Banes Motor České Budějovice
26.02.2017, Denisa Józsová

CEB–PRE 5:4p – Dramatické utkání rozhodl v prodloužení Rob

Dnes se sehrálo první utkání play-off mezi domácím Motorem a Přerovem. Hosté se dostali až do vedení 3:0 a s domácím týmem to nevypadalo dobře, ale Budějovičtí dokázali srovnat. Jenže Přerov se dostal znovu do vedení, ovšem Miloslav Čermák gólem necelé tři minuty před koncem poslal utkání do prodloužení. Tam o výhře domácího Motoru rozhodl Luboš Rob.

Krátce po úvodním vhazování se mohli domácí hokejisté radovat, kdy po nahození na branku si Novotný málem srazil kotouč do vlastní sítě. Motor si také ze začátku utkání zahrál přesilovou hru, ale využít ji nedokázal, a tak přišel trest. Karel Plášek se dostal do samostatného úniku a byl zahákován, následovalo trestné střílení. Karel Plášek se rozjel ke svému trestnému střílení, puk mu sjel po hokejce, přesto propasíroval puk mezi nohama Kváči. Vzápětí mohlo být srovnáno, ale Žiga Pavlin svou ranou trefil jen horní tyč. Budějovičtí v přesilové hře měli tlak, který nevyústil ve vyrovnávací branku. Přesilovku si zahráli také Přerovští, ovšem všechny jejich střely domácí brankář pochytal. Velkou šanci hostů si připsal Tadeáš Král, jenž svou bekhendovou střelou trefil tyč Kváčovy branky. Zbytek třetiny přinesl boj, kdy týmy bojovaly o každý centimetr na ledě. Hra byla hodně zpomalována častými fauly, jejichž počet se zastavil na čísle devět v první třetině. Nicméně ani jeden z týmů gól do konce třetiny nedal. Do kabin šel Přerov s jednobrankovým náskokem.

Začátek druhé třetiny začali Budějovičtí v početní výhodě, ale místo srovnání inkasovali. Českobudějovičtí obránci nechali příliš prostoru Romanovi Pšurnému, který se střelou přes obránce prosadil v oslabení. A o devatenáct vteřin později bylo ještě hůře. Pšurný našel svým pasem Milana Procházku, který svou střelou trefil horní část branky a navýšil náskok svého týmu na tři branky. Třetí branka byla už moc na Kváču, který tak přenechal své místo Gábovi. Jihočeši byli tímto gólem opaření, přesto se jim povedlo vstřelit branku. Šulek nahodil puk do levého rohu, puk se odrazil k Filipu Vlčkovi, jehož střela propadla Klimešovi mezi betony. Krátce nato měl Přerov šanci vrátit si dvoubrankový náskok, ale tečovanou střelu Chmelíře Gába vyškrábl mimo tři tyče. Budějovickým se podařilo snížit na rozdíl jednoho gólu v přesilové hře. Rob vybojoval kotouč a v pádu jej posunul na volného Romana Vráblíka, jehož střelu tečoval jeden z přerovských obránců, a ta zapadla do hostující branky. Velkou šanci na srovnání měl Škoda, který se zjevil před brankářem, ovšem nakonec ani nezakončil. Budějovičtí tak ve druhé třetině snížili stav na rozdíl jedné branky.

V úvodu třetí části si domácí Motor zahrál přesilovou hru. A domácím stačilo pouhých šest sekund na její využití. Vráblík nabil Pavlinovi na modrou, jehož prudká střela se odrazila od zadního mantinelu před přerovskou bránu, kde se nejrychleji zorientoval Martin Heřman, jenž doklepl kotouč do odkryté části branky. Bohužel pro domácí se Přerov opět dostal do vedení, když skóroval v početní výhodě. Chmelíř vyslal od modré puk na teč a před brankou ho těsně před Gábou tečoval Milan Procházka. Šanci na srovnání mělo duo Heřman – Dostálek, kdy druhý jmenovaný pohotově pálil, ale jeho střela mířila těsně vedle. Šanci na srovnání dostali Budějovičtí v podobě přesilové hry, kterou nesehráli dvakrát dobře. Za to po přesilovce se naskytla obrovská šance, kdy Babka mohl dorážet do prázdné brány, ale trestuhodně netrefil. Přesto Budějovice srovnaly stav utkání necelé tři minuty před koncem. Novák střílel od modré, ovšem trefil jen přerovského obránce, jenže puk si před brankou vybojoval Miloslav Čermák, jenž dopravil puk do odkryté části brány. Tři třetiny vítěze nepřinesly a šlo se do prodloužení.

Na začátku prodloužení proběhl závar před Klimešem, ale tuto situaci ještě Přerovští přestáli. Zápas dotáhli do vítězného konce domácí hráči. Po střele Čermáka hostující brankář puk jen vyrazil před sebe, kde si ho našel Luboš Rob, jenž tak rozhodl o vítězi dnešního duelu.

Ohlasy po zápasu

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Začátek se nám hrubě nepovedl, z hráčů byla před vyprodanou halou cítit velká nervozita. Zodpovědnost svazovala nejen mladé. Naopak hosté působili velmi uvolněně. První vstřelený gól mužstvo nakopl a začali jsme víc bruslit. V závěru byla šance k rozhodnutí na obou stranách, nicméně prodloužení se povedlo nám a hosté už nemohli odpovědět. Jsme rádi, že jsme první zápas urvali. Sami vidíte, že to bude velmi těžká série.“

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): „Dlouhou dobu naši hráči podávali poctivý a zodpovědný výkon. Jenže si najednou začali myslet, že dokážou porazit Motor, aniž by dodržovali pokyny. Dvěma vlastními góly jsme nechali soupeře vyrovnat a nakonec rozhodly hrubé chyby.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....