Banes Motor České Budějovice
12.04.2020, Filip Kortus

Sezona dorostu v číslech

Dorost zažil velice dramatickou sezonu, která sice skončila dříve, než měla, ale svěřence Romana Fouska to jako jedny z mála nijak neovlivnilo. Ve skupině O udržení si extraligovou příslušnost zajistili ještě před vypuknutím epidemie, takže nemuseli čekat na svazové rozhodnutí, jak se bude ohledně sestupů postupovat. Uplynulý ročník už jsme s hlavním trenérem hodnotili, nyní se na něho podíváme z pohledu statistik.

Základní část

V základní části čekala mladé Jihočechy velice těžká skupina s řadou aspirantů na celkové prvenství. I přesto si dorostenci Motoru nepočínali špatně a do poslední chvíle živili naději na postup. Přišli o ni až v posledním zápase na ledě Jihlavy, kde vyhráli po nájezdech a o pouhý bod skončili na sedmém nepostupovém místě.

Lepší výsledky měli dorostenci na domácím ledě. V Budvar aréně slavili výhru čtyřikrát, přičemž porazit dokázali mimo jiné i silný Liberec. Slabší stránkou po celou základní část bylo využívání přesilových her, kdy se Motor trefil pouze sedmkrát.

V kanadském bodování zářil reprezentační útočník Filip Petrásek, který za osmnáct zápasů posbíral dvacet dva bodů (12+10). Dobře si vedl i David Kašpar (4+11) nebo Tomáš Březina (4+4). Klíčovým mužem sestavy byl brankář Martin Lidák, který odchytal nejvíce zápasů ze všech gólmanů skupiny "Střed".


Skupina "O udržení"

Druhou fázi sezony začali dorostenci porážkou, ale od té doby se naladili na vítěznou vlnu a po většinu času vévodili tabulce "O udržení". Nakonec skončili druzí za Vsetínem a s předstihem se zachránili. Stejný osud nakonec potkal i všechny ostatní týmy ve skupině, protože svaz rozhodl o tom, že kvůli pandemii koronaviru se sestupovat nebude.

Dominantní byl dorostenecký tým především na venkovních kluzištích. Nebodoval na nich pouze jednou a z jedenácti zápasů přivezl dvacet čtyři bodů. Doma nebyl tak úspěšný i kvůli tomu, že poslední dvě kola už se neodehrála. Výrazně se zlepšil v přesilových hrách, protože úspěšnost využití činila více než 17%.

I ve druhé polovině sezony zářila v útoku dvojice Petrásek (9+14) - Kašpar (21+14). Ve skupině "O udržení" byl úspěšnější druhý jmenovaný, který suverénně ovládl i tabulku střelců všech týmů. Dařilo se i brankářům. Martin Lidák měl ještě lepší úspěšnost než v základní části. Náhradník Erik Šebo ve čtyřech zápasech, do kterých nastoupil, obstál velice dobře a také pomohl svému týmu ke druhému místu.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....