Banes Motor České Budějovice
30.03.2020, Denisa Józsová

Vyhrát ligu s takovým náskokem? To jsem nezažil, říká Roman Přikryl

Do této sezóny vletěl Roman Přikryl ve velkém stylu, jenže po sedmadvaceti odehraných zápasech ho zabrzdilo zranění ramene. To si přivodil v souboji s havířovským soupeřem. Následovala operace a delší pauza. Na konci nadstavby se ještě českobudějovický hráč s číslem deset vrátil na led, ale před ukončením soutěže stihl odehrát už jen pět zápasů. Nakonec si však připsal 33 bodů (6+27) ve dvaatřiceti zápasech, díky čemuž se stal jedenáctým nejproduktivnějším hráčem celého týmu.

Dá se říct, že loni jste na začátku sezóny trochu tápal a bodově se Vám tolik nedařilo, jenže letos to bylo přesně naopak. Nakonec jste si před zraněním připsal 30 bodů za 5 branek a 25 asistencí ve 27 zápasech. Změnil jste něco v tréninku? Nebo čemu přisuzujete to, že se Vám tato část sezóny opravdu povedla.
Myslím si, že je to především tím, že jsem mohl absolvovat celou letní přípravu. Když jsem loni přicházel měl jsem po operaci ramene a celou letní přípravu jsem seděl na kole s ortézou. Takže na tuhle sezonu jsem byl o dost lépe připravený. Navíc jsem dostával hodně prostoru na ledě, a to včetně přesilových her, ve kterých se nám letos opravdu dařilo.

Jenže pak se stala hodně nepříjemná situace v zápase s Havířovem na začátku prosince. Jak jste vůbec ten samotný souboj vnímal a viděl na ledě? Tušil jste v tu chvíli, že z toho bude dlouhá pauza?
Věděl jsem, že soupeř bude chtít hrát buly dopředu, jelikož stál úplně jinak než při těch předchozích. Já jsem chtěl proto vyhrát buly a zablokovat ho. Obojí se mi sice povedlo, jenže při zablokování soupeře se mi rameno nějak podvrtlo, tudíž mně nakonec i vypadlo. Hned jak se to stalo, věděl jsem, co bude následovat. Cestou na střídačku jsem se snažil rameno nahodit zpět, ale nešlo mi to. Dosedl jsem na kraj lavičky a čekal až přijde Vlašák (pozn. red.: masér – Pavel Vlašic) a doktor, aby mi rameno hodili zpátky.

Jak vlastně probíhala Vaše rehabilitace a léčba zranění? Kdy jste mohl začít dělat věci, které jsou s hokejem spojené?
Po zranění jsem šel po čtyřech dnech na operaci. Po konzultaci s doktory a trenéry to byla nejlepší volba, jelikož se mi díky tomu uzdraví rameno a stihnu i vyřazovací boje. Po dvou týdnech jsem šel hned na kolo. Ortézu jsem mohl sundat po čtyřech týdnech, poté jsem začal pomalu s rehabilitací a pomalinku posilovat. Nejhorší bylo to rameno znovu rozhýbat. Jediné, co bylo v tu chvíli důležité, bylo kvalitní posílení, ale hlavně to neuspěchat.

Nakonec jste ještě naskočil do posledních pěti zápasů v nadstavbové části. Jak jste vlastně cítil na ledě po takové dlouhé pauze? V těchto zápasech jste si připsal ještě tři body a vypadalo to, že ta pohoda ze začátku sezóny je tam nadále?
První dva zápasy jsem se malinko hledal, ale to je tím, že člověk z toho vypadne a má strach. Další zápasy jsem už byl zpátky, alespoň co se týče té hokejovosti, ale v soubojích jsem to zranění pořád měl. Vcelku jsem se bál na buly, avšak hlavně jsem měl strach z nějakého krosčeku, při kterém se mi to stalo.

Jenže, když jste absolvovali soustředění ve Frymburku, bylo rozhodnuto, že play-off se hrát nebude. Motor po souhlasu všech týmů, které se vyřazovacích bojů měly účastnit, postoupil do nejvyšší soutěže. Jaké jste měl v sobě pocity?
Já osobně jsem doufal, že se soutěž nezastaví, nebo dokonce nezruší, jelikož jsem chtěl ten titul vyhrát. To si myslím, že mluvím za všechny, kteří jsou v týmu. Když se pak řešilo, že by se dohrávalo bez diváků, tak už jsem zase začal měnit názor. V tu chvíli by mi nevadilo, kdyby se to ukončilo. Bez diváků by to totiž nemělo smysl.

Roman Přikryl v sezóně 2019-2020:

Body: 33 (7+26)
+/-: +19
Střelecká úspěšnost: 11,67%
Průměrný čas na ledě: 15:12
Vhazování: 266/484 (54,96%)
Trestné minuty: 22 minut

Nakonec jste bral v sezóně 33 bodů ve 32 zápasech. Panuje z tohoto pohledu spokojenost?
Samozřejmě jsem hodně rád, že se mi podařilo vlastně získat bod na zápas. To bylo totiž mým osobním cílem po několika odehraných zápasech ze začátku sezóny. Jediné, co mě mrzí, je ten nízký počet odehraných zápasů.

Vy zde samozřejmě působíte jako centr, který je stavěn na vhazování. Vaše úspěšnost byla 54,96%. Co říkáte na tohle číslo?
Myslím si, že to není úplně špatné číslo, ale taky ne úplně to nejlepší. Já sám jsem totiž chtěl mít okolo těch šedesáti procent, takže z tohoto pohledu jsem trochu zklamaný.

V čem byla podle Vás největší síla týmu?
Naší největší silou byla rozhodně vyrovnanost všech formací, jelikož každý mohl dát gól a každý byl v tom týmu nebezpečný. U nás v mančaftu nebylo důležité, kdo hraje v jaké lajně, protože každá formace byla kvalitní. Byli jsme už od začátku skvělá parta, a to v týmu hraje velkou roli.

Motor nakonec vyhrál ligu s obrovským náskokem. Zažil jste někdy něco takového a dá se k tomu vůbec něco říct?
To jsem nezažil a řekl bych, že asi nikdo. Vyhrát ligu s tak velkým náskokem je neskutečné.

Ve hře byla varianta i play-off bez diváků. Co byste říkal tomu, kdyby se na to přistoupilo?
Jak jsem již jednou říkal. Diváci k hokeji patří, bez nich by to nemělo smysl.

My už víme, že budete pokračovat v dresu Motoru. Jak se těšíte na samotnou extraligu a co od ní očekáváte? Je nějaký soupeř, na kterého se vyloženě těšíte nebo netěšíte?
Na extraligu se samozřejmě moc těším. Hrál jsem už pár zápasů v Plzni a teď ji budu hrát po třech letech. Očekávám, že tam budou silnější hráči a že to bude o dost hokejovější než v první lize. Nedělají se tam zbytečné chyby, pokud se už nějaká udělá, bývá velmi rychle potrestána. Soupeře, na kterého bych se vyloženě netěšil, asi nemám. Naopak se hodně těším na zápasy s Plzní, jelikož jsem tam vyrůstal.

Vy jste většinu své dosavadní kariéry strávil v Plzni. Jak proto budete vnímat duely právě proti tomuto týmu ze západních Čech?
Budu ho vnímat jako každý jiný zápas, spíš se hodně těším na to, že se vrátím domu. Určitě budu muset něco vypsat, protože proti Plzni se mi nikdy nepodařilo hrát, a to ani v přátelských zápasech.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....