Banes Motor České Budějovice
01.03.2021, Jiří Michal

Motor se v dobových dresech pokusí Spartě zkomplikovat cestu za prvním místem

Předposlední domácí utkání extraligového ročníku odehrají hokejisté Českých Budějovic proti Spartě, která je jedním z favoritů na titul. Retro utkání startuje v 17:00 a vy jej můžete sledovat buď prostřednictvím streamu na Hokejce zde, popřípadě textový komentář najdete tady.

Retro zápas

Tradice zůstane neporušena i v pandemické sezoně 2020/21, MADETA MOTOR České Budějovice připomene retro zápasem i letos důležitou událost z historie klubu, a to hned tu nejvýznamnější. 6. března to bude přesně 70 let od chvíle, kdy se mistrem naší země stal poprvé mimopražský klub. A byly jím právě České Budějovice! Kmenovými dresy mistrovského SKP České Budějovice byly zejména černo-oranžové dresy. A právě v těch se představí současní hráči proti Spartě. Je třeba velmi poděkovat všem partnerům, kteří umožnili odehrát utkání bez reklam na dresech. Jmenovitě jde o společnosti MADETA, ČEZ, Energie AG, OIG Power, FCC environment, Kappa a všichni partneři BPA. Velký dík patří i městu České Budějovice a Jihočeskému kraji. Vážíme si vaší úcty ke klubové historii! Sparta nastoupí ve svých obvyklých dresech. „Škoda, že na takový zápas nemohou přijít diváci. Je to speciální utkání. Kluci si zahrají v nádherných dresech, ve kterých jejich předchůdci vyhráli titul. To je svátek, při kterém se chceš vytáhnout proti skvělému soupeři. Historie se prostě nedá koupit,“ řekl Prospal pro Deník před střetnutím se Spartou. Více k retro zápasu ZDE.

HC SPARTA PRAHA

Pražská Sparta výrazně posílila a její snaha se jí vyplácí. Již před 49. kolem mají Pražané na svém kontě úctyhodných 102 bodů a na první Třinec ztrácejí jediný bod. Právě Třinec je hlavním rivalem Sparty v boji o Prezidentský pohár, a právě v neděli se oba dva celky setkaly v O2 Aréně, kde nakonec slavili tři body domácí. Třetí místo je již hluboko odstrčené, jelikož Mladá Boleslav strádá již bodů čtrnáct. Sparta má na svém kontě i nejvíce vstřelených branek ze všech týmu extraligy, konkrétně skórovala již 180krát. Ještě obdivuhodnější je u takto silného ofenzivního celku zároveň počet obdržených branek, který je v celé lize nejmenší. I v obraně by se tak v pražské klubu těžko hledaly slabiny.

Nejproduktivnějším mužem sestavy je útočník David Tomášek, který posbíral celkově již 46 bodů zásluhou devatenácti přesných zásahů a 27 gólových přihrávek. O pozici nejlepšího střelce kádru se stará Michal Řepík, který skóroval již 25krát. Sparta i ve svém brankovišti má velmi silné složení. Matěj Machovský patří ke stabilním oporám Sparťanů, během sezony ho doplnil Alexander Salák, který má zatím ze všech brankářů nejlepší statistiky – úspěšnost 93,44 % a průměr 1,8 obdržených branek na zápas. V deseti případech se v brankovišti Sparty objevil i Jakub Neužil.

Sestava Sparty ze zápasu s Třincem (28. 12.)

Salák (Machovský) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Němeček, M. Jandus, Polášek, Košťálek, Kalina – Rousek, Horák, Řepík (C) – Kudrna, Tomášek, Sobotka – Buchtele, Pech (A), Říčka – Zikmund, Sukeľ, Forman.

Z tábora Motoru

Motor má aktuálně na svém kontě 33 bodů, přičemž na třináctý Zlín jich ztrácí sedm v době, kdy zbývá odehrát poslední tři utkání. V týmových statistikách se toho stále moc nemění, Zdeněk Doležal vede produktivitu i střeleckou tabulku kádru. V dosavadním průběhu dokázal zapsat 33 bodů zásluhou sedmnácti přesných tref a šestnácti gólových přihrávek. V brance Motoru by se měl objevit Jan Strmeň, jelikož Marek Čiliak je stále veden na listině nemocných. Naopak do zápasu by měl naskočit Gabin Ville, jenž se vrací po otřesu mozku, do konce sezony se v sestavě již neobjeví Ivan Lytvynov.

„Sparta si jede jednoznačně pro tři body, jelikož bojuje o první místo. Z našeho pohledu to je pro nás dobře, jelikož my nebudeme týmem, který má tyto body samozřejmostí. Chceme mít výborný vstup do zápasu a vstřelit první gól. Musíme mít lepší speciální formace, jestli budeme chtít vyhrát. Sparta je samozřejmě svázaná tím soubojem se Třincem o první místo a my bychom rádi ještě do toho konečného pořadí také promluvili. Musíme se více tlačit do předbrankového prostoru a jít do koncovky, jelikož naposledy v Pardubicích jsme měli spoustu šancí za vyrovnaného stavu, ale selhala nám produktivita,“ sdělil před utkáním asistent trenéra Aleš Totter.

Sestava Motoru ze zápasu v Pardubicích (28.2.)

Strmeň (Maleček) – Vydarený (C), Plášil, Slováček, Štencel, Lytvynov, Kubíček – Jonák, D. Voženílek, Holec (A) – M. Novák, R. Přikryl, Z. Doležal – Karabáček, Gilbert, Alderson – Beránek, Toman, P. Novák.

Permanentkáři mají videopřenosy bezplatně

Permanentkáři Motoru mohou zápasy Motoru sledovat bezplatně na HokejkaTV.cz, a to až do doby, dokud se fanoušci nevrátí zpět na stadiony. Jak se přihlásit k přenosu najdete zde.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....