Banes Motor České Budějovice
07.01.2021, Denisa Józsová

Motor bodoval ve třech duelech v řadě. Povede se mu Liberec znovu obrat o body?

Vypadá to, že Jihočeši se začínají srovnávat s tempem extraligy, když bodovali už ve třech zápasech za sebou. Nyní ho ale čeká těžký soupeř v podobě libereckých Tygrů. V prvním zápase však Motor dokázal Severočechy obrat o bod, povede se mu to znovu? Uvidíme, zápas startuje v pátek v 18:00. Páteční utkání můžete sledovat prostřednictvím onlajny.com. Zápas bude možné také zhlédnout na portálu HokejkaTV.

HC Bílí Tygři Liberec

Tygři loni ovládli základní část Tipsport extraligy, jenže letos se jim tolik nedaří. Půjdou jejich výkony v dalším průběhu sezóny nahoru? Po dvaceti osmi kolech mají na svém kontě čtyřicet sedm bodů a patří jim „až“ sedmá příčka. Tabulka je však v těchto místech hodně nahuštěna, a tak na pátý Hradec Králové ztrácí Liberec pouhý bod. Jestli s něčím mohou být liberečtí hokejisté spokojení, je to defenzivní hra. Dosud totiž inkasovali šedesát sedm branek, což je třetí nejlepší číslo v lize. Lépe je na tom jen Sparta a Mladá Boleslav. Útok severočeského celku patří k lepšímu průměru, když dosud nastřílel osmdesát jedna gólů.

Liberec by však rád postupoval tabulkou, což dokázal posilou v prosinci. Tou se stal Ondřej Vitásek, tedy hráč, který už má na kontě nějaké starty za národní tým a který tři celé sezóny působil v ruské KHL. Od svého návratu naskočil do pěti utkání a připsal si jednu asistenci. Nejlepším střelcem mezi obránci Liberce je Mislav Rosandič, ale stačily mu k tomu jen dvě branky. Právě on je také nejproduktivnějším bekem týmu. Ve formě z loňské sezóny pokračuje také útočník Michal Birner, jenž dosud nasbíral dvacet pět bodů. Naopak se tolik nedaří Michalu Bulířovi, který zatím zapsal „jen“ jedenáct bodů. V brance nastupuje především Budějovicím známý Petr Kváča, který letos naskočil do třiadvaceti utkání.

Liberec má každoročně obrovskou ofenzivní sílu, jenže to zatím nedokazuje tolik. To se ukazuje i v přesilových hrách. V těch sice dal dvacet branek a jeho úspěšnost je 17,70%, což je mimochodem čtvrtá nejlepší přesilovka v lize, jenže loni bylo toto číslo o osm procent vyšší. Oslabení je lepší než v loňské sezóně a Severočechům patří třetí pozice, když ubránili 87,40% oslabení. Tygři mají skvělá vhazování, jelikož před 56% z nich končí jejich výhrou… Lépe je na tom jenom Sparta, právě dva toto týmy naprosto dominují lize v této činnosti.

Posledních pět zápasů:

Vítkovice - Liberec 1:4
Sparta - Liberec 1:3
Liberec – Mladá Boleslav 0:2
Mountfield - Liberec 2:3sn
Liberec - Litvínov 6:3

Sestava Liberce z utkání proti Vítkovicím:

J. Pavelka – Vitásek, Knot, Rosandić, T. Hanousek, Derner, Kolmann, Havlín – Birner, A. Musil, Lenc – T. Rachůnek, P. Jelínek, Průžek – J. Vlach, Hrabík, R. Pavlík – D. Špaček, Šír, Pekař.


33. kolo

Bílí Tygři Liberec - MADETA MOTOR Č. Budějovice

pátek 8. ledna, 18:00, Home Credit Arena

Vzájemné duely v letošní sezóně

V letošní sezóně se Jihočeši utkali se Severočechy zatím jednou. V tomto utkání rozhodně nebyli favority, přece jen Liberec loni ovládl základní část extraligy. Motor však utkání nezačal špatně a zásluhou Adama Rašky se dostal do vedení 1:0, ovšem Liberečtí otočili stav zápasu ve svůj prospěch. Ve druhé periodě se ještě prosadil Daniel Voženílek a jeho trefa se ukázala jako velmi důležitá, jelikož znamenala prodloužení i samostatné nájezdy. V těch se jako jediný prosadil Adam Musil, jenž vystřelil bonusový bod pod Ještěd. České Budějovice ale proti favoritovi zapsaly bod, když padly 2:3 po samostatných nájezdech.

Z tábora Motoru

Jihočeši jsou nadále na poslední pozici a v nejbližší době ji ani neopustí. Dosud totiž získali osmnáct bodů a na třináctý Zlín jich ztrácí devět. Motor má problémy především v obranné fázi, jelikož dosud inkasoval už 108 branek a jako jediný „překonal“ stogólovou hranici. Útok je přece jen o poznání lepší, dal devětašedesát branek, jenže na více bodů to nestačilo. V posledních zápasech ale přišlo zlepšení, potvrdí tento trend České Budějovice i v tomto utkání? Povedlo se jim vyhrál na domácím ledě proti Plzni, načež po samostatných nájezdech porazily i Vítkovice. V posledním duelu sice padly v Olomouci po prodloužení, avšak získaly alespoň bod po prodloužení. Získat bod ve třech zápasech po sobě se Motoru v nové sezóně ještě nepovedlo.

Zpět z mistrovství světa dvacítek je také trojice českobudějovických hráčů v podobě Martina Beránka, Šimona Kubíčka a Pavla Nováka. A podle Petra Sailera jsou všichni připraveni naskočit za áčko Motoru: „Oba i Martin Beránek se zapojili do tréninků a jsou k dispozici pro zápasy Tipsport extraligy. Jejich zařazení je v kompetenci trenérů." Je jasné, že do utkání nenaskočí David Gilbert, který bude pár dní mimo po zákroku soupeře v duelu s Vítkovicemi. Do utkání se nezapojí také Matouš Venkrbec, jenž laboruje se zraněním. Trenéři nadále nepočítají s Adamem Raškou. K dispozici týmu nebude také hlavní trenér Václav Prospal, který se podrobil menšímu operačnímu zákroku. Tým tak povede v severních Čechách jeho asistent Aleš Totter.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....