi nám úplně odešla první formace. Hráči, kteří to předtím táhli, najednou odpadli. Že by si hráči doma před plnou halou dovolili nějaké polevení? Samozřejmě, že bychom všichni chtěli, aby byl ten obraz hry o hodně jiný, ale já to vnímám tak, že je to souboj. Hrají proti sobě dva týmy, někdy to není ani tak obrázek vaší snahy a umění, ale je to konfrontace snahy a umění protivníka. Bylo vidět, že Pardubice odehrály zápas velice koncentrovaně, z defenzívy. Oproti nám mají v útoku obrovskou kvalitu a všichni hráči se podrobili systému, hráli výborně do obrany a nepustili nás do nějakého většího tlaku a zápas zvládli dobře.

Co týmu chybělo, že to nakonec nedopadlo?
V baráži vidím dvě roviny toho, proč jsme neuspěli. Jedna rovina je, že jsme si mysleli, že získáme body s Jihlavou a to se nestalo, druhá rovina je, že jsme vozili body z venku, ale doma jsme prohrávali. Když se na to dnes podíváme, věřili jsme, že produktivitu nám mohli zvednout hráči, kteří chyběli. Mluvilo se o tom, že jsme měli šanci získat Vencu Nedorosta, což by byl určitě rozdílový hráč. Dlouhodobě se zranil Ben Walker, který do té doby dělal bod na zápas, to byl také hráč, který by určitě zamíchal kartami. V Přerově se zranil Tomáš Nouza, další hráč, který byl schopen zvýšit produktivitu. To jsou věci, které do sebe musí zapadnout, pokud chcete vyhrát play-off či baráž, to se nepovedlo.

Jaký pocit ve vás zůstává po právě skončené sezóně?
Měli jsme několik úkolů a ten závěrečný nedopadl, jak jsme chtěli. Chtěli jsme dosáhnout změnu herního stylu, zapracovat na herním projevu zápasů venku, to se určitě zlepšilo. Povedlo se „objevit“ Kváču, Pýchu, Šulka a z Písku Vlčka. To jsou taková pozitiva uplynulé sezóny.

Kteří hráči vás v uplynulé sezóně nejvíce uspokojili, kteří zaznamenali největší progres nebo vás příjemně překvapili?
Asi bych začal s Kváčou, to je určitě objev sezóny. Nezačal nejlépe, ale po návratu z Benátek se do toho rychle dostal. Přiznám se, že mě velmi překvapil Pavel Pýcha. Když začal trénovat, byl jeho fyzický fond podprůměrný, ale bylo z jeho strany vidět velké zaujetí pro trénink a nakonec v herní činnosti dokázal, že má místo v sestavě. Po zranění se dokázal rychle vrátit, odehrál výborné play- off i baráž. Ještě bych chtěl připomenout Filipa Nováka, který přišel na závěr sezóny. Chvilku mu trvalo, než se srovnal se stylem hry první ligy, ale v play-off a v baráži to byl hráč, který prokázal klid a rozvahu, schopnost udržet puk a byl to rozdílový hráč. V útoku těch hráčů, kteří odtáhli určitou část sezóny, bylo více. Miloš Čermák dokázal potvrdit pozici hráče, který v první lize pravidelně boduje, prosadil se i v play-off a byl to jeden z hráčů, kteří mužstvo táhli. Většina hráčů měla výborný určitý úsek sezóny, nerad bych na někoho zapomněl.

Sezóna skončila a chystá se nová. Nějaké změny v kádru už byly oznámeny a další se ještě chystají. Co můžete prozradit o kádru pro příští ročník WSM ligy?
Tím, že jsme nepostoupili a víme, že se v první lize hraje systémem, že do Vánoc můžeme nasadit pouze 17 hráčů starších dvaceti let do pole a jednoho mladšího. To s sebou nese zúžení kádru. Je tady skupina hráčů, kteří už smlouvy mají - Kváča, Patera, Vráblík, Fillman, Pýcha, Pavlin. V útoku Čermák, Pajič, Chovan, Květoň, Dostálek, Šulek. Vedení domlouvá smlouvu s Vencou Nedorostem. Oslovili jsme s návrhem smlouvy Martina Heřmana a Kubu Suchánka. Jednáme s dvojicí Bláha a Gába. Musí samozřejmě dojít i k určité obměně hráčů, takže se musíme rozloučit s Tomášem Nouzou, Lubošem Robem, Vláďou Škodou, Štěpánem Hřebejkem, Tomášem Vakem, Martinem Mazancem, Dušanem Žovincem i s Kubou Babkou.

U velkého množství fanoušků určitě vzbudí nevoli odchod Tomáše Nouzy a Luboše Roba. Nebojíte se, že vám to budou fanoušci v případě neúspěchu vyčítat?
Pokud chcete Vencu Nedorosta, tak těžko můžete udržet Luboše Roba. Musíme si dokázat vybrat a Venca Nedorost je hráč, který dokáže být rozdílový, má minimálně extraligovou úroveň. Zkuste jako trenér říct, že nechcete Nedorosta.

Bude v týmu i nadále pokračovat Filip Novák?
Mluvili jsme spolu, ale zatím to nechává otevřené. Je to hráč určitých kvalit a dívá se po nabídkách z KHL i extraligy. Nevyloučil, že by zůstal u nás, ale zatím preferuje spíše lepší soutěže.

Do jaké míry je složení kádru pro příští rok vaše rozhodnutí a jak vám do toho zasahuje vedení klubu?
Domluvili jsme si na úrovni rady ředitelů určitou strategii. Vedení by rádo vidělo co nejvíce domácích odchovanců nebo hráčů z regionu. Toho se chceme držet. Další kritérium je i limitovaný počet cizinců. Díky systému tabulkového vyrovnání je pro nás zahraniční hráč levnější než hráč z Česka. Další kritérium je i věková skladba, kdy musíme kádr omladit, aby měl znovu nějakou perspektivu i pro další sezónu. Další věc je, že potřebujeme i určitou skladbu hráčů. Třeba do obrany potřebujeme hráče, který je spíše defenzivní, měl by mít dobré fyzické parametry, hru tělem. Tohle všechno do toho zasahuje.

Které hráče z juniorky pozvete do letní přípravy?
Máme domluveného Bártu a Doktora. Dále ještě padla jména Káník, Kachyňa a mohl by přijít i Dančišin, ale to ještě budeme konzultovat s trenéry mládeže. Hráče musíme nejprve poznat, jak fungují v tréninku, jaký mají přístup a podle těchto věcí se bude za běhu domlouvat, jaký prostor dostanou.

Kolik hráčů byste ještě rád přivedl z jiného klubu u nás či ze zahraničí?
Pokud budeme mít Vencu Nedorosta, tak jsme si říkali, že bychom rádi k němu získali jednoho kvalitního hráče. Bude záležet na nabídce. Venca je univerzál, který umí hrát centra i křídlo. V tento moment nám trochu chybí hráč s držením hole napravo. Takže se momentálně díváme po hráči, který by byl větší, pravák, centr. Musíme vycházet z toho, co nabízí trh. Hráči se nejprve dívají po extralize a teprve potom až níže. České Budějovice mají výborný zvuk, ale je to stále první liga a podle toho jsou vyjednávání složitá.

Teď máte před sebou dovolenou, ale už určitě myslíte na letní přípravu. Pojmete ji tradičně nebo zařadíte nějaké novinky?
Základ bude stejný jako v loňském roce. V trochu změněné pozici bude fungovat Franta Bombic, který bude nejen kondiční trenér, ale i asistent se specializací na obránce. Máme naplánováno, že bychom 15. května začali. Náplň bude hodně podobná, ale chceme jít do větší specializace na jednotlivé skupiny hráčů, co se týká jejich silových schopností, zdravotních problémů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....