Banes Motor České Budějovice
12.09.2007, Roman Šperňák, Michal Prager

SLA - CEB 4:3 po sam. nájezdech - Na úvod brali Jihočeši bod

P r a h a - Běžela čvrtá minuta nastavení. Útočník HC MOUNTFIELD Štěpán Hřebejk měl jedinečnou možnost rozhodnout zápas před nájezdy a připsat svému týmu jeden bod navíc. Jenže proti Svobodovi neuspěl a v nájezdech se radovali hráči Slavie. Pro hosty to byl trochu krutý výsledek. Vždyť sezonu začali pěkně z ostra a v Sazka aréně třikrát vedli. Ani podpora tří stovek fanoušků nepomohla a domácí dokázali třikrát vyrovnat. V nájezdech měli pěvnější nervy a vyhráli.
Do první utkání nového ročníku extraligy nastoupila Slavia v předpokládané sestavě. Na ledě se objevily všechny letní posily. Nejvíce se diváci těšili na navrátilce Radka Dudu, který se zapojil sice až do čtvrté formace, ale dostával dost prostotu na ledě při oslabeních i přesilovkách. Od úvodní minuty byli aktivnější domácí, kteří zahrozily hned prvním útokem, který dirigoval kapitán Josef Beránek. Z protiútoku ovšem zahrozili i hosté, k čemuž jim dopomohl bek Tomáš Žižka, jenž vytvořil fatální chybu, když zkazil přihrávku, kterou mu zachytil zcela osamocený budějovický útočník. Žižka si tak musel pomoci faulem, aby tuto chybu napravil a hosté se dožadovali trestného střílení. Rozhodčí však volání nevyslyšel. Větší šance v nadcházející přesilovce ovšem nepřišla. Slavia poté rozjela koncert neproměněných šancí. V gólových momentech se postupně vystřídali Bednář s Červenkou a v přesilové hře Hruška a nová akvizice Karol Sloboda. Ve všech momentech byl Roman Turek na svém místě. Udeřilo tak na druhé straně. Při vyloučení Michala Supa za podražení, se bleskově povedlo hráčům Motoru rozjet kolotoč přihrávek a po střele Sičáka se k odraženému kotouči Šimánek, u něhož byl pozdě Pavel Kolařík, a pohodlně skóroval – 0:1! Další ohromnou šanci zahodili sešívaní po dvou minutách při vyloučení hostujícího Kamila Brabence. Po skvělém uvolnění Dudy se sám před Turkem zjevil Beránek, ale jeho střelu vytěsnil Turek rukávem mimo a ani dorážející Hruška se neprosadil. O další tři minuty později dokonce zvonila tyč za hostujícím gólmanem, jež měl na svědomí unikající Beránek. Pravidlo „nedáš – dostaneš“ zafungovalo dokonale necelé dvě minuty před konce první třetiny, když si ideálně z rohu vybruslil Tomáš Vak a švihem vymetl roh Svobodovy svatyně – 0:2! Slavii zpět do zápasu pomohla paradoxně šťastná trefa. Beránek vystřelil z pravého kruhu, puk se odrazil od tyče do tyče a za čáru si jej dovezli sami budějovičtí obránci – 1:2!

Do druhé dvacetiminutovky nastoupili domácí s výhodou jednoho muže v poli, kteroužto ještě umocnilo vyhození Tomana mimo hřiště, což bylo posouzeno jako zdržování a poslalo hosty do tří. To pomohlo Slavii k vyrovnání stavu. Bednář vystřelil od modré nepřesně, ale jeho rána se odrazila od zadního mantinelu k osamocenému Červenkovi, jenž rychle dokázal poslat puk za brankovou čáru – 2:2! Nerozhodné skóre na ukazateli vydrželo šest minut, kdy hra získala spíše na bojovnosti na úkor vytváření šancí. Z obrany vyvážel kotouč Drtina, ale nepřesně přihrával napříč kluzištěm, což vystihl Hřebejk, uvolnil se po levé straně a z úhlu najel před Svobodu a jen on asi ví, kudy dokázal protlačit puk do sítě – 2:3!. V 31. minutě předvedl překrásnou akci nejlepší muž na ledě Radek Duda. Na polovině nabral rychlost, dostal se za modrou čáru, kde nasadil obránci pěknou kličku a rychlou střelou do levého růžku prostřelil Turka – 3:3! Vyrovnání Slavii povzbudilo a častěji se dostávala do útoku. Ani jeden tým se již však do vyložené šance nedostal.

Třetí třetina se odehrávala ve svižném tempu, ale hokej byl spíše o bojovnosti o každý kousek na ledě než o gólových příležitostech. Oba celky nechtěly inkasovat, a tak se soustředily více na defenzívu. Velké šance přišly až v samém závěru základní hrací doby. Nejprve Rataj zkoušel z pravého křídla vyzrát na Turka a puk se kutálel ve velké blízkosti brankové čáry, leč za ní se již nepodíval díky hostujícímu brankáři. Devět vteřin před koncem pak dal vyniknout Svobodovi Michal Hudec, jenž na něj nevyzrál chytrou fintou.

První polovinu prodloužení byla aktivnějším týmem Slavia, ale výrazná gólová příležitost z toho nebyla. Druhou polovinu ovlivnilo vyloučení Červenky, který si počínal příliš důrazně ve snaze dostat se do zakončení. Hosté rozjeli vynikající kombinaci, na jejímž konci byl naprosto sám před Svobodou Hřebejk, ale domácí gólman předvedl neuvěřitelné zákroky a na dvakrát mu překazil radost z vítězné branky. Střetnutí tak dospělo k samostatným nájezdům. Jako první se rozjel Radek Duda, který prostřelil Turka mezi betony. Na Svobodu se rozjel Šimánek a blafákem do bekhendu a střelou pod víko mu nedal šanci. Druhý za domácí se překvapivě rozjel Roman Němeček. Zkoušel to podobně jako Duda, ale neuspěl. Viktor Hübl se pak pokusil o podobný blafák jako jeho kolega předtím, ovšem do střely po zemi mu vložil beton Svoboda. Třetím střelcem byl určen Igor Rataj a ostrým švihem poslal Slavii k zisku prémiového bodu, jelikož poslední z budějovických Brabenec trefil pouze tyč – 4:3! Výsledek byl nakonec spravedlivý. Na začátek sezóny se hrálo nadprůměrné utkání a České Budějovice ukázaly svou sílu. Vynikající byla nová posila Vladimír Sičák. Slavia dokázala dvakrát vyrovnat a dala tak za pravdu trenéru Růžičkovi, který mluvil před startem extraligy hlavně o bojovnosti, k čemuž výrazně pomohl svou typickou hrou Radek Duda.

Ohlasy po zápasu
Jiří Kalous, asistent trenéra HC Slavia Praha: "Bylo to vyrovnané utkání, my jsme měli možná více ze hry v první třetině, kterou jsme prohráli. Mužstvo bojovalo celý zápas i v prodloužení a při nájezdech se štěstí přiklonilo na naši stranu. Sázka na užší kluziště splnila cíl, bylo více soubojů a hra se zatraktivnila."

Josef Jandač, trenér HC MOUNTFIELD: "Pro nás se zápas vyvíjel v první třetině dobře, vedli jsme 2:0. Držel nás i Roman Turek. Klíčový byl gól do šatny na 1:2. Zápas se mohl vyvíjet jinak. Oba týmy mohly vyhrát, nakonec rozhodla Slavia, která má hodně dobré mužstvo. Nepodařené výsledky v přípravě nic neznamenají. Ani my se nemáme za co stydět a bodovat venku je dobré."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....