Banes Motor České Budějovice
12.12.2019, Filip Kortus

Těžíme z vyrovnanosti kádru, říká Aleš Totter

Úvodní fázi sezony mají hokejisté ČEZ Motoru za sebou. Po třiceti kolech kralují celé Chance lize, když na druhý Přerov mají náskok dvaceti bodů. Důvody úspěšného rozjezdu sezony, zlepšení produktivity či mentální síle mužstva rozebíral asistent trenéra Aleš Totter. Hovořil i o jediných dvou kaňkách, které úvodní zápasy přinesly.

Dá se úvodní základní část hodnotit jinak než pozitivně?
Kromě jednoho zápasu se nám povedlo ve všech zbylých utkání bodovat. Jenom čtyřikrát jsme prohráli, z toho třikrát po nájezdech. Je to skvělá bilance a úspěšný bodový počin. Je příjemné, že jsme s velkým náskokem první, ale musíme každý den pracovat a neuspokojit se. Sezona se pro nás bude rozhodovat až od půlky března do konce dubna. V tomto období musíme být nejlépe připraveni po všech stránkách.

Dělalo vám radost, jak dobře při zápasech fungovaly všechny čtyři formace?
Je to naše velká zbraň. Na všech postech a ve všech formacích máme vyrovnané hráče, což je velká přednost. I díky tomu zatím v lize dominujeme. Oproti soupeřům v tom máme velkou výhodu. Není u nás poznat, kdo nastupuje v první nebo čtvrté lajně. Můžeme pravidelně střídat, z čehož pak můžeme těžit v závěru, kdy máme často více sil než soupeř.

Byl povedený vstup do sezony odrazem kvalitní letní přípravy?
Každý se připravoval individuálně a všichni to vzali velice zodpovědně. Všechno se srovnalo v předsezónním kempu, kde jsme řešili systém hry, ale i kondiční stránku. Tím, že každý měl už část přípravy za sebou, tak jsme na to už jenom nabalovali. Kdyby hráči přišli fyzicky nepřipraveni, tak by to pochopitelně bylo znát.

Oproti uplynulé sezoně se mužstvo rapidně zlepšilo v koncovce. Začíná se vyplácet střelecké úsilí na trénincích?
Střelba se dá rozhodně zlepšit tréninkem, dá se na tom pracovat i individuálně. Cvičení na tréninku směřujeme do koncovky, ale podstatné je, že přišli hráči, kteří umí přesně zakončit a dobře se orientují v předbrankovém prostoru. Stále plno situací přehráváme, ale zlepšuje se to. Důležité také je, že kluci nepanikaří, když se pár zápasů neprosadí. Pochválit zaslouží i obránci, kterým se střelecky rovněž daří.

Několik zápasů se vám podařilo otočit v samém závěru. Svědčí to o mentální síle mužstva?
Rozhodně, kluci si věří. I když bychom ztratili nějaký zápas, tak víme, že se nic neděje, protože náskok máme velký. Pohled na tabulku nám dodává sílu a sebevědomí, dokážeme zápasy zvrátit. Nemusí to vycházet do nekonečna, ale tím, že se můžeme opřít o všechny formace, se nám to daří. Těžíme z vyrovnanosti kádru.

Spokojenost panuje i s výkony brankářů, kteří byli často ve stínu vysoké výhry?
Dost často jsou schovaní za několikabrankovou výhrou, ale v důležitých momentech nás vždy podrželi. Poměrně dlouhou dobu v zápase nemají zákrok a poté se musí zaskvět. Není to pro ně lehké, ale zvládají to a je to základ celého týmu. Panuje mezi nimi výborná spolupráce, povzbuzují se. Sedli si spolu.

Co považujete za jediné dvě kaňky na úvodní fázi sezony? Zranění Romana Přikryla a neúspěšnost v samostatných nájezdech?
V posledních dnech nám zraněných hráčů přibylo, ale zhruba do čtrnácti dnů by měla být většina zase v pořádku. Zranění u Romana Přikryla je částečně způsobené vrozenou indispozicí a operace by to měla vyřešit. Jednu operaci už absolvoval s druhým ramenem a nyní s ním nemá žádný problém. Bavili jsme se spolu, že na nejdůležitější část sezony bude k dispozici a bude mít čas se na ní připravit. Věříme, že dokáže navázat na začátek sezony, kdy se mu velice dobře dařilo.

Negativní bilanci v nájezdech jste řešili?
Ve všech třech případech jsme nedokázali uspět, což v play off může být jeden z důležitých aspektů. Musíme zapracovat na provedení i sebedůvěře. Důležitou roli hrají i brankáři, kteří by měli být schopni podržet tým a dát mu šanci urvat nájezdy na svou stranu.

Co očekáváte od další fáze sezony?
Čekají nás zápasy se silnými soupeři, prověří nás to. Chceme navázat na výsledky ze základní části, ale nebude to vůbec lehké. Ukáže se kvalita a připravenost týmů. Čím více těžkých zápasů před play off odehrajeme, tím lépe pro nás.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....