Banes Motor České Budějovice
20.07.2020, Michal Špírek

Maturitu Martin Beránek zvládl. Teď má před sebou další výzvy - extraligu a mistrovství světa dvacítek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor má za sebou první den společné přípravy na ledě. A mezi čtyřmi desítkami hokejistů nechyběl ani motorácký talent Martin Beránek. V devatenácti letech nasbíral v budějovickém dresu mezi dospělými už 120 zápasů. Jednu výzvu v pauze mezi sezónami Beránek zvládl - zdárně odmaturoval. Teď má před sebou další - ukázat se v extralize.

Jak se cítí profesionální hokejista při vstupu na led po delší době?
Šlo to dobře. Já jsem na ledy chodil hned, jak to po karanténě šlo. Pár tréninků na ledě jsem tedy měl, takže to dnes bylo v pohodě.

Jak jste strávil letní přípravu?
Chodil jsem ke svému kondičákovi Pepovi Žáčkovi, většinu času jsme byli v posilovně. A doplňoval jsem to právě tréninky na ledě s Davidem Oulíkem.

Na startu přípravy Motoru je hned 43 hráčů.Tým se dokonce může rozdělit do dvou mužstev. Projevil se vliv obrovské konkurence hned v prvním testovacím utkání?
Určitě. Snažíme se hrát všichni naplno, dát do toho maximum, aby si nás trenér všiml. V případě nováčků i aby si je trenéři zapamatovali. Nic si tak nedarujeme, utkání mělo tempo. Myslím, že na to, že to byl první zápas, tak měl docela dobrou kvalitu.

Pro vás bylo novinkou, že jste po dlouhé době nebyl při tréninku nejmladší na ledě. Jaké povinnosti jste si užil jako benjamínek týmu v minulé sezóně?
Už tam mám nějaké mladší, takže jsem rád, že už nejsem úplně ten první na ráně, co to vždycky odnese. (úsměv) Klasika pro nejmladší v týmu je sbírání kotoučů po tréninku, ještě jsme odnášeli připravené pytle s odpadky z kabiny, vysáváme v kabině, při cestách na zápasy nosíme třeba rádio, kávovar a tak podobně.

Pro vás mohlo být předčasné ukončení sezóny v něčem užitečné - měl jste více času na učení. Čekala vás totiž maturita. Tak jak to dopadlo?
Úspěšně jsem ji udělal, takže jsem rád. (úsměv) Tři dvojky a jedna jednička, maturoval jsem z češtiny, managementu a státní a školní maturitu mám z angličtiny. Tři roky jsem chodil na gymnázium v Budějovicích. Dochodil jsem třeťák, ale pak už se to s hokejem nedalo skloubit. Odešel jsem tak do Prahy na obchodní akademii na dálkové studium, kde jsem odmaturoval.

Jak to vidíte se studiem do budoucna?
Už od třeťáku se naplno věnuji hokeji, takže škola byla v tomto ohledu okrajová, určitě jsem jí nedával maximum. Protože to prostě nešlo. Hlásím se ale na peďák na Jihočeskou univerzitu, pouze jednooborové studium, tělocvik. Talentovky jsem udělal, jsem přijatý, tak uvidím, jestli to půjde nějak dohromady. Nechci totiž, aby škola jakýmkoliv způsobem zasahovala do hokeje.

Je v Motoru někdo takový, kdo zvládá při hokeji studovat?
Takovým případem tu byl Jakub Babka, který udělal bakaláře a pokračuje se studiem dál. Jinak to v profesionálním hokeji rozhodně běžné není.

Před rokem jste zvažoval odchod do zámoří, ale právě i cíl udělat si doma maturitu nakonec zapříčinil, že jste se rozhodl zůstat v Budějovicích. Co teď, přemýšlíte ještě o hokeji v Americe?
Zámoří je pro mě už pasé. Už jsem na to starý, tu chvíli k odchodu jsem nevyužil. Ale vůbec si to nevyčítám, jsem rád, že hraju v Motoru, že jsem dostával prostor. Letos se pokusím dostat do finálního kádru a urvat tu extraligu.

Loni vás pozvánky na velké turnaje mládežnických reprezentací míjely, ale pro nadcházející ročník je tam pro vás velké lákadlo v podobě mistrovství světa dvacítek. To se uskuteční na přelomu roku v Kanadě.
To je pro letošek jedna z mých priorit, dostat se na mistrovství. Doufám, že pokud budu hrát stabilněji extraligu, tak mě snad vezmou. Je to nejdůležitější mládežnický turnaj na světě, bude tam hodně skautů a chci se tam dostat. Věřím, že na konci roku už snad situace s koronavirem bude pod kontrolou a turnaj se uskuteční.

Kdybyste si pro sebe mohl vymyslet ideální scénář pro nadcházející sezónu 2020/2021, tak jaký by byl?
Dostat se do áčka, hrát stabilně v extralize do té čtvrté lajny a účastnit se mistrovství dvacítek. A pak už uvidíme, jak na tom Motor bude a jak se nám bude dařit. S kádrem, který teď budeme mít, na takovou polovinu tabulky určitě máme. Chceme udělat play-off a i v něm se porvat o další výhry a dostat se co nejdále.

V loňské sezóně jste párkrát nastoupil i za druholigový David Servis. A zde jste si zahrál v lajně s trenérem Václavem Prospalem, zajímavostí je, že v průběhu zápasů jste mu tykal, ale po něm jste se vracel k vykání. Myslíte, že vás čekají starty ve druhé lize i v této sezóně?
Já doufám, že už ne. Mezi extraligou a druhou ligou už je přece jen velký skok. Tím neříkám, že jde o špatnou soutěž, nebo špatný tým, vůbec ne. Jsem moc rád, že jsem tam loni hrál a nasbíral si nějaké kanadské body, posunul se ve své produktivitě, pro psychiku to byla vzpruha.

Takže když to shrneme, tak věříte, že v příští sezóně si budete s trenérem Prospalem už jen a pouze vykat.
Přesně tak. (úsměv)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....