Banes Motor České Budějovice
31.03.2018, Karel Svoboda

Svoboda: K finále musíme přistoupit s pokorou

OSTRAVA - Jedním z hráčů budějovického týmu, který byl po vítězném semifinále odchycen štábem České televize, je brankář Daniel Svoboda.

Dane, docela se držíte, ale je vidět, že ta radost na vaší tváři je. Co pro vás znamená postup do finále?

Tak je to něco, co jsme si přáli od začátku sezóny. Občas se zdálo, že je to jenom vzdálený sen, ale když jsme se v týmu sešli všichni, tak se ukázalo, že jsme opravdu vynikající tým. Potvrdilo se, že když chceme, že můžeme porazit kohokoliv.

Výsledek i průběh zápasu vypadá, že to byla celkem pohoda, ale tak snadné to asi nebylo.

My jsme měli docela štěstí na začátku zápasu, kdy se nám povedlo vstřelit dvě rychlé branky. Na druhou stranu jsme bohužel malinko přestali hrát a soupeř vyrovnal. Naštěstí do konce první třetiny se nám povedlo odskočit o jednu branku. Další průběh zápasu byl spíše boj. Nemyslím si, že ta třetí třetina byl nějak hezký hokej, ale ubojovali jsme to.

Co se u vás změnilo, když loni jste vypadli v osmifinále a letos jste přes úřadujícího mistra dostali v pohodě až do finále?

Tak nevím, jestli úplně v pohodě. Myslím, že jsme se sešli jako supr parta. Již před dvěma lety v mladším dorostu jsme byli skvělý kolektiv a letos je to zase parádní. Máme pár hodně šikovných hráčů, reprezentantů. Ale zároveň jsme skvělý tým a šlapeme jeden za druhého.

Jak je těžké se připravit na finálový turnaj? Během dvou dní se rozhodne o celé sezóně a tak koncentrace musí být asi mimořádná?

Je to náročné, jak fyzicky, tak i psychicky. Jeden den se rozhodne, zda půjdete do finále nebo do souboje o bronzovou medaili. Na druhou stranu, jsou to pouze dva dny, dva zápasy, takže se to dá urvat. Co se týče fyzické náročnosti, tak je to hodně těžké.

Co jsem zaslechl, než jste k nám došel, tak trenér Bělohlav vás nabádal, abyste se vyjadřoval s pokorou. Je důležité, nezačít si myslet, že už je vše za vámi a zkoncentrovat se na poslední zápas proti velmi těžkému soupeři?

Ta pokora je hlavní. Sice hrajeme finále, ale za dva roky si nikdo nevzpomene, kdo skončil druhý. Musíme jít do každého zápasu od nuly, brát v potaz, že každý soupeř je těžký. Přistoupit k tomu s pokorou a nemyslet si, že jsme mistři.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....