Banes Motor České Budějovice
13.08.2020, Filip Ardon, Marek Baloun

KLA – CEB 3:8 - Devastace od prvních sekund přinesla další tři body

Výjezd na Kladno se Motoru extrémně vydařil. Miroslav Holec už jedenáct sekund po úvodním buly nastartoval jihočeskou kanonádu, kterou také v 60. minutě na číslici osm ukončil. Zápas, který po celou dobu provázely velmi silné emoce, tak Budějovicím přináší další tři body a tím pádem i druhé místo v prozatímní tabulce skupiny Generali Česká Cupu za pražskou Spartou.

Za Motor se premiérově postavil do branky Jiří Patera, poprvé do turnaje naskočili obránci Plášil a Pavel. A dres Motoru navlékl do zápasu poprvé i Miroslav Indrák.

Rytíře po dobře zvládnutém zápase proti pražské Spartě nečekalo na ledě příjemné uvítání. Z časomíry se odkrojilo pouhých jedenáct vteřin a Andrej Košarišťan už lovil kotouč z branky. Hosté se po úvodním vhazování dobře dostali do pásma a Miroslav Holec zakončoval na levé straně do odkryté klece – 0:1. Domácí se mohli vrátit do hry v přesilové hře, při té však nebezpeční nebyli. O mnoho úspěšnější vzápětí nebyli ani Jihočeši, dlouho je to ale mrzet nemuselo. Už za plného počtu hráčů na ledě dostal na pravém kruhu nabito Martin Beránek, který se ranou z první nemýlil – 0:2. Kladenští měli ve zbytku třetiny ještě dvě dobré možnosti, pokaždé jim ovšem chyběla potřebná trocha štěstí.

V úvodu druhé části byl k vidění vyrovnaný hokej, bohužel pro domácí si ale Rytíři nadále příliš nerozuměli se svými přesilovkami. Po šesti minutách pak navíc byli nedůrazní v defenzivě a přišel trest. Pavel Pýcha dostal puk zpoza brány mezi kruhy a zakončil naprosto přesně – 0:3. Uběhlo navíc jen 38 sekund a pro domácí bylo ještě hůř. Ondřej Slováček vypálil z vrcholu pravého kruhu a Martin Beránek nabídl svoji hůl ideálně na teč – 0:4. Za Rytíře nastartoval zajímavou akci Nicolas Hlava, Tomáš Pitule však v dobré pozici selhal. To hosté nakládali se svými šancemi nadále skvěle. Vít Christov dostal puk tři minuty před sirénou na levý kruh a vystřelil naprosto přesně – 0:5.

V prvních vteřinách třetí části museli mít Rytíři pořádné deja vu. Tentokrát ale inkasovali „až“ po třinácti vteřinách. Marek Račuk si před brankou nechal přizvednout hokejku a Matouš Venkrbec z bezprostřední blízkosti navýšil – 0:6. Středočeši se ale nakonec branky také dočkali. Martin Kehar zastavil akci soupeře, pronikl po pravé straně až před branku a přihrál Ondřeji Bláhovi, který přidal svoji druhou trefu v přípravě – 1:6. Další snížení mohl obstarat po individuální akci Nicolas Hlava, po jeho neúspěšném pokusu však zavládla radost na druhé straně. Karel Plášil se dostal do úniku a nezaváhal – 1:7. Po nepovedené rozehrávce gólmana Patery, který se srazil se svým spoluhráčem, pak Jakub Hajný naservíroval puk před odkrytou klec Tomáši Urbanovi a ten nezaváhal – 2:7. Zpestření posléze obstaraly vyhrocené emoce, když u kladenské lavičky shodily rukavice hned tři dvojičky. Z kladenské strany nechyběli v pěstních soubojích Jakub Hajný, Josef Zajíc a Ondřej Mikliš, budějovické barvy hájili Michnáč, Karabáček a Niklas Pavel. Českobudějovičtí byli navíc dál nedisciplinovaní a tentokrát už trest přišel. Tomáš Urban dostal puk mezi kruhy a využil výhodu pěti proti třem – 3:7. Půl minuty před koncem pak stanovil konečné skóre ranou z pravé strany Miroslav Holec – 3:8.

Ohlasy po zápasu

Aleš Totter, ČEZ Motor České Budějovice: V pondělí a úterý jsme hráli s dvěma extraligovými týmy a sem jsme jeli poprvé k soupeři, kterého bychom měli porazit. Říkali jsme si, že se budeme soustředit na dobrý start a to se nám povedlo. První gól hodně určil první třetinu. Jsme spokojení s první polovinou zápasu, pak už jsme měli hodně ztrát kotoučů a spoustu chyb, které si musíme ukázat. Jsme ale samozřejmě rádi, že jsme nastříleli osm gólů a zvýšili si sebevědomí. Je to ale jenom příprava. Kladno mělo úplně jiný program, ještě dnes ráno trénovalo dvoufázově, takže určitě nelétáme s hlavou v oblacích. Jsme rádi, že jsme ve hře o postup. Příští týden máme další tři zápasy a uvidíme, kam se v poháru dostaneme. Z tohoto týdne bereme šest bodů a jsme rádi, že jsme tu dnes vyhráli větším rozdílem.

Jan Kregl, Rytíři Kladno: Už první střídání ovlivnilo ráz zápasu. Chtěli jsme zopakovat nasazení a výkon ze zápasu proti Spartě a chtěli jsme tento trend udržet. Samozřejmě jsme předpokládali, že po nás Budějovice půjdou a budou hrát aktivní forčeking. Hned v prvním střídání jsme jim nahráli a trochu nás to sestřelilo dolů. Na druhou stranu je to pro nás příprava a máme náročný program. Do půlky zápasu jsme nebyli schopní navázat na pohyb Budějovic, které byly rychlejší a na všechno měly víc času. Navíc dělaly lepší rozhodnutí. Myslím, že rozhodla hra v obranném pásmu, kde soupeř udělal víc dobrých založení pod tlakem. My jsme na to nebyli schopní reagovat. Pak se stalo to, co se stalo, což k hokeji patří. Nás mrzí, že jsme dostali osm gólů, ale musíme udělat další krok dál. Je to začátek přípravy a my chceme pokračovat ve výkonech jako proti Spartě. Tentokrát jsme udělali chyb víc, i když myslím, že jsme si možná zasloužili dát víc gólů. Soupeři musíme pogratulovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....