Banes Motor České Budějovice
01.04.2020, Petra Bicková

Být kapitánem v klubu, ve kterém jsem vyrůstal, je čest, říká Pavel Pýcha

Pavel Pýcha se stal čtvrtým nejmladším kapitánem v historii klubu a hned v této pozici dovedl svůj tým do extraligy. Také v letošní sezóně zaznamenal rekord v počtu bodů získaných obráncem během základní části Chance ligy. Celkem získal neuvěřitelných 60 bodů (13+47) a překonal tak rekord Jiřího Říhy. Pýcha odehrál v základní části celkem 57 zápasů. Měl nejvíce startů z celého týmu.

Letošní sezóna byla pro Vás určitě výjimečná. Stal jste se kapitánem mužstva. V minulosti tady byla kapitánem taková jména jako Dvořák, Lála nebo v nedávné minulosti Josef Straka či Zdeněk Kutlák. Jak jste tuto roli přijal? Cítil jste zodpovědnost?
Určitě jsem cítil zodpovědnost. Je čest být kapitánem v jakémkoliv mužstvu, kór v týmu, ve kterém jsem vyrůstal. Navíc Motor má dlouholetou tradici a jsem rád, že můžu nosit céčko právě tady.

Dělal jste kapitána třeba skoro o 18 let staršímu Jiřímu Šimánkovi nebo o málo mladšímu Renému Vydarenému (oba nosili také kapitánské céčko), jak vás brali jako kapitána?
Oba kluci jsou profesionálové a hodně mi pomáhali. Jak René, tak Jirka mají bohaté zkušenosti a já jsem moc rád za to, že v našem týmu takoví hráči jsou, a že jsem je měl při ruce.

Pavel Pýcha v sezóně 2019/2020:

Zápasy: 57
Body: 60 (13+47)
+/-: +41
Trestné minuty: 42
Průměrný ice time: 21:44

Ve "výjimečné sezóně" jste překonal rekord první ligy v bodování obránců. Váš bodový zisk se zastavil na čísle 60 za 13 branek a 47 asistencí. Byla vaše příprava na tenhle ročník nějak odlišná od ostatních?
Odlišná příprava byla. Poprvé jsme měli individuální letní přípravu, kterou jsem velice uvítal a dost mi pomohla. Jinak to vše probíhalo podobně jako minulou sezónu.

Byl jste favorit v anketě „Hráč sezóny“ a následně jste ji vyhrál. Co pro Vás znamená toto ocenění od fanoušků?
Je to super pocit, ještě když to vezmu, že je to spojené s velice úspěšnou sezónou.

Úspěch této sezóny podtrhuje velký bodový náskok po základní a nadstavbové části. Myslíte, že mohl být příčinou třeba oproti minulým letům širší kádr a konkurence v týmu, hlavně tedy v útoku?
Myslím si, že to souvisí všechno se vším. Zůstalo hodně hráčů z minulé sezóny, k tomu se přivedli další noví hráči, kteří tu kvalitu týmu zase zvedli. Takže určitě to bylo i tím širokým kádrem, že jsme měli kam sáhnout. Naše mužstvo bylo dobře poskládané a každý hráč měl svou roli.

Víme už, že budete pokračovat v Motoru i příští rok. Měl jste i jiné nabídky?
To jsem vůbec neřešil. S Motorem jsem měl smlouvu a nic jiného jsem neřešil.

Dá se očekávat, že v Budějovicích nastane se startem extraligy hokejové šílenství. Do Budvar arény budou jezdit nejlepší týmy z republiky. Na jaké soupeře se nejvíc těšíte?
Asi takhle úplně nemám žádný konkrétní tým. Ale všechny týmy z popředí extraligy budou určitě atraktivní soupeři a na ně se těším. Bude to zpestření oproti týmům, které k nám jezdily do teď.

Když nemáte žádný konkrétní tým, máte třeba nějakého hráče z extraligy, proti kterému si chcete nejvíce zahrát?
Líbí se mi hra Ladislava Šmída z Liberce, takže určitě na něho se těším.

Současný stav společnosti a s tím i ve sportu kvůli koronaviru nikdo nepamatujeme. Jak vy snášíte tuto nepříjemnou situaci a jak trávíte čas?
Většinu času trávím doma. Snažím se dodržovat nařízení, která jsou s celou situací spojená. Občas také vyrazím se projít, nejde být celý den doma. Není to nic příjemného, ale v tuto chvíli to jinak nejde a já to respektuji.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....