Banes Motor České Budějovice
27.01.2021, Michal Špírek

OFFLINE S VÁCLAVEM PROSPALEM (1. část): S kluky chci být na střídačce až do konce, stojí mi za to

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Desítky fanoušků využily možnost položit hlavnímu trenérovi Madety Motor Václavu Prospalovi svůj dotaz v offline rozhovoru zveřejněném na našem webu. A protože Václav Prospal je zvyklý dělat věci naplno, vzal i odpovídání na jednotlivé otázky velmi poctivě a obsáhle. V sérii tří článků tak přiblížíme některé z jeho odpovědí, kompletní odpovědi fanouškům budou pak v příslušné sekci zveřejněny v pátek.

V průběhu ročníku se rozhodl Václav Prospal podstoupit operaci kolena. Aktuálně dochází na rehabilitace, chodí o berlích, na střídačce musí sedět. "Je to něco, čím jsem si v tomhle věku a během sezóny procházet nechtěl. Koleno mi nateklo, čtrnáct dní jsem nosil berle a myslel si, že se budu schopný operace vyvarovat, případně ji oddálit, aby to nezasáhlo do hokejové sezóny. Bohužel, když jsem chtěl na ledě něco ukázat při cvičení, jsem se odrazil, v koleně mě píchlo a domluvili jsme se s panem doktorem Vodičkou, že bude nejlepší na operaci jít teď. Operace nebyla jednoduchá, jsem rád, že jsem ji podstoupil, i když být o berlích, přijít o zápasy, nemít možnost se pohybovat na střídačce nebo chodit s kluky na led při vedení tréninku, samozřejmě nebylo a není optimální. Čeká mě dlouhá rekonvalescence, ale asi lepší teď, než to zbytečně oddalovat. Asi prvně v životě jsem tomu dal pořádný klid. Když jsem měl v minulosti první operaci kolene, tak jsem po týdnu byl zase zpět na ledě a bruslil. Po druhé už jsem tomu dal o trochu více času a vrátil se asi po padesáti zápasech. Teď doufám, že se koleno spraví rehabilitací tak, abych měl možnost být do konce života aktivní," přeje si Prospal.

Mnoho dotazů padlo na téma brankáře Marka Čiliaka, který přišel jako předsezónní největší posila, ale zatím se mu očekávání nedaří naplnit. Jak jeho působení v Motoru hodnotí Václav Prospal? "Marek Čiliak se objevil na trhu a byl jedním ze tří až pěti brankářů, které jsme měli vytipované. Marek byl pro mě tehdy jasná volba číslo jedna a byl jsem pro to, aby sem přišel. Vedla mě k tomu minulost hráče, že dvakrát vyhrál extraligu. Dále zkušenost s tím, kdy jsme proti němu hráli s reprezentací, kdy jsem jako asistent mluvil s trenérem Slovenska Ramsaym, neřekl na Čila nic špatného. Věděl jsem, že nastupoval v KHL. Tyto atributy ho předurčovaly k tomu, že když přijde sem, bude náš absolutně nejlepší hráč. Proto jsem byl moc rád, že vedení se ho rozhodlo angažovat," vzpomíná Prospal na okamžiky předsezezónního rozhodování o výběru nové týmové jedničky Marka Čiliaka. "Naprosto otevřeně ale říkám, že s jeho výkony nejsem spokojen. Doufám, že ani on sám není, ale to je otázka na něj. Jako trenér jsem si myslel, že Mára nám pomůže vyhrát pár zápasů jen tím, jaký je to gólman, Že bude nejlepším hráčem na place, nejlepším hráčem našeho týmu, protože tak je i ohodnocen. Že si to vezme na záda a bude number one goalie, na kterého jsem čekal. Zatím to nenaplňuje. Na druhou stranu věřím, že jeho přednosti se ukážou, že bude lepší a lepší a že nastanou zápasy, které pro nás ukradne. Zatím je to ale pro mě bohužel velké zklamání," odpovídal fanouškovi pětačtyřicetiletý kouč. Tázán byl i na to, zda Čiliakovy špatné statistiky nejdou na vrub děravé obrany: "Jde o spojené nádoby. Máme v obraně obrovské problémy. Jako celek jsme Čila v jeho výkonech moc nepodpořili. To, co se děje před ním, má souvislost s tím, že jeho výkony nejsou takové, jaké jsem si představoval."

Zajímavou okolnost zmínil Prospal při odpovědi fanouškovi, které upozorňoval na chyby obránce Karla Plášila a na to, že stále dostává velký prostor na ledě. "Ano, dá se říct, že Karel dělá velké chyby. Pár dní nazpátek měl pár zápasů, ve kterých udělal obrovské minely, působil unaveně a špatným dojmem. Byl to jeden z důvodů, proč i seděl. Naprosto upřímně, myslím, že je to způsobené dvěma věcmi. Jedna věc je, že se stal poprvé otcem, má doma miminko. Je to velký zásah do života, když zavzpomínám na svou kariéru, se mnou to zamávalo a nejhorší sezónu jsem měl právě, když se nám narodilo první dítě. Karel si tím musí projít, možná se to na něm podepisovalo a možná se to projevuje stále. Další věcí, co hrálo u Karla roli, bylo snižování platových podmínek. Kluci jsou profíci a měli by se s tím poprat, ale záleží na povaze kluků. Já Karlovi věřím. Každý trenér má své koně, některým věří víc, jiným méně. Karlovi nezapomenu to, že sem před třemi lety přišel na try-out, byť měl na Slovensku smlouvu na několik tisíc eur měsíčně. Neměl nic slíbeného, přesto se o to šel poprat, aby mohl hrát za Motor. Od té doby se neskutečně posunul. Je to pro mě bek do prvních dvou obranných dvojic, do přesilovky. Jsou situace, kdy je s Čendou roztrhnu a dám k němu Rendu Vydareného. Dělám to tehdy, když vidím, že se mu tolik nedaří, protože u Rendy se vyšvihne zase trochu výše. Je to poctivý, pracovitý kluk, chce vyhrát, hrát za Motor a být tu úspěšný. Proto ode mě ice time má. Můj názor je, že Karel budoucnost v Motoru má, a měl by tu zůstat i pro další sezónu," myslí si Prospal.

Fanoušci se dotazovali i na to, proč do hry přestal být nasazován útočník Michnáč. "Albert Michnáč je flink. Je to někdo, kdo vidí hru, umí přihrát, dát gól, ale absolutně nemá zaujetí pro hru, bojí se v soubojích, nechce hrát do obrany, neumí přijmout kritiku. Na svůj věk, kdy nemá v profesionálním hokeji nic odehráno, je to paličák, který si nenechá poradit. Vidím v něm ofenzivní potenciál, to bych byl hloupý tohle nepřiznat. Ale není to můj typ hráče a já se v něm velmi zklamal. Proto nehraje. Je to škoda. Když si to uvědomí a začne pracovat úplně jinak, může mít něco před sebou a vyrůst z něj extraligový hokejista," podělil se o svůj názor Prospal.

Václav Prospal odpovídal i na otázku, zda v sezóně, kdy se nedaří a Motor je na poslední příčce, uvažoval o rezignaci. "Byla by to jednoduchá cesta z problému. Takový ale nejsem, poklepu se na záda a řeknu, že jsem bojovník, vždy jsem takový byl, chci vydržet do konce. Nedaří se. Není to tak, jak jsem si to představoval, extraligu jsem si chtěl zkusit, ale výsledkově je to obrovské zklamání. Ale sám z toho nevystoupím, s kluky tam chci být až do konce. Chci a budu tomu dávat všechno, miluju trénovat, i když teď mě to vevnitř ničí. Kluci mi za to stojí, bylo by slabošství z toho vystoupit a nechat je v tom samotné," vysvětloval kouč svůj postoj.

Za tým gamerů Motoru válí v esport lize Václav Karabáček, který prokazuje, že to s herním ovladačem opravdu umí. Jak ale reagoval na jeho koníček a zapojení se do soutěže Václav Prospal? "No, naprosto upřímně, byl jsem hodně překvapený. Na druhou stranu jsme si s Vencou ujasnili, že na takovéhle věci bude myslet jen, když nemáme zápasy. Já bych byl radši, kdyby byl takhle produktivní a takhle dobrej v klasickém hokeji na ledě, než v esportu," odpovídal s úsměvem Prospal. Sám si hraní her nikdy nevyzkoušel: "Není to můj druh aktivity, na to já nejsem."

Václav Prospal využívá možnosti pobavit se o hokeji se slavným koučem Columbusu Johnem Tortorellou. "Komunikace stále probíhá. Teď spíše na bázi toho, že si vyměníme nějaký text. V NHL začala sezóna a já moc dobře vím, že Torts je od prvního dne kempu do posledního zápasu soustředěný na sezónu. Teď tak na kontakt čas není a ani ho nechci otravovat se starostmi, které v Motoru mám. A že jich máme hodně," odpovídal Prospal. A jakou nejcennější radu od něj kdy dostal? „Go with your gut, do everything as you feel. Jdi a dělej vše se svým vnitřním pocitem. Stále se tím řídím," vypíchl hlavní kouč Motoru. Ten také prozradil, že mezi nejoblíbenější seriály patří Papírový dům, Perníkový táta a Útěk z vězení.


PŘIPRAVUJEME: Ve čtvrtek 28. ledna a v pátek 29. ledna přineseme další z odpovědí Václava Prospala fanouškům, v pátek budou rovněž doplněny odpovědi k jednotlivým dotazům v offline rozhovoru do příslušné sekce webu.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice