Banes Motor České Budějovice
24.06.2017, Filip Kortus

Brankáře Kváču s Paterou draftovaly kluby NHL!

Skvělá zpráva dorazila v sobotní podvečer ze zámoří pro dva budějovické brankáře. Na vstupním draftu NHL uspěli kromě sedmi Čechů i dva gólmani z jihu Čech – Petr Kváča a Jiří Patera. Prvního jmenovaného si vybralo ve čtvrtém kole Colorado Avalanche, Jiřího Pateru získal nováček NHL Vegas Golden Knights.

V pátečním prvním kole draftu k žádnému většímu překvapení nedošlo. Z Čechů si týmy vybraly dle předpokladů Martina Nečase a Filipa Chytila, na další přišla řada až v sobotu. Na konci čtvrtého kola došlo k překvapení, třetím vybraným českým hokejistou se stal brankář ČEZ Motoru Petr Kváča. Ten hned v neděli 25. června odlétá na kemp nováčků. „Je to neskutečný pocit vědět, že se podívám do nového prostředí, získám spoustu nových zkušeností a budu moci na sobě nadále pracovat,“ popisoval budějovický brankář své první pocity. Do své organizace si ho vybralo Colorado, jehož skauti se na nadějném brankáři byli podívat už v předchozích sezonách při zápasech juniorské soutěže.

Dvě kola po Kváčovi přišel na řadu další českobudějovický brankář, u něhož byla pozice na draftu předpokládanější. Na 161. místě si Jiřího Pateru vybral nováček NHL z Las Vegas. I on se den po draftu odletí představit na kemp. „Jsem z toho nadšený, je to pro mne velká čest. Jsem poctěn tím, že můžu být v organizaci jako je Vegas,“ radoval se osmnáctiletý gólman. O Paterových šancích na draftu se mluvilo delší dobu, upoutal na sebe nejen výbornými výkony v juniorské extralize, ale i povedenou účastí na mistrovství světa osmnáctiletých na Slovensku. „Věřím, že jak já, tak i Jirka Patera se uvedeme v dobrém světle a zabojujeme o místo v týmu,“ uzavřel Petr Kváča.

Pro Motor se zatím situace nijak dramaticky nemění. Oba brankáři mají v Českých Budějovicích platnou smlouvu, mohou tak bez souhlasu odejít pouze v případě, že s nimi podepíše kontrakt jejich tým z NHL. Že prošli talentovaní brankáři z Motoru draftem NHL je vyznamenáním pro celý klub.

Brankáři Motoru draftovaní do NHL:

Rok   Jméno (Klub)                         Pořadí na draftu
1990 Roman Turek (Minnesota North Stars) 115. 2006 Jakub Kovář (Philadelphia Flyers) 109. 2017 Petr Kváča (Colorado Avelanche) 114. Jiří Patera (Vegas Golden Knights) 161.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....