Banes Motor České Budějovice
10.10.2020, Denisa Józsová

DOR: CEB - HKM 5:6p - Dorostenci přehráli Mountfield v prodloužení!

Dorost hrál zápas po dlouhé době, ale na jeho výkonu to moc znát nebylo. Celkově padlo v zápase jedenáct branek. O jednu byli lepší českobudějovičtí hokejisté, kteří o svém vítězství rozhodli v prodloužení, takže berou z tohoto utkání dva body. Výrazně k vítězství přispěl Daniel Hála (1+2) a Filip Petrásek (0+3).

Třetinu plnou nepřesností ovládli Jihočeši

Hosté se na poslední zápas před nucenou pauzou evidentně těšili, vstoupili do něj totiž aktivně a prezentovali se rychlou hrou. Domácí se spíše bránili, tedy jen do první přesilovky, ve které mohli z předbrankového prostoru brzy trestat. Hradec zároveň s tím převzal otěže utkání, nebezpečnějším celkem však byly Budějovice. Hra se následně po úvodním bleskovém tempu trochu zklidnila, vyrovnaný duel ale stále brzdila řada nepřesností na obou stranách.

Pořádné šance byly k vidění od 10. minuty - samostatným průnikem se ukázal Matúš Gedeon. Dvě pumelice od modré čáry předvedl v přesilovce Pavel Šimek; stalo se tak před gólem Marcela Kříže, jenž se ve vlastním oslabení zmocnil puku a mezi betony brankáře zakončil – 0:1. Nečekalo se ovšem dlouho a o vyrovnání se postaral Matúš Gedeon. Ten obdržel pas před kasu a z první zavěsil – 1:1. Motor však znovu vedl, když se po nahození prosadil ještě Daniel Hála a stanovil skóre první části na 1:2.

Motor díky dvěma gólům za sedm sekund odskočil

Lvi vyrukovali do prostředního dějství s velkými šancemi, zatímco hosté se v úvodu spíše hledali. Hra se později stabilizovala a dopředu se dostávala obě mužstva, domácím se ovšem zvýšená aktivita vyplatila, když se ke kotouči probojoval Jiří Klíma a zavěsil pod horní tyč – 2:2. Jihočeši mohli rázem vést, to by ale musel Daniel Kotous místo střelby z nevýhodné pozice nahrávat.

Co se ovšem nepovedlo jemu, napravil ve 34. minutě Jan Vavřík, který od pravého mantinelu se štěstím propálil Andrého Lequina – 2:3. O pouhých sedm vteřin později Marcel Kříž sebral touš obraně, pověsil ho pod břevno a mohl jet slavit. Zato Kryštof Červenka musel pořádně koukat, když se po jeho návratu z kabiny skóre zastavilo už na 2:4. Hosté zároveň přinutili soupeřovy trenéry ke střídání gólmanů; Lequin přepustil své místo Janu Kasalovi. Tichou atmosféru přerušil ve 39. minutě až Jan Gaspar, jehož nádherné sólo přineslo snížení na 3:4.

Východočeši smazali dvougólovou ztrátu a srovnali na 5:5

Jakkoliv Budějovice do druhé dvacetiminutovky nastoupily spíše opatrněji, v té poslední na svého soupeře vlétly a připravily mu uvítání v podobě vstřelené branky. Tu zařídil podruhé v zápase Jan Vavřík, který na levé straně ujel všem bekům a zamířil přesně do šibenice u vzdálenější tyče – 3:5. Zcela vyrovnanou hru poté okořenilo pár menších potyček, rozhodčí si však pohlídali, aby se jim utkání nevymklo z rukou.

Slibnějších příležitostí ke změně stavu jsme se dočkali po vzoru předchozích period až ke konci, což dokumentoval mj. nadějný, leč neúspěšný únik Kříže. To na opačné straně se již pálilo ostrými, konkrétně Pavel Šimek, jehož prudká rána prorazila defenzivní val Motoru – 4:5. Velkou šanci sice spálil Lukáš Král, vadit mu to ale nemuselo, krátce poté se totiž z mezikruží o tyčku trefil Jiří Klíma – 5:5. Hradec se v závěru ještě mohl strachovat v oslabení, duel ovšem do nastavení dotáhl.

Richard Pitel rozsekl mač pro hosty

Prodloužení započalo velice opatrně, Hradečtí přes minutu pouze drželi puk na svých holích a vůbec ho nepůjčili soupeři, zároveň se však nikam nedostali. To se změnilo až v 62. minutě, kdy Gedeon přihrávkou nenašel spoluhráče z útoku a namísto toho se na druhé straně prosadil Richard Pitel, když si roztáhl strážce svatyně, poslal puk za jeho záda a rozhodl o výhře svého týmu 6:5.

Ohlasy po zápasu

Lukáš Král (Hradec Králové)Trošku nás trápila agresivní hra a napadání soupeře. Hrálo se hodně u nás v pásmu, soupeř tam hrál dobře, získával kotouče, na modré si dovolil. Z toho pramenila spousta střel, byli jsme pod tlakem. Asi nezbývá než pogratulovat soupeři k zasloužené výhře, my jsme samozřejmě rádi, že jsme udělali bod, a víc jsme si asi nezasloužili.

Roman Fousek (České Budějovice): V prvé řadě jsme rádi, že jsme utkání dotáhli do prodloužení a vítězného konce, i když za stavu 5:3 pro nás už jsme to měli udržet a neměli dostat góly; špatně jsme sehráli buly a z toho to tam padlo. Nicméně musím říct, že co se týče hry dopředu, asi budeme spokojeni, byli jsme aktivní, hráli jsme tak, jakou máme filozofii v klubu, což nás těší. Ale bohužel jsme propadli v obraně, udělali jsme strašné chyby směrem dozadu. Hlavně obránci v situacích jeden na jednoho – tam jsme propadali, ale máme to natočené na videu a všechno si rozebereme. Budeme muset zlepšit obranu, protože každý dobrý tým by měl vycházet ze zajištěné obrany a z toho samozřejmě profitovat v útoku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....