Banes Motor České Budějovice
04.04.2017, Denisa Józsová

CEB–JIH 1:2p – Motor prohrál i šestý letošní zápas s Jihlavou

V rámci čtvrtého barážového kola přijela na jih Čech Jihlava, která vyhrála s Motorem všech pět letošních zápasů. Poslední utkání spolu sehráli ve třetím barážovém kole a Jihlavští vyhráli na svém ledě po samostatných nájezdech. Domácí dlouho vedli zásluhou Miloslava Čermáka, jenže Jihlavě se podařilo ve třetí třetině srovnat a poslat zápas do prodloužení. V tom vystřelil bonusový bod Jihlavě Čachotský.

Již v úvodu utkání dostal Motor možnost přesilové hry, ale jedinou vážnější šanci si připsal Dostálek, který se zjevil sám před brankářem, jenže jeho střela mířila jen do připraveného Svobody. Naopak skórovat mohla Dukla ve svém vlastním oslabení. Budějovičtí si neporozuměli na obranné modré a puk se dostal k Semanovi, jehož střelu tečoval Pavlin těsně vedle domácí branky. Jihlava poté začínala přebírat iniciativu a byla lepším týmem, ovšem Kváča v brance puk za svá záda nepustil. Budějovičtí se vzchopili a ukázali, proč se z Budvar arény neodvážejí výhry jen tak. Nejdříve přišli tři obrovské šance, které si postupně připsali Vlček, Pýcha a Šulek, jenže proti těm Svoboda zasáhl. Vzápětí měl velkou šanci Guman, ale jeho střela se zastavila o boční konstrukci branky. V Budvar aréně visel gól na vlásku, Motor stupňoval své tempo a po zásluze vstřelil vedoucí branku. Puk se dostal na modré k Fillmanovi, jehož střelu krásnu tečí nasměřoval do branky Miloslav Čermák. Českobudějovičtí mohli dál pokračovat ve svém náporu při přesilové hře. Ta se jim moc nepovedla a tempo zápasu trochu opadlo. Do konce třetiny nebyla k vidění žádná vážnější šance a Jihočeši šli do kabin s jednobrankovým náskokem.

Dukla ještě na začátku druhé třetiny dohrávala svou početní výhodu a připsala si slušnou šanci na srovnání skóre. Šidlík vypálil od modré, Kváča puk vyrazil a následně ho mohl dorážet Seman, ale Budějovičtí kritickou situaci zvládli a domácí brankář nadále držel čisté konto. Budějovičtí si sami přichystali horké chvilky, když se dva domácí hráči nechali vyloučit a Dukla si zahrála krátkou přesilovou hru pět na tři, ve které si pěknou střelu připsal Říha, ovšem domácí brankář si se situací poradil. Jihlavští si v pokračující přesilové hře připsali i další střely. Žádná z nich si nenašla cestu až do branky. Velkou šanci si krátce po polovině druhé třetiny připsal Chovan. Ten individuálně přešel tři hráče a dostal se až do zakončení, proti kterému včas vytrčil svůj beton Svoboda. Vzápětí si obrovskou šanci na srovnání skóre připsali Jihlavští. Těm se podařilo dostat do přečíslení dva na jednoho, první střelu Kváča vyrazil jen vedle sebe, kde byl připravený Důras, ale odkrytou část branky trefit nedokázal. Dukla byla stále nebezpečná. Říha se objevil sám před domácím brankářem, ten své betony zaklapl včas a držel svůj tým nad vodou. Budějovičtí, i přes aktivitu Dukly, uhájili svůj jednogólový náskok.

Ze začátku třetí třetiny se nehrál pohledný hokej. Obě mužstva se na ledě trápila. Dukla byla aktivnějším týmem a přišlo vyrovnání. Skořepa vyhrál buly v útočném pásmu, poslal puk na volného Vlastimila Bilčíka, jehož střela zapadla do branky. Nutno dodat, že Motor si o inkasovanou branku koledoval již delší dobu. Budějovičtí se poté začali dostávat do hry a svého soupeře i přehrávat. Svou převahu mohli potvrdit v početní výhodě. Jenže ta se domácím hrubě nepovedla a největší šanci měla Dukla v oslabení. Michal Důras jel sám na bránu, ale Kváča ho skvěle vychytal. Stejný hráč měl naprosto totožnou příležitost po necelých dvou minutách, ovšem domácí gólman opět zasáhl. Domácí si zahráli ještě jednu přesilovku, ale ty jim v tomto zápase opravdu nešly. Utkání se v základní hrací době nerozhodlo a nastalo prodloužení.

Prodloužení trvalo něco málo přes půl minuty, jelikož se střelou přesně do růžku prosadil jihlavský Tomáš Čachotský, jenž tak rozhodl o bonusovém bodu pro hosty.

Ohlasy po zápasu

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Úvodních dvacet minut jsme odehráli velice utěšeně, nicméně ve druhé třetině jsme se nechali hostujícím týmem zatlačit. Kváča nám několikrát pomohl, stejně jako v posledních třech zápasech. Do závěrečné periody jsme hráče upozorňovali, že musí hrát aktivní hokej s kotoučem na hokejce. S presinkem hostů si ale nedokázali poradit. Nakonec ani v závěrečných přesilovkách jsme si nevypracovali nějakou větší šanci, snad jedině Čermák mohl těsně před koncem vystřelit tři body. Čachotský je hráč, který si v prodloužení umí s takovými situacemi poradit.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Bylo důležité, že se nám povedlo přečkat první třetinu. Díky bohu, že jsme v ní nedostali více než jeden gól. Postupně jsme získávali prostor na ledě, byli jsme zarputilejší a myslím, že si po právu odvážíme dva body.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....