Banes Motor České Budějovice
23.04.2020, Filip Kortus

Nový trenér juniorky Lukáš Majer: Na práci se moc těším

Do nadcházející sezony půjde juniorský tým Motoru s novým hlavním koučem. Stal se jím mladý trenér Lukáš Majer, který bude mít zároveň na starost sportovní úsek Akademie. "Zkusím jít cestou, kterou v hokeji jdu. Těším se, až to začne," říká na začátku nové trenérské štace. U juniorky bude působit společně s Jiřím Hanzalem.

Jak vznikla vaše spolupráce s Motorem?
Ozval se mi pan Liška, zda-li bychom se mohli sejít. Nastínil mi, s čím by potřeboval pomoct. Zaujalo mě to, protože jako jeden z mála mluvil přímočaře a k věci. Na rovinu mi řekl, že mě čeká tvrdá každodenní práce a náročné úkoly. Oslovilo mě to, takže jsme se domluvili na spolupráci.

Kde jste působil naposledy?
Posledních pět sezon jsem strávil v Kralupech nad Vltavou. V roce 2015 jsem vedl mužstvo mladšího dorostu a došel jsem s ním až do juniorky. Před tím jsem trénoval v Prostějově.

Co očekáváte od extraligy juniorů?
Vůbec nic, protože když člověk něco očekává, tak většinou to nevyjde a je pak zklamaný. (úsměv) Snažím se brát a přijímat to tak, jak to je. Chci být každý den připravený, abych ze sebe vydal to nejlepší.

Počítáte s tím, že nadcházející ročník extraligy bude sestupový?
Ano, určitě. Nevím, jaký bude přesný počet sestupujících, ale se sestupem týmů do nižší soutěže počítáme. Jsme na to připravení, už podle toho pracujeme.

Jakou vizi chcete juniorskému týmu přinést?
Nemám rád, když přijde nový trenér a pracuje stejným způsobem jako v předchozích klubech. Především herní systém je třeba přizpůsobit hráčům a jejich typologii. Základní principy mé práce však zůstávají stejné. U juniorského týmu se v poslední době často měnili trenéři, takže bych byl rád, kdybych u týmu zůstal delší dobu. Budeme se v tandemu s Jirkou Hanzalem snažit, abychom poctivou práci přenesli na hráče. Cílem bude zvednout úroveň, prestiž nebo fungování, zaměřovat se budeme i na pracovní morálku a jejich návyky.

Překvapilo vás, že jste dostal na starost i sportovní vedení Akademie?
Přiznám se, že ano. Pozici šéftrenéra jsem už dělal v Kralupech a vím, že práce s ostatními trenéry je velice těžká. Řeknu-li to upřímně, tak si myslím, že je to často plýtvání energií. Jediná cesta pro trenéra v Čechách je, aby odváděl dobrou práci, je, že vede pouze jedno mužstvo a stará se o něho. Kooperace s více kouči je v Česku opravdu specifická, ale nadšení a profesionalita pana Lišky mne oslovila. Nad nabídkou jsem neváhal a zkusím jít cestou, kterou v hokeji jdu. Uvidím, jestli bude fungovat.

Už jste společně s Jiřím Hanzalem probírali skladbu kádru juniorky?
Co se týče kádru, tak probíráme prakticky všechno. Každý den jsme spolu v kontaktu a Jirka je typ člověka, který může dát organizaci opravdu hodně. Když ho vidím, jak pracuje, tak se na to nesmírně těším. S hráči děláme pohovory, ale veškerý chod týmu je aktuálně dost specifický. Snažím se na nic nečekat a hráče poznat už teď. Uvidíme, kdy budeme moct začít společně.

Máte v plánu, že se společným tréninkem začnete v červnu?
Stále doufáme, že bychom mohli začít ještě dříve. Reálně to ale vidím, že začneme zhruba v prvním červnovém týdnu. Pokud to tak bude, tak poté pojedeme v kuse, přičemž bude už jenom týdenní volno. Myslím si, že by to klukům mohlo paradoxně pomoct. V tomto věku už musí zvládnout připravit se sami, a pokud chtějí hrát hokej na profesionální úrovni, tak to musí vzít zodpovědně. Nebudeme se na to nijak vymlouvat, je to pro všechny stejné. Musíme se s tím vyrovnat.

Máte v hlavě ideální scénář, kdy půjdete na led?
To se těžko odhaduje, situace ohledně koronaviru se mění každým dnem. Kdyby všechno vyšlo, tak dvacátého července půjdeme na led, ale rád bych, kdybychom se na něm sešli už v červnu. Každopádně tam chceme co nejdříve, protože vidět hráče na ledě, je pro nás jedna z nejdůležitějších věcí.

Už jste mluvil s trenéry A-týmu?
Zatím jenom s asistentem Alešem Totterem, s panem Prospalem ještě ne. Podle mého názoru bude jeden ze stěžejních úkolů, abychom dokázali sladit fungování juniorky a A-týmu. Mým úkolem je dostat juniorku, potažmo celou Akademii, na podobnou vlnu a kulturu sportovní práce, jakou jede A-tým. Musíme do hráčů dostat, že mají možnost se posunout výš a to docílíme jedině tak, že každodenní prací je budeme učit profesionalismu a oni se pak budou posouvat. V Akademii Motoru je spousta parádních věcí. Mým úkolem vytvořit pracovní prostředí, které připraví hráče na přechod do A-týmu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....