Banes Motor České Budějovice
16.09.2007, Roman Šperňák

CEB - PLZ 3:1 - Domácí premiéru Jihočeši zvládli na jedničku

Č. B u d ě j o v i c e - Bod získaný na Slavii má svou váhu. Hokejisté HC MOUNTFIELD ho totiž dokázali potvrdit domácím vítězstvím. Hned v prvním utkání sezony se radovali ze zisku tří bodů, když si poradili s Plzní. Jihočeši v utkání ani jednou neprohrávali. Na vyrovnávací branku Čakajíka ze závěru druhé třetiny odpověděl na začátku té třetí Kamil Brabenec a nasměroval svůj tým k vítězství.
Hra v nestandardním počtu hráčů na ledě. To byl faktor, který hrál rozhodující roli v zápase mezi HC MOUNTFIELD a Plzní. Ani jeden z gólů, které mohli shlédnout diváci v solidně zaplněné Budvar aréně nepadl, když bylo na ledě všech deset hokejistů a dva brankáři.

Zápasy mezi Plzní a Českými Budějovicemi mají vždy náboj. Náboj zvláštního derby. Oba týmy hrají s velkým nasazením a hrají tvrdě. V podobném duchu začalo i utkání druhého kola nového ročníku extraligy. Hned v úvodních sedmi minutách si každý z týmů vyzkoušel přesilovku na nečisto. Jako trénink na věci budoucí se povedla především domácím, kteří se ještě v první třetině radovali z gólového zásahu. A přesilovku sehráli domácí famózně. Po vyhraném buly našel obránce Brabence, ten na sebe nalákal bránícího hráče, našel před Málkem Viktor Hübla a jeho střela z úhlu šla nechytatelně do vinglu Málkovy branky – 1:0. Mág v plzeňské brance se jen marně natahoval. Na Hüblovu střelu prostě neměl nárok. Ještě než stačil led před Málkem vychladnout mohl hostující gólman lovit puk z branky podruhé, ale Sailer ve svém nájezdu na brankáře neuspěl. Těžko přetěžko hledali hostující hráči cestu k Turkovi v domácí kleci. Když se hrálo v pěti, byli Západočeši bez šance. Do hry je však dostalo několik vyloučení domácích. Přesto si jednogólovou ztrátu nedohnali.

Druhou třetinu nezačali hosté vůbec zle. Hru srovnali, ale byli to domácí, kdo málem zvyšoval vedení. To by však puky z hokejek Hübla a Tomana nesměla zastavit horní tyčka Málkovy klece. Domácí hra měla vysoké tempo a nasazení do poloviny zápasu. Pak se přeje jen dostali do hry hosté a opět jim k tomu museli pomoci vyloučení Jihočechů. V největší plzeňské šanci zápasu se ocitl ve 36. minutě Vlasák, ale na Turka si nepřišel. O dvě minuty později to zkoušel znovu , ale ani v tomto případě mu nebylo přáno. Co se nepovedlo jemu, musel napravit obránce Martin Čakajík, který si v přesilovce sjel před Turka a po nahrávce Vlasáka zamířil přesně nad gólmanovu lapačku – 1:1. A se stejným stavem se šlo i do kabiny po druhé třetiny.

Jako klíčový pro konečný výsledek se ukázal zákrok Benáka na Hübla v samém závěru druhé třetiny. Jihočeši tím získali početní výhodu, která se přesunula do posledního dějství. Hned na jejím začátku zamáčkli Plzeň do obranného pásma, Toman vypálil od modré a Málek jeho tvrdou ránu vyrazil jen před sebe a zcela volného Kamila Brabence, který ji pohotově vrátil v tyčce branky – 2:1. Znovu nabité vedení už domácí neztratili. V 51. minutě vytáhl Turek jeden ze svých výtečných zákroků a podržel své spoluhráče. Ti pak dokázali těsné vedení navýšit a uklidnit sebe i fanoušky do závěrečných chvilek zápasu. Obránce Cartelli nebude na zápas v Budějovicích spoléhat v dobrém. Ve vlastním obranném pásmu se nechal obrat o puk Tomášem Kůrkou. Ten si položil i Málka a potřetí skórovat – 3:1. A stejným poměrem dopadl i zápas samotný. Jihočeši si připsali čtvrtý bod v sezoně, hosté z Plzně si budou muset spravit chuť proti Kladnu v příštím zápase.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
12:48 Hübl Brabenec
39:35 Čakajík Vlasák
41:03 Brabenec Toman
54:35 Kůrka Sailer
Střely na branku
MOU Plzeň
Hübl 5
Gulaš3
Toman3
Novák3
Brabenec2
Vak2
Melichar2
Mertl1
Sailer1
Šimánek1
Sičák1
Hřebejk1
Vydarený1
Květoň1
Bolf1
Frolo1
CELKEM:30
Vlasák3
Jasečko3
Cartelli2
Šindel2
Čakajík2
Vampola1
Divíšek1
Dvořák1
Ludvík1
CELKEM:17
Statistika vhazování
MOU Plzeň
Hübl 22/19 - 86 %
Sailer9/6 - 66 %
Šimánek9/5 - 55 %
Hřebejk2/1 - 50 %
Vak23/11 - 48 %
Květoň9/4 - 44 %
Hudec4/1 – 25 %
Mertl1/0 - 0 %
Brabenec2/0 - 0 %
CELKEM:80/47 – 58 %
Šindel17/9 – 53 %
Matějovský6/3 - 50 %
Divíšek25/12 - 48 %
Vampola11/4 - 36 %
Fabuš3/1 - 33 %
Kracík7/2 – 28,5 %
Adamský7/2 – 28,5 %
Vlasák1/0 - 0 %
Laš3/0 - 0 %
CELKEM:80/33 - 42 %
Nejlepší hráči
MOU Plzeň
Viktor HÜBL
Roman TUREK
Milan TOMAN
Roman MÁLEK
Jakub ŠINDEL
Martin ČAKAJÍK
Ohlasy po zápasu
Milan Černý, asistent trenéra HC MOUNTFIELD: Šli jsme v úvodní části do vedení a chtěli přidat druhý gól, ale místo toho nás musel držet brankář Turek. Gól do šatny, který jsme na konci druhé třetiny inkasovali, byl hodně deprimující. O to víc si vážíme výkonu mužstva ve třetí třetině. Bylo to na krev, hrálo se hodně v oslabení, kdy nám často chyběli potrestaní obránci. Zbytečné fauly nás stály spoustu sil, vítězství nás dvojnásobně těší, protože Plzeň má silný tým.

Jiří Kučera, trenér HC Plzeň: Když se prohraje, tak nás nemůže nic těšit. Při stejném počtu vyloučených na obou stranách rozhodlo využívání přesilovek, ve kterém byly lepší Budějovice. A nakonec skórovaly i v oslabení. Z našeho pohledu nezbývá konstatovat, že jeden gól na zápas je málo. Možná nám to trochu vázlo kvůli psychice.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....