Banes Motor České Budějovice
20.09.2020, Denisa Józsová

MLB - CEB 5:2 - Body byly blízko, nakonec Motor v Boleslavi padl

První kolo Českým Budějovicím nevyšlo, když padly na domácím ledě se Hradcem Králové. Na nějaké smutnění ale nebyl čas, jelikož už dnes jeli Jihočeši na stadion Mladé Boleslavi. Motor se dokonce v druhé periodě dostal do vedení o jednu branku, to však nedokázal udržet. Nakonec padl 2:5 a ani v druhém utkání v Tipsport extralize body nezískal. (foto: bkboleslav.cz)

Ihned v úvodu Bruslaři na České Budějovice doslova vlétli. Čiliak nejprve zničil akci Ševce a Zohorny, dále pokryl i zajímavý únik Šťastného a následný výpad tria Jääskelainen – Zbořil – Alderson. Postupně začala hra nabírat na dynamičnosti, s čímž přišlo i první vyloučení, a to na straně domácích. Madeta ho ale zužitkovat nedokázala. V následných minutách se opět aktivněji prezentovali domácí, kteří na budějického gólmana vyslali několik střel. Žádná z nich se ale za záda Čiliaka nedostala. Na druhé straně se o změnu skóre pokusil Pýcha, ale i jeho snažení bylo zlikvidováno. Početní výhodu okusili v polovině prvního dějství také Bruslaři, ale recept na maskovaného muže Motoru nenalezli. Správný klíč k Čiliakově svatyni našli v následující přesilové hře, kdy za katr usedl Doležal za zdržování hry. To se Jihočechům v čase 16:18 vymstilo. Od levého kruhu se rozpřáhl David Šťastný, který svou ránu namířil přesně pod víko a otevřel tak skóre tohoto zápasu. Do konce úvodní části již žádná branka nepadla, a tak se do kabin odcházelo za stavu 1:0 pro Mladou Boleslav, která byla značně aktivnější.

Prostřední periodu začali hosté početní převahou, ve které byl blízko ke gólu Jonák, s jehož pokusem měl Růžička plné ruce práce, ale ještě ho dokázal zmařit. I po konci přesilové hry zvyšovaly České Budějovice svůj tlak, což se jim v následujících minutách vyplatilo. Od Růžičkovy klece se kotouč dostal na hokejku Zdeňka Doležala, do jehož rány ještě nejspíše sáhl Martin Novák, který vyrovnal utkání na 1:1. Bruslaři se ale se ztrátou vedení nechtěli srovnat, a tak podnikli další výpravy na Čiliaka. Všechno jejich počínání bylo neúspěšné, ze vstřelené branky se nakonec radoval soupeř. Ve 28. minutě vyrazili hosté do protiútoku. Střelec první branky Motoru přihrával do mezikruží na Jakuba Suchánka, který bezproblémově dopravil puk za Růžičkova záda. Mladá Boleslav si ale nenechala toto otočení líbit a necelé dvě minuty po inkasování bylo skóre opět srovnané. Zohorna přihrál na Mária Luntera, jenž nabídnuté nahození dokázal využít a procpat přesně tam, kde gólman Motoru chyběl. Zbylou část druhé dvacetiminutovky se více činili hosté. Budějický Indrák se pokusil překvapit Růžičku objetím brány, ale ten byl na místě rychleji. Po druhé třetině tak na tabuli svítilo skóre 2:2.

Závěrečné dějství začalo podobnou písní jako to prostřední, avšak ani tentokrát nedokázali Jihočeši početní výhodu proměnit. Nedlouho po jejím skončení uzamkli Bruslaři Motor v obranném pásmu a k puku ho vůbec nepouštěli. Po zajímavé souhře měl k brance blízko Zbořil, ten se ale napřáhl tak moc, až černou pryž minul. Přibližně v polovině třetí třetiny od pravého kruhu mířil mezi tři tyče Kousal, s jeho pokusem si Čiliak pohrál v lapačce. V 50. minutě vyskočili příznivci Mladé Boleslavi na nohy. Před Čiliakem se ve skrumáži nejlépe zorientoval Jan Stránský, který tak poslal Mladou Boleslav do vedení. Rozhodčí si ale nebyli jistí, zda branka padla podle pravidel, a tak ji pomocí videa prozkoumali a následně označili za platnou. Bruslaři vstřeleným gólem chytli novou mízu a drali se více dopředu. Na druhou stranu proklouzl Doležal, který ale za Růžičku propašovat kotouč nedokázal. Zde se potvrdilo hokejové pravidlo nedáš – dostaneš. Zohorna poslal kotouč na Davida Šťastného, který střelou od pravého kruhu trefil přesně mezi ruku a tělo Čiliaka. V závěru poslední periody odvolaly České Budějovice gólmana, což se jim nakonec stalo osudné. Pátý gól Středočechů poslal do prázdné brány Jakub Strnad, čímž pečetil výhru Bruslařů 5:2. Mladá Boleslav si tak připisuje první výhru v letošní sezóně a tříbodový zisk.

Ohlasy po zápasu

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Dá se říct, že jsem nehráli špatně první a třetí třetinu. Ale tu druhou jsme z nepochopitelných důvodů začali hrát profesorsky a nedůrazně, vůbec ne to, co jsme chtěli. Budějovice se se zaslouženě dostaly do vedení. Řekl bych, že vycítily šanci a pro nás bylo vysvobození, že druhá třetina skončila a že jsme ji neprohráli. Myslím to v rámci zápasu. Takže jsme poté měli čas si něco trošku říct, jak by to mělo vypadat ve třetí třetině. Zachránila nás přestávka, ale už je to tak druhý zápas. Ve Varech byl výpadek ve druhé třetině a dnes také. Tam spokojenost určitě není, ale jsme rádi, že jsme udělali tři body a zvládli první domácí zápas.

Václav Prospal: Oproti našemu poslednímu zápasu je to zlepšení, ale hokej se hraje šedesát minut a ne čtyřicet devět. Takže do doby, dokud si to neuvědomíme, tak ty zápasy budou probíhat v podobném duchu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....