Banes Motor České Budějovice
30.12.2020, Petra Bicková

Ukončili jsme rok vítězně a je třeba v novém roce navázat, hlásí Jan Strmeň

Do brány proti Indiánům nastoupil Jan Strmeň, který poprvé v sezóně odchytal celý zápas v extralize za Motor. Po hostování ve Vsetíně čekal na svou šanci, kterou nakonec dostal. Jeho premiéra skončila vítězstvím. Jihočeši porazili Plzeň 4:3 v prodloužení. Jak se cítil budějovický gólman po dlouhé době v bráně?

Honzo, vy jste odchytal svůj první celý zápas v extralize za Motor, hned jste slavil výhru, sice jen za dva body, ale přece. Jak jste se cítil?
Cítil jsem se dobře. Věděl jsem, že nemám co ztratit, protože jsme tři brankáři a šance moc není. Jsem rád, že trenér mi ji dal a já mu to oplatil. Mrzí mě, že nemáme tři body, ale i dva jsou cenné.

Kdy jste se dozvěděl, že půjdete do brány?
Den předem si mě zavolal trenér a ptal se mě, jak jsem na tom, jak jsem připravený. Dlouho jsem nechytal. Ale řekl jsem, že jsem připravený a jsem opravdu rád, že jsem dostal šanci.

Myslíte, že vám pomohlo k nominaci do branky, že jste vychytal v létě v Generali Česká Cupu právě Plzeň?
Určitě. Trenér říkal, že za celou dobu, co jsem tady, tak jsem chytal přáteláky a vždy jsem měl dobré výkony. Zeptal se mě, jestli výsledek proti Plzni zvládnu zopakovat, řekl jsem, že ano a jsem rád, že to vyšlo.

Letos jste se do brány moc nedostal, byl jste nervózní?
Začátek sezony mluvil jasně, byli jsme tu tři. Čili jako jednička, pak Patýs, který má ambice do NHL. Já pak dostal šanci jít do Vsetína, kde jsem dostal prostor. Když jsem měl ale jít na Lapači do brány, tak jsem šel potřetí do karantény. Pak už jsem se vracel zpátky do Motoru a čekal tu na šanci. Jsem rád, že přišla a mohl to vrátit vítězstvím. Nervózní jsem nebyl, neměl jsem co ztratit a chtěl jsem vyhrát.

Trenér Prospal zmiňoval na tiskové konferenci po zápase právě to, že jste tu jako trojka a věděl jste to. Také ale řekl, že jste velice pracovitý hráč a charakterově výborný do kabiny. Jak vás tyhle slova těší?
Určitě mě to těší. Věděl jsem jaká situace v Motoru je, že jsem trojka a snažil jsem se na sobě pořád pracovat a doufal jsem, že ta šance jednou přijde a přišla právě proti Plzni. V kabině se snažím dělat srandu. Ta negativita tam přece jenom nějaká je, i když to není moc vidět. Ale štve nás, že prohráváme a ztrácíme vítězství o gól. Já se to vždy snažím rozveselit, aby vymizela frustrace. Chci klukům pomoc. Zápas proti Plzni je dobrá tečka hnusného roku 2020 a doufám, že si to přebereme do nového roku a začneme vyhrávat.

V neděli vás doma čekají Vítkovice, chtělo by to potvrdit výhru proti Plzni.
Určitě. Chtělo by navázat. Skončili jsme vítězně tenhle rok a chce to začít vítězně i ten nový. Tabulka sice vypadá hrozně, pořád si ale myslím, že není nic ztraceno. Určitě je šance dostat se i do předkola, když budeme porážet soupeře jako Plzeň, jen tomu musíme věřit.

Co byste popřál fanouškům a hráčům do nového roku?
Co se týče hokeje, tak aby se to štěstíčko otočilo k nám a začali jsme vyhrávat. Pak přeji všem klukům a fanouškům hlavně to zdraví v nelehké situaci, ve které jsme. Aby se všichni covidu vyhnuli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....