Banes Motor České Budějovice
14.12.2020, Filip Kortus

V době druhé karantény jsme nespali, říká Lukáš Majer

Mládež Motoru může znovu trénovat na ledě, čehož si velice váží. Před tím, než se na led dostala, trénovaly jednotlivé týmy po malých skupinkách venku a připravovaly se na případný rozjezd soutěží. Trenéři a vedení Akademie v tu dobu zároveň pracovalo na vylepšení zázemí a kabin. Nejen o tom hovořil šéftrenér Akademie Lukáš Majer, který v pátek oslavil pětadvacáté narozeniny.

Jak probíhala příprava juniorky v době druhé karantény za rok?
Už uplynuly dva měsíce od té doby, co jsme odehráli poslední utkání. Je to pro nás zcela nová a nevšední situace, se kterou se musíme vypořádat. Snažili jsme se přes veškeré opatření zůstat v tréninkovém procesu a pokračovat v omezených podmínkách v přípravě. Jednu dobu jsme museli trénovat po jednom, což bylo časově velice náročné. Ale chtěl bych smeknout před svým trenérským týmem a zároveň poděkovat trenérům, kteří nás nárazově doplňovali. Konkrétně Adam Vylíčil, Rostislav Kadlec a Lukáš Chaloupka. Patří jim za to velký dík, ukázala se velká provázanost celé organizace.

Když se situace zlepšila, zařadili jste do přípravy jiná cvičení?
Začali jsme jezdit na hokejbalová hřiště v Plavu, Roudným nebo Zlivi, kde jsme měli možnost se alespoň částečně přiblížit k hokeji. Hodně jsme se věnovali systému a taktickým věcem, což je činnost, na kterou se dá zaměřit za jakýchkoliv okolností. Než jsme se dostali na led, tak jsme se věnovali běžeckým tréninkům, které jsme v létě nepraktikovali tolik. Zpětně to vidím jako chybu, možná nám to v prvních šesti kolech chybělo. Ale díky situaci z posledních měsíců si na to kluci dokázali navyknout.

Hned po umožnění vládních opatření jste naskočili do přípravy na ledě?
Jakmile to šlo, tak jsme začali s tréninkem na ledě. Nejprve to bylo na Hluboké, poté jsme se přesunuli do Budvar arény. Jsme šťastní, že na ledě můžeme být.

Co dalšího se událo v době karantény?
Pracovali jsme především na tom, abychom vylepšili zázemí Akademie. Novinkou jsou například rotopedy v rozcvičovně, snažili jsme se také vylepšit kabiny, kde přibyly nové botníky s čísly hráčů, a zlepšilo se materiální vybavení. Nespali jsme.

Byla pro všechny druhá karanténa psychicky hodně náročná?
Situace byla nesmírně náročná na psychiku, hráči měli nutkání vypadnout z režimu a povolit si. V této době je velice jednoduché ztratit veškeré návyky, čemuž jsme chtěli poctivou prací zabránit. Klobouk dolů před kluky, jak k tomu přistoupili a sami se sebou pracovali. Parádní práci odvedl kondiční trenér Petr Červený, který byl v době karantény v neustálém kontaktu s hráči a vymýšlel pro ně různé týmové výzvy. Konkrétně v juniorce jsme dělali individuální pohovory, které prohloubily vzájemnou důvěru s týmem. Měli jsme společně s trenéry časté mítinky a zdůrazňovali jsme to, co v době karantény platilo dvojnásob, že vychováváme především lidi a až potom hráče.

Došlo k nějakému pohybu hráčů v kádru?
Pracovali jsme především na jeho doplnění a zkvalitnění. Se začátkem tréninků na ledě vidím skvělou příležitost v tom, že si můžeme připravit mužstvo na příští sezonu. K tomu ale patří i hráči končícího ročníku, čímž mám na mysli Adama Čížka, Pavla Chocholouška, Jiřího Najmana, Matyáše Welsera, Honzu Karbulku nebo Tomáše Hubatu. Mají skvělý přístup a jsou vděční, že se mohou připravovat. Od umožnění tréninků na ledě se s námi připravuje i Jakub Čížek, který je ve velmi dobrém pracovním nastavení. Uvidíme, jak situace ohledně jejich ročníku dopadne.

Vážíte si toho, že znovu můžete alespoň trénovat na ledě?
Je to pro nás dar z nebes, že vůbec na ledě můžeme být. Pro kluky je to velká příležitost. Do juniorky se nám podařilo posunout tři hráče ročníku 2004, tedy Filip Petrásek, Marcel Kříž a Petr Placek, u kterých věřím, že se stanou plnohodnotnými členy týmu. Také z deváté třídy přešli hráči do dorostu, z toho máme velkou radost. Již nyní je všem jasné, že tato sezóna slouží jako příprava na tu následující. Chceme si kádry a jednotlivé hráče co nejvíce vychovat, rozvíjet a především zabudovat do naší mentality.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....