Banes Motor České Budějovice
20.12.2014, Jakub Musil

CEB-CHM 2:3sn - Před šestitisícovou návštěvou bral Motor nakonec bod

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zápas dvou nejlepších týmů první ligy musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Chomutov šel rychle do vedení a Motor pak celý zápas dotahoval. Půl minuty před koncem třetí třetiny Radek Prokeš přeci jen vyrovnal, ale v nájezdech byli opět úspěšnější hosté.

Budvar aréna byla na nohou ještě před vhozením úvodního buly. A bylo proč. Na led totiž jako poslední vjel v plné výzbroji Romat Bernat, který před dvěma lety nešťastně přišel o nohu, a sklidil bouřlivý potlesk ve stoje od celého stadionu. Kvůli pravidlům však do hry zasáhnout nemohl, a tak mu klub umožnil, aby první třetinu strávil alespoň na střídačce.

Jenže na hru Motoru to z domácí střídačky zprvu nebyl příliš hezký pohled. Už ve čtvrté minutě totiž nahodil David Květoň kotouč chytře do skrumáže před brankou, kde jej šikovně tečoval bývalý budějovický hráč Štěpán Hřebejk, a Kůdela se jen bezmocně díval, jak odražený puk míří do branky. Domácí se po obdržené brance snažili přidat na tempu, ale do takových otáček, aby skóre srovnali, se v první třetině nedostali. Nepomohly jim k tomu ani dvě přesilové hry, ve kterých si nevytvořili téměř žádnou šanci.

Druhá třetina začala pro domácí hráče podobně smolně jako ta první. Opět po necelých čtyřech minutách od začátku prostřední části totiž zvedali ruce nad hlavu chomutovští hráči. A znovu u toho byl exbudějovický Štěpán Hřebejk. Nikola Gajovský přihrál hostujícímu kapitánovi těsně před branku a ten nadvakrát překonal Kůdelu. Půl minuty na to faulovali v jednom střídání Toman a Sinisalo a Budějovice měly možnost dvojnásobné přesilové hry. V té sice chvíli soupeře rozebíraly, ale k vážnější šanci se nedostaly.

Až ve 33. minutě byl blízkou snížení Tomáš Nouza, když se nahozený kotouč nečekaně odrazil z rohu přímo do středu hřiště. Miroslav Kopřiva, ale rychle zareagoval a lvím skokem Nouzu vychytal. Zahrozit pak mohli hosté, ale střele Růžičky se zas postavila do cesty tyčka. Když už se zdálo, že Chomutov dvoubrankové vedení udrží, domácí minutu a před koncem druhé třetiny udeřily. Tomáš Nouza předložil Luboši Robovi přihrávku přímo před prázdnou branku a ten už jen nastavil hokejku a usměrnil kotouč do branky.

Třetí třetinu začal Motor daleko aktivněji, i když bez svého kapitána, který už před druhou třetinou ze zápasu kvůli zdravotním problémům odstoupil. Domácí sice měli tlak, ale stále tomu chybělo důraznější zakončení, které by Kopřivu výrazněji ohrozilo. Tlak se ale stupňoval a vyvrcholil minutu před koncem třetí třetiny. Domácí se usadili v útočném pásmu, Kůdela odjel z branky a Motor v šesti započal obléhání chomutovské branky. Šestice hráčů si rychle vyměňovala puk, až se ke střele od modré čáry odhodlal Luboš Rob. Radek Prokeš, si tvrdě vypálený puk našel, hokejkou ho lehce tečoval za Kopřivu a osmadvacet vteřin před koncem třetí třetiny se Budvar aréna otřásala v základech.

Do prodloužení tak šli domácí povzbuzeni vyrovnáním v daleko lepší herní náladě a bylo vidět, že chtějí zápas rozhodnout ještě v prodloužení. To se ale nakonec nepovedlo a došlo tak na samostatné nájezdy. Mezitím se na střídačku vrátil i Josef Straka, který v průběhu zápasu odstoupil a sledoval zápas pouze z prostoru mezi střídaček. Trenéři ale věděli, že budějovický kapitán nájezdy umí a Josef Straka se tak i přes zvýšenou teplotu k samostatnému střílení rozjel. Ani on, ani jeho dva spoluhráči však branku nedali a chomutovský Marek Hovorka tak ve druhé sérii rozhodl o vítězství Pirátů.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Dnešní utkání bylo hodno slavnostnímu aktu, který se tady odehrál. Myslím, že výkony obou týmů byly nadstandardní, oba ryly rypákem led. Bod jsme urvali v posledních sekundách. Za to jsme šťastni, zasloužili jsme si ho. Škoda, že nám penalty nevyšly.“

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Jsme rádi, že zrovna dneska proběhla taková slavnost a naši hráči včetně dalších lidí z týmu se do toho zapojili. Bylo to kvalitní utkání, bojovné z obou stran, domácí dřeli. Situaci jsme si zkomplikovali jednou blbou rozehrávkou, gól domácí nastartoval. Bod je z obou stran zasloužený, nájezdy už byly jenom o štěstí. Po našich problémech se sestavou jsme za vítězství rádi, to neskrývám.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice