Banes Motor České Budějovice
20.11.2017, Adam Pavlíček

KVA - CEB 2:3 - Šlágr kola rozhodly branky Motoru v oslabení

Českobudějovičtí dokázali hned dvakrát skórovat ve svém oslabení, díky čemuž odjíždí z ledu karlovarské Energie vítězně. Motor držel vedení od první třetiny až do té poslední. První gól si za českobudějovický tým připsal Michal Bárta. Již ve středu čeká Motor další z těžších soupeřů, na jih Čech přijede Kladno.

Diváci šlágru kola utkání se ani nestačili rozehřát a po 28 sekundách tu byl první gól. Hostům se podařilo rychle po vhazování proniknout do útočného pásma, Michal Bárta po přihrávce Nováka překvapil Novotného a dostal Motor do vedení. I nadále České Budějovice tlačily na domácí obranu a energetikům se dlouhé minuty nedařilo vymanit z tlaku. Motor toho málem znovu využil, když se Rob dostal ve 3. minutě k puku a z mezikruží střílel, Novotného tentokrát nepřekvapil. První velkou šanci zaznamenala Energie v 7. minutě, kdy pálil Ondřej Beránek. Kváča si jeho pokus pohlídal. Po faulu Jonáka šli domácí do první početní výhody, Martinu Heřmanovi se však povedlo využít jejich špatné rozehrávky a podruhé za hosty překonal Novotného. Energii tato chyba probudila a domácí celek se začal ještě více tlačit do útočného pásma. Velkou příležitost měl jejich kapitán Václav Skuhravý, prezentoval se solidní dělovkou od modré, přes Kváču ale neprošla. Západočeši se radovali až díky kombinaci po ose Krejčí, Gríger a Jakub Flek před Kváčovou bránou, kterou poslední jmenovaný zakončil přesným zásahem. I po vstřelené brance se energetici úspěšně tlačili na Kváču, a ten měl plné ruce práce. Ve 14. minutě zaznamenal gólovou příležitosti Matic Podlipnik, Kváča však v rychlosti vymrštil svou lapačku. Další ráz první periody udávala vyloučení na obou stranách, skóre už se ale neměnilo.

Domácí i hosté byli od začátku druhé třetiny naladěni na stejné útočné vlně. Po třech minutách z této taktiky těžil Motor, když se Petr Vampola z blízkosti přesně trefil mezi tyč a Novotného. Energie i přes mnoho šancí měla problém se správným receptem na překonání pozorného Kváči. Brankář hostí hatil jednu šanci domácích za druhou. Nakonec se podařilo trefit puk od modré Podlipnikovi a Tomáš Rachůnek ve 27. minutě dorážel na druhý domácí gól. Západočeši se dostali na koně a zintenzivnili své útočné snažení. Kohout, Kvapil a Podlipnik, ti všichni měli obrovské šance na vyrovnání, ale nevyužili je. Po souhře Ondřeje Beránka s Jakubem Flekem muselo dokonce rozhodovat video, verdikt však potěšil hosty. Další nevyužitou šancí energetiků byla souhra Beránka a Rachůnka, první jmenovaný svojí konečnou střelou ale neskóroval. Stav po druhé třetině tak zůstal 2:3.

Start poslední periody pojala aktivněji Energie a ve 43. minutě tu byla její první velká šance. Rachůnek vypálil, už už to pro jeho tým vypadalo úspěšně, na poslední chvíli však domácímu celku upřel radost Kváča. Činil se i Motor, a domácí tak ve svém snažení stále museli pečlivě hlídat zadní vrátka. Ve 47. minutě dostali energetici čtyřminutovou početní výhodu po dvojitému trestu Pavlina. Následovala však i vyloučení na straně domácích a z výhody Energie nebylo prakticky nic. Třetí třetina obecně se nesla v duchu vylučování a hry v plném počtu si diváci příliš neužili. Kouskování pochopitelně více vyhovovalo vedoucímu Motoru. Hra se přelévala od branky k brance a čas se domácím krátil. Domácí trenéři v závěru riskli ještě hru bez brankáře, kousek od vyrovnání stál Václav Skuhravý, ale Jihočeši v čele s Kváčou už svou druhou výhru nad Energií uhájili.

Ohlasy po zápasu

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): My jsme se na utkání připravovali poslední tři dny. Řekli jsme hráčům nějaké informace, ale bohužel se nepodařilo dobře vstoupit do utkání. Inkasovat v prvním střídání určilo ráz celé první části, ve které jsme měli horší pohyb a tahali jsme za horší konec. Do utkání jsme se vrátili až ve druhé třetině, kdy jsme dokázali zlepšit pohyb a vytvořit si nějaké šance, ale naráželi jsme na obětavou obranu hostí. Pokud s takovému týmu jako je Motor, který se prezentuje tím co tady dnes ukázal, nabídneme tři branky, tak se následně to utkání velice těžko otáčí. Našim hráčům děkuji, že se dokázali do utkání vrátit. Možná jsme byli i opticky lepší, ale ten třetí vyrovnávací gól se nám už nepodařilo vstřelit. Gratuluji hostům k zaslouženému vítězství.

Luboš Rob (ČEZ Motor České Budějovice): Byl to souboj týmů, kteří vyhlašují, že chtějí postoupit zpět do extraligy. Čekalo se, jak utkání nakonec bude vypadat. My jsme se na zápas připravovali svědomitě a chtěli jsme odehrát první část s tím, že chceme dát gól. Podařilo se nám to hned v prvním střídání, což se možná ukázalo jako rozhodující moment zápasu. Ve druhé třetině nás domácí přimáčkli a my jsme se dostali ze hry vinou vyloučení. Ale třetí část už byla zase z naší strany zodpovědnější. Nicméně ty tresty v podobě čtyř a deseti minut byly z vyhecování hráčů. Tři body z venku jsou pro nás velice cenné a tato výhra ukázala, že věřit našemu hernímu stylu se vyplácí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....