Banes Motor České Budějovice
31.03.2020, Filip Kortus

V závěru sezony se ukázal charakter týmu, chválil trenér dorostu Roman Fousek

Uplynulý ročník završil i dorostenecký tým Motoru, který úspěšně zvládl poslední utkání sezony a s předstihem si tak zajistil záchranu v extralize. Vynahradil si tím smolný závěr první fáze sezony, kdy o pouhý jeden bod nepostoupil do skupiny zaručující play off. Průběh celého ročníku 2019/20 hodnotil hlavní trenér Roman Fousek.

Jak probíhal začátek sezony?
Sezonu jsme začali náročnou letní přípravou, která vrcholila soustředěním v Kovářově. Měli jsme tam možnost hráče poznat nejen po sportovní stránce. Předzávodní období jsme odstartovali v červenci, kdy jsme měli dvoufázové tréninky na ledě. V přípravě jsme sehráli čtyři přátelské zápasy a zúčastnili se dvou dvoudenních turnajů, přičemž v Přerově jsme skončili první. Měli jsme početný kádr a všichni dostali dostatek prostoru se ukázat.

Co bylo hlavní náplní tréninků?
Velký důraz jsme kladli na intenzitu. Nacvičovali jsme různé herní situace, zaměřovali jsme se i na hráčské dovednosti, kde celkově zaostáváme za světovou špičkou. Často jsme dělili tréninky na obránce a útočníky, čímž jsme se na tom mohli ještě lépe pracovat. Mimo jiné jsme se soustředili i na bruslení, zakončení a osobní souboje. Důležitá pro nás byla i suchá příprava, která se v zápasech pravidelně odrážela. Fyzicky jsme soupeřům stačili a v závěrech je často přehrávali.

S čím jste do nového ročníku vstupovali?
Základní sestavu převážně tvořili hráči staršího ročníku, ale někteří nenaplnili naše očekávání. Přesto jsme odehráli rovnocenná utkání s týmy z předních příček a do poslední chvíle bojovali o postup. Nakonec nám unikl o jediný gól, rozhodovalo se až v závěrečném utkání v Jihlavě.

Důležitou druhou fázi sezony jste zvládli podle představ?
Postupně se nám vykrystalizovala sestava kluků, která měla chuť do práce a velmi dobře se nám s nimi pracovalo. Po první části nadstavby nám patřila první příčka, ale do druhé poloviny nás postihla rozsáhlá marodka a plno zápasů jsme museli odehrát se značně okleštěnou sestavou. I tak jsme dokázali vybojovat potřebný počet bodů k záchraně, takže se nám v nadstavbě podařilo splnit to, co jsme chtěli.

Je jisté, že jste si vybojovali záchranu ještě před opatřeními kvůli koronaviru?
Svaz ještě neurčil, jak se bude ohledně sestupu postupovat. Ale ať už to dopadne jakkoliv, je jisté, že jsme zachráněni a uchovali jsme extraligovou příslušnost i pro příští rok. Zvládli jsme to stejně jako Vsetín dvě kola před koncem. Musím před hráči smeknout, jak poslední zápasy zvládli. Mnozí šli hrát rovnou z postele, zasáhla nás opravdu velká marodka. Mám radost, že jsme to stihli a zvládli.

Pociťoval jste, že hráči si uvědomují důležitost zápasů?
Rozhodně. Systém soutěže byl nastavený tak, že hráče vystavoval pod obrovský tlak. Odehráli jsme třicet osm náročných a kvalitních zápasů a jsem si skoro jist, že všechny to posunulo o krok dál. Jak po sportovní, tak po lidské stránce. Naším základním a hlavním cílem celé organizace je, abychom systematicky vychovávali hráče pro vrcholový hokej. To se týká činnosti na ledě i mimo něj. Chceme, aby uměli uznávat autority, žít v kolektivu a navzájem se respektovali.

Snažili jste se nejstarší hráče v týmu připravit na další rok, který je čeká v juniorské kategorii?
Pět až šest hráčů ročníku 2003 odehrálo celou sezonu a bezesporu splnili naše očekávání. Byli tahouny týmu a myslím si, že na starší kategorii jsou dobře připraveni. Odehráli velkou porci minut na ledě, což je jistě posunulo a zlepšilo.

Postupně jste do mužstva začleňovali hráče ročníku 2005, kteří v dorostu budou působit v nadcházející sezoně?
Strašně se na ně těším, protože už jsem je v minulosti tři roky trénoval. Cítil jsem se mezi nimi velmi dobře. Vždy tvořili velmi dobrý tým se šikovnými hráči. Některé z nich už jsme v sezoně zapojovali, ale vzhledem k důležitosti a náročnosti zápasů nebylo možné jim dát tolik prostoru, kolik jsme si před sezonou představovali.

Budete u dorosteneckého mužstva pokračovat?
Ano, společně i s Milanem Dančišinem a Rostislavem Kadlecem. Začneme znovu se širokým kádrem, budeme mít k dispozici zhruba čtyřicet hráčů. Následně je budeme rozdělovat na A-tým a B-tým.

Dostali hráči v době karantény plány na domácí trénování?
Po celou sezonu jsme s hráči komunikovali na společné skupině vytvořené na sociálních sítích. Nyní jsme založili novou, do které jsme přidali hráče, kteří s námi budou v příští sezoně. Dali jsme jim doporučení, jak pracovat na udržení dobré kondice. Není to standardní, rádi bychom se sešli pohromadě, ale teď s tím nic neuděláme. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....