Banes Motor České Budějovice
06.12.2020, Marek Baloun

LIT–CEB 3:2 - Motor nechal soupeře otočit zápas ve třetí třetině a končí bez bodů

Proti předposlednímu Litvínovu to ještě na začátku třetí třetiny vypadalo na plný bodový zisk. Po trefách Slováčka a Jonáka, s hladovou posilou Rothem a jistým Paterou v zádech hrál Motor velmi dravě a v první a druhé třetině mnohdy přetlačoval soupeře. Ten však ale nakonec dokázal využít chyb v jihočeské defenzívě a těsným výsledkem opět nechal Budějovice na poslední příčce.

Úvod utkání patřil domácím, kteří od počátku tlačili na Motor a nebýt rychlých a přesných zákroků Jiřího Patery, první inkasování mohlo přijít mnohem dříve. Přesto ale přišlo. Richard Jarůšek si v polovině čtvrté minuty všiml z místa nad Paterovým levým kruhem volného Patrika Zdráhala, kterému na tak ukázkovou přihrávku stačilo víceméně jen nastavit čepel a jindy budějovická dvojka byla bez šance. To však Jihočechy probudilo z autobusové letargie a začali soupeře napadat. Nová posila Vladimír Roth orazítkoval na konci desáté minuty Godlovu horní tyč, před ním ještě Adam Raška přestřelil a střela Romana Přikryla jen těsně minula branku. Nakonec se však tým Václava Prospala dočkal gólové radosti. Do nahození Pavla Pýchy se mezi kruhy ještě dostala hokejka Ondřeje Slováčka a puk od ní zamířil do horní poloviny branky. Litvínovští mohli půl minuty před sirénou ještě přidat gól do šaten, když rozhozená obrana nechala u pravé tyčky volného Viktora Hübla, domácí legenda, která si pamatuje, jak vypadá Budvar aréna zevnitř, však nedokázala zastrčit puk do prázdné branky dříve, než mu cestu přehradila hůl gólmana. Fantastický Paterův zákrok tak uzavřel první dějství.

Do druhé třetiny vletěla MADETA Motor mnohem aktivněji než soupeř. Domácí strávili většinu první pětiminutovky ve své polovině hřiště a po několika nepřesných pokusech nakonec Denis Godla nedobrovolně pustil hosty do vedení. Matouš Venkrbec dostal namazáno u mantinelu od Davida Šticha a u bližší tyče už stál dlouhý Vít Jonák, jenž se dokázal prosadit i přes obránce Cibulskise. Poté musel opět odolávat i Patera, v zákrocích byl však mnohem jistější, než soupeř.
Zápas se po celou dobu nesl v rychlém bojovném duchu a o dobré akce tak nebyla nouze. David Gilbert málem nachytal Godlu zpoza branky, po ubráněném oslabení Rotha se do úniku dostal Doležal, byl však skřípnut obrannou dvojicí chemiků, a tak jen odevzdal puk na hruď gólmana. Ten o chvíli později musel navíc čelit dělovce Pýchy a s odraženým kotoučem mu museli pomoci spoluhráči. Hosté v závěru dostali druhou početní výhodu a nejen Denis Godla inkasoval několik tvrdých ran, přesilovku si však přenesli i do třetiny poslední.

Powerplay však zůstala bez využití, naopak přišlo další srovnání. Patrick Kudla vystihl na útočné modré rozehrávku hostí, prohnal se s pukem až do mezikruží, kde našel po své pravici Martina Hanzla a ani jinak bleskově rychlý Jiří Patera nestačil na střelu z první. Chemici se tím opět dostali do varu a najednou to byla defenziva extraligového nováčka, kdo byl pod tlakem. Únik Hübla však zastavil Patera, Jarůška ubránil Plášil a ani Pospíšil nebyl úspěšný. Přesto nakonec podruhé v utkání šla Verva do vedení. Obránci zapomněli před svou brankou volného Havelku, který zaměstnal hned tři hráče dorážením po střele Cibulskise. Puk se však dostal mimo klubko a jako první ho dojel Pawel Zygmunt a poslal ho do nehlídaného růžku. Václav Prospal se pokusil zvrátit verdikt i použitím trenérské výzvy, ta však mladému útočníkovi z Polska branku potvrdila. O chvíli později byl Jiří Patera překonán znovu, Pavel Pýcha však ukázal, proč mu bylo svěřeno vedení týmu, a puk odpálil rukou pryč. V závěru třetiny však překazil dobrou nabídku hostujícího týmu na srovnání, když při hře 6 na 4 jako poslední budějovický hráč při přečíslení soupeře fauloval. Domácí následně už puk udrželi daleko od své branky a nakonec se radovali z důležitých bodů.

Zdroj fotografie: HC Verva Litvínov/E. Beneš.

Ohlasy po zápasu
Václav Prospal (MADETA Motor): "To, jak jsme nastoupili do třetí třetiny a jak jsme se v ní prezentovali, prostě nebylo dostatečné a domácí tak vyhráli zaslouženě. Patera nám dnes dal šanci vyhrát, udělal parádní zákrok na konci první třetiny, kterým týmu dodal sebevědomí. Je škoda, že našim gólmanům nepomůžeme naší produktivitou nějaký zápas vyhrát. Vladimír Roth do zápasu skočil rovnýma nohama, moc toho nenatrénoval, herně i kondičně mu kvůli absenci tréninků s týmem ještě hodně chybí, ale oproti našim hráčům má určitou zkušenost s extraligou a předvedl solidní výkon, nastřelil břevno, nebojí se střílet a zapojit do útoku. Určitě je to někdo, kdo nám za ten měsíc může pomoct, což od něj čekáme."

Vladimír Országh, HC Verva Litvínov: Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu, dali jsme rychlý gól. Potom České Budějovice vyrovnaly, byli mnohem aktivnější a svým pohybem velmi nepříjemní. Hráli jednoduchý hokej s tlakem na branku. Jsem ale velmi rád, že jsme ve třetí třetině jsme hru zjednodušili, šli jsme si za tím a nakonec jsme vydřeli velmi důležité vítězství za tři body. Nicméně oceňuji výkon Českých Budějovic, odehráli velmi solidní utkání.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....