Banes Motor České Budějovice
30.06.2017, Filip Kortus

Vybojovat s Motorem postup do extraligy je sen, říká nová posila Zdeněk Kutlák

Obránce Zdeněk Kutlák se po dlouhých deseti letech vrací do Českých Budějovic. Za roky v zahraničí posbíral zkušenosti v NHL, KHL, EBEL či nejvyšší švýcarské soutěži. Nyní bude mít o motivaci v dresu Motoru postaráno. Dotáhnout tým k postupu do extraligy. "Nic lepšího by mě na konec kariéry nemohlo potkat," říká urostlý bek.

Co vás vedlo k tomu, že jste se po několika letech strávených v zahraničí vrátil zpět do Českých Budějovic, kde jste hokejově vyrůstal?
Jednou věcí bylo, že už jsem se chtěl vrátit domů. Další, a to velmi zásadní, bylo, že máme třetí přírůstek do rodiny. To byla jedna z hlavních věcí, proč jsem se rozhodl vrátit.

Rodinu jste měl při zahraničních angažmá vždy s sebou?
Ano, rodina byla kromě jedné sezony vždy se mnou. Pouze první rok v Salcburku jsem byl sám, protože jsem nevěděl, jestli tam budu pokračovat. Do Čech jsme se vždy vraceli do Českých Budějovic.

Jak dlouho jste s vedením Motoru diskutovali o kontraktu?
Šlo to pozvolna. Sešli jsme se, na něčem jsme se domluvili a začal jsem s týmem trénovat. Absolvoval jsem soustředění na Lipně a od té doby se věci vyvíjely tak, že jsme se dohodli na smlouvě. Podepsal jsem kontrakt na jeden rok.

Sledoval jste Motor v uplynulé sezoně? Navštívil jste nějaký zápas?
Dění v Českých Budějovicích jsem sledoval každý rok, cíl i letos zůstává stejný. Všichni se přesvědčili o tom, že postoupit je strašně těžký úkol a ani letos to nebude nijak jednoduché. Na několika zápasech uplynulé sezony jsem byl a vím, jak to hráči prožívali. Byl jsem s nimi v kontaktu a vnímal jsem, jak náročné to měli. Všichni si postup moc přejeme, ale cesta k němu je hodně těžká a dlouhá. Budu se snažit pomoci postupu do extraligy, co nejvíce budu moci.

Je pro vás velké lákadlo a motivace vybojovat s Motorem vytoužený postup do extraligy?
Bylo by to asi to nejhezčí, co by mě mohlo na závěr kariéry potkat. Jak říkám, cíle jsou dané, ale čtyři roky v první lize po znovuzrození klubu ukazují, jak trnitá cesta do extraligy je.

Poslední sezonu jste stejně jako dvě předcházející strávil v Salcburku. Dá se říct, že to pro vás byl nejméně úspěšný ročník?
Měli jsme v týmu nového trenéra a úplně jsme si nepadli do noty. Začal měnit dost věcí, které před tím fungovaly. Dvě sezony po sobě jsme vyhráli titul. Jeho způsob vedení podle mého dolehl na celý tým, a i když jsme se pohybovali na předních příčkách, tak jsme cítili, že to není ono. Těsně před začátkem play off jsem se zranil a do konce sezony už jsem si nezahrál. Proto vítám, že mohu v Motoru chodit tak brzy na led, protože ke konci února jsem byl na ledě naposledy.

Celkově jste ale byl s angažmá v Rakousku spokojen?
Šel jsem do nového prostředí, nevěděl jsem, co od soutěže očekávat. Za krátkou dobu jsem poznal, jak to v klubu funguje, a byl jsem příjemně překvapený. Zahráli jsme si i Ligu mistrů, což je dobrá zkušenost. Zejména při mém prvním ročníku v Salcburku jsme měli extrémně silný tým, hrál jsem ve velké pohodě a všichni jsme si věřili od prvního zápasu v sezoně. Prokazovali jsme to a závěrečné play off jsme ovládli velkým způsobem. Obhajoba byla o dost těžší, ale dokázali jsme to. Ve finále jsme přehráli Znojmo.

O Salcburku se ví, že má věhlasnou mládežnickou akademii. Je opravdu nejlepší v celé Evropě?
Myslím si, že i po celém světě. Je to něco neuvěřitelného. Doporučuji každému, aby se tam vypravil třeba pouze na prohlídku. Jednou mi říkali, že půjdeme trénovat do akademie a já jsem do té doby vůbec nevěděl, že něco takového existuje. Jakmile jsem do areálu vstoupil, okamžitě mi spadla brada. Myslím si, že nic podobného na světě není. Hodně jsem toho za celou svou kariéru prožil, ale akademie v Salcburku je opravdový unikát. Nabízený komfort a vybavení je neskutečné.

V kariéře jste vyzkoušel kromě NHL a KHL třeba i švýcarskou nejvyšší soutěž. Dá se podle ostatních soutěží porovnat kvalita EBEL?
Už jsem to v rozhovorech několikrát zmiňoval, hodnotit kvalitu soutěže je hrozně těžké. Nevěděl jsem, do čeho jdu, což platí i teď pro WSM ligu. První ligu v Čechách jsem hrál naposledy před více než deseti lety a navíc pouze část sezony. V dřívějších letech jsme si ze srandy říkali, že závěr kariéry půjdeme dohrát někam do Rakouska. Má to k pravdě opravdu hodně daleko. Přední kluby mají v týmech hodně zahraničních hráčů a liga má nespornou kvalitu. Vidím přednost i v tom, že je soutěž mezinárodní a hrají v ní i celky z jiných evropských zemí.

Budete nyní po příchodu přemlouvat společně s ostatními Filipa Nováka, aby v Českých Budějovicích zůstal?
Bylo by to vskutku parádní. U Filipa to není o přemlouvání, on je velmi kvalitní obránce, a kdyby tu zůstal, budu hrozně rád a moc by nám pomohl. Malinko by se nám vrátila parta, kterou jsme tu dříve měli.

Už víte, s jakým číslem na dresu budete nastupovat?
Ještě se mě nikdo neptal, ale přál bych si osmdesátku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....