Banes Motor České Budějovice
03.12.2020, Denisa Józsová

CEB - SPA 1:5 - Přesilové hry rozhodly o osudu utkání a výhře Sparty

Jihočeši zatím v letošní sezóně vyhráli dvakrát. V posledním utkání brali bod za prohru v prodloužení v Pardubicích. Zápas se Spartou nevypadal po první periodě vůbec špatně, poté se však spustila palba hostů v přesilových hrách. Pražané nakonec vyhráli celkem jednoznačně 5:1. Po dvou gólech dali hostující Vladimír Sobotka a Roman Horák. Jediným úspěšným střelcem na domácí straně byl Václav Karabáček.

Start Motoru rozhodně nebyl ideální, jelikož už po dvou minutách fauloval Václav Karabáček v útočném pásmu a domácí šli do oslabení. Sparta měla tlak v přesilové hře a využila toho ke vstřelení první branky. Roman Horák sice ještě prázdnou branku netrefil, jelikož jeho pokus zastavila tyčka. V brankovišti se však nejlépe zorientoval Vladimír Sobotka, který puk do prázdní sítě uklidil – 0:1. Zajímavou šanci měl na srovnání Pavel Pýcha, avšak jeho střelu vyrazil Matěj Machovský betonem. Následně byla ke sledování celkem zajímavá hra nahoru dolu. Srovnat mohl ve hře čtyři na čtyři Ondřej Slováček. Ten si z modré sjel na skvělou přihrávku k tyči, ale gólman Pražanů se skvěle natáhl a touš vyrazil betonem. Budějovice nehrály vůbec špatně a srovnání se dočkaly. David Gilbert vyhrál při přesilové hře buly. Následně Michnáč posunul kotouč na volného Rašku, který z prostoru mezi kruhy brankáře nepřekonal. Hodně agilní však byl Václav Karabáček, jenž prostrčil puk do sítě, přestože se k němu sjela celá obranná čtyřka – 1:1. Do konce periody už jiná branka nepadla, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Ani start druhé periody nebyl pro Motor zrovna ideální, protože záhy hrál oslabení. Sparťané svou přesilovou hru pět na tři využili. Znovu z toho byl obrovský tlak, ve kterém našel Tomášek u tyčky Romana Horáka, jenž měl celkem jednoduchou pozici – 1:2. Srovnat mohl Zdeněk Doležal, avšak jeho rána trefila jen tyčku. O pár okamžiků později navíc Pražané navýšili svůj náskok. Lukáše Pech předvedl pěknou individuální akci, načež bekhendem našel na středu hřiště Andreje Kudrnu, jehož rána z první prolétla mezi Čiliakovými betony – 1:3. Tuto trefu ještě posuzoval rozhodčí z videa, ale branka byla uznána. Navíc to netrvalo ani minutu a bylo to o tři góly. Jandusovu střelu ještě brankář Motoru vyrazil, ovšem o dorážku se postaral Roman Horák, který zapsal druhý zásah v zápase – 1:4. Nic víc se v prostřední části nestalo, a tak šli hosté do poslední periody s tříbrankovým náskokem.

I na začátku třetí třetiny hráli domácí hokejisté v oslabení, jejich soupeři sice měli znovu solidní tlak v útočném pásmu, ale tentokrát jsme se branky nedočkali. Sparta diktovala tempo hry v poslední části hry a nepustila českobudějovické hokejisty do nějakého tlaku. Naopak si sama ještě zahrála přesilovou hru pět na tři, když Motor předvedl dva fauly v jednom střídání. Na využití dvojnásobné přesilovky nemuseli hosté čekat vůbec dlouho. Horák posunul ze středu hřiště kotouč k pravé tyči, kde byl vůně volný Vladimír Sobotka, který se z první trefil přesně pod horní tyčku – 1:5. Pro Spartu už to byla třetí využitá přesilovka v utkání. Další dvojnásobnou přesilovou hru na konci zápasu už hosté nevyužili, a tak zápas skončil ve prospěch hráčů z hlavního města 5:1.

Ohlasy po zápasu

Václav Prospal (Motor): Od přesilovky pět na tři ve druhé třetině, kterou jsme soupeři zbytečně nabídli a dostali v ní druhý gól, jsme neměli vůbec šanci. Soupeř byl ve všech aspektech lepší a vyhrál zcela zaslouženě.

Miloslav Hořava (Sparta): Věděli jsme, že Budějovice hrají silový, nátlakový a bruslivý hokej. Byla škoda, že byl zápas rozmělněný řadou vyloučení na obou stranách. Jinak to mohl být daleko lepší hokej. Jsme samozřejmě rádi, že máme tři body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....