Banes Motor České Budějovice
24.07.2020, Michal Špírek

Příprava je v plném proudu. Trenérský štáb klade ohledně koronaviru důraz na disciplínu hráčů

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor zakončil první týden společné přípravy, trenéři získali první obrázek o výkonnosti svých svěřenců. Průběh kempu pro klubový web okomentoval asistent trenéra ČEZ Motor Aleš Totter.

Zápas na pětadvacet minut hrubého a pět minut čistého času. Následně padesátiminutová příprava na ledě. A vše je zakončeno čtyřicetiminutovkou v posilovně. Tak vypadal program Motoru v prvním týdnu přípravy. Zápasy byly na programu každý den kromě středy, příští týden poměří síly Slavoj a Stadion, tedy skupiny, do kterých byl široký kádr Motoru rozdělen, už jen v úterý a ve čtvrtek. V pondělí ve středu a v pátek budou tréninky bez utkání. První dva týdny společné přípravy budou pro hráče těmi fyzicky nejnáročnějšími v sezóně.

"Kluci se do toho postupně dostávají. I ti, kteří třeba nevypadali při prvním dni opticky úplně dobře, jdou s každým dnem nahoru. Nejlepší byl asi úterní zápas, v němž byly krásné akce, byli jsme spokojení s nasazením i předvedeným systémem hry," ohlíží se za prvním týdnem společné přípravy asistent trenéra Aleš Totter. Spolu s trenérským týmem ho v pátek 31. července čeká rozhodnutí o tom, kdo z hráčů půjde z kola ven. Dojde totiž k největšímu, ale ne konečnému zúžení kádru v přípravě. "Rozhodneme také o hráčích na try-outu," sdělil Prospalův parťák.

Na startu kempu absolvovali hráči vstupní testy, které odhalily, jak na tom hokejisté po individuálních přípravách jsou. Hráči se předvedli při anaerobním Wingate testu, testu zaměřeném na sílu a při běhu. "Na testech Wingate jsou mezi hráči samozřejmě rozdíly, ale výsledky se pohybovaly na takovém hezkém průměru, v podobných hodnotách jako loni. Testy na silovou složku pak dopadly výborně, silově jsou hráči vybaveni nejlépe. Nejkomplexnější výsledky měl Niklas Pavel, který se v každém z testů umístil na solidní úrovni," vypíchl Aleš Totter připravenost švédského beka. V září ještě na hráče čekají testy fyzické kondice na VO2 MAX.

Důležitým prvkem úvodních dvou týdnů přípravy jsou zmíněné tréninkové zápasy. Čtyři desítky hráčů byly rozděleny do celků, které trénují nezávisle na sobě a nastupují proti sobě. "Hráči se při zápasech vydají nejvíce a nám to jako trenérům hodí nejlepší obrázek. Věříme, že v srpnu se rozjede přípravný Generali Česká Cup a příprava chytne správný rytmus dvou zápasů v týdnu," vyhlíží Totter.

Fanoušci si mohli ze sestřihů tréninkových utkání všimnout zajímavosti, kdy hráči po písknutí provádějí nájezdy pronásledováni protihráčem. "Když je hráč faulován, tak nenásleduje vyloučení. Místo toho jede faulovaný hráč nájezd od modré čáry, faulující ho stíhá od červené a zbytek týmů je na další modré. Když se nedá gól, hned se pokračuje, ve hře tak nevznikají prostoje. Hráč je pro nájezd pod tlakem. A jak nám minulý rok nájezdy tolik nešly, tak je hráči nyní celkem proměňují," pochvaluje si Totter.

Motor samozřejmě vnímá koronavirové nebezpečí, které by mohlo značně narušit přípravu na sezónu. Klub se v tomto směru snaží hráče vzdělávat, aby se minimalizovalo riziko nákazy. Každý hráč má svoji láhev, před každou ze dvou používaných kabin je připravena dezinfekce. "V příručkách, které hráči dostávali na začátku kempu, jsou zdůrazňovány nároky na zvýšenou hygienu. Nemůže se stát, jako se to stalo třeba fotbalovým týmům v Praze, že by hráči šli někam do tanečních klubů a barů. Hráči musí být disciplinovaní, zodpovědní a pozorní. Teď nezodpovídají jen sami za sebe, ale za celý kolektiv. Je to strašně důležité. Bavíme se o tom už od konce sezóny, s panem doktorem měli už v březnu hráči přednášku o koronaviru a opatřeních, hráči jsou na toto riziko upozorňováni," zdůrazňuje Totter.

S opatřeními proti koronaviru souvisí i absence obránce Conora Allena v přípravě. "Američtí občané nesmějí zatím do konce srpna do Evropské unie. Věříme, že prvního září přiletí. Z Kanady David Gilbert problém neměl, v případě USA u Allena musíme počkat," posteskl si Aleš Totter.

Sestřih branek | 1. tréninkový zápas | 20.7.2020


Slavoj (modří) - Stadion (bílí) 2:1sn
Góly: Kondelík, Indrák (rozh. nájezd) - Čížek.

Sestřih branek | 2. tréninkový zápas | 21.7.2020


Slavoj (modří) - Stadion (bílí) 4:3
Góly: Prokeš, Indrák, Kondelík, Beránek - Holec, Michnáč, Venkrbec.

Sestřih branek | 3. tréninkový zápas | 23.7.2020


Slavoj (modří) - Stadion (bílí) 2:0
Branky: Hrubec, Gilbert.

Sestřih branek | 4. tréninkový zápas | 24.7.2020


Slavoj (modří) - Stadion (bílí) 1:3
Branky: Novák - G. Ville, Michnáč, Doležal.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....