Banes Motor České Budějovice
06.11.2008, Miroslav Mayer

Juniorka - Jak to vidí kapitán Aleš Ježek

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovická juniorka si letos zatím vede v extralize juniorů velice zdatně. Po první čtvrtině ji patří skvělé čtvrté místo se ztrátou pouhých šesti bodů na vedoucí Vítkovice. Mužstvu se daří nejen výsledkově, ale i herně. Do letošní sezóny vstoupili junioři s novým kapitánem Alešem Ježkem. Ten hodnotí dosavadní průběh sezóny juniorů a zamýšlí se i nad vlastní kariérou.
Vy jste Aleši v juniorském týmu druhým rokem. Jaká je atmosféra v současném týmu juniorů?
Atmosféra v týmu je velmi dobrá. Je to určitě i tím, že se nám daří a vyhráváme zápasy. Jsme na tom fyzicky i psychicky dobře. Je to způsobeno i tím, že se nám prakticky daří od začátku soutěže. Pokud se nedaří hned od začátku, tak může být atmosféra v týmu horší.

Letos vede tým nová trenérská dvojice. Cítíte nějakou výraznější změnu v tréninku či vedení zápasu?
Moc ne. Vždyť trenéři tu byli i loni, jen je změna v hlavním trenérovi. Tréninky jsou velmi podobné. V kabině se toho také moc nezměnilo, žádné výrazně nové věci.

V týmu přeci jen nastala po loňské sezóně změna. Odešli nejproduktivnější hráči Stejskal a Soudek. Roman Horák nehraje za juniorku tak pravidelně. Jak se tím mužstvo vyrovnalo?
Samozřejmě je to znát. Byla to výzva pro další hokejisty, hlavně pro mladé hráče. Teď to nestojí na jednom hráči, ale zabrat musí celý tým, nemůžeme čekat, že to za nás někdo uhraje. To nás jako tým rozhodně více semklo.

To se týká i vás osobně. Loni jste měl jedenáct bodů (6+5) a letos již dvanáct bodů (3+9).
Je to pravda loni to nebylo moc slavné. Letos je to lepší. Zato trestné minuty mi rychle naskakují. Je to určitě i mým krátkým pobytem v zámoří, kde jsem viděl, jak se hraje důrazně a všechno do branky. Snažím se to uplatnit i tady a někdy mi to prostě úplně nevyjde.

Jedna z věcí, kterou trenéři kritizují je i vysoký počet zbytečných, útočných faulů.
Někdy se stává, že soupeř není tak dobře fyzicky vybavený a střet u mantinelu neustojí a rozhodčí to hned píska, přitom ani nejde o faul. Někdy zbytečně faulujeme v útočném pásmu. My se o tom v kabině bavíme i o přestávkách si to řekneme a pak se to třeba zlepší. My starší hráči si vezmeme slovo a něco k tomu řekneme, ale někdy to v zaujetí hry prostě nevyjde. Trenéři nás na to neustále upozorňují při tréninku i při poradách.

Jaký byl letos podle vás v letošní sezóně nejpovedenější a nejhorší zápas mužstva?
Nejlepší byl rozhodně ten poslední zápas doma s Vítkovicemi. Škoda, že se nám nepodařilo zvítězit třeba i na ty samostatné nájezdy. Nejhorší zápas byl doma s posledním Šumperkem, kdy jsme soupeře sevřeli a nemohli dát gól a on nám dal z deseti střel tři branky. Někdy je prostě den, kdy můžete hrát tři hodiny a gól nedáte.

Mužstvo je na tom zatím dobře. Kam byste chtěli letos až dojít?
Rozhodně do play-off a tam je to už loterie. Teď bychom rádi po skončení základní části skončili někde v té první čtyřce, kde jsme teď. I celkově by to mohlo dopadnout do čtvrtého místa.

Kde si myslíte, že je největší slabina současného kádru?
Trochu hůře na tom jsme v obraně. Útok je dobrý, ale tam máme problémy se zakončením. Na jeden gól někdy potřebujeme šest velkých šancí.

Pokud jste na dvojzápase na hřištích soupeřů, co děláte po zápasech?
Jdeme na společnou večeři a pak jdeme hned spát, abychom mohli druhý den hrát. Spíš se mi hráči sejdeme o hodinku dříve než máme a probíráme vše kolem zápasu. Dáme si kafe a tatranku a rozebíráme různé věci. Mluvčím jsem já a také Petr Zich.

Být kapitánem je určitě velká čest i zodpovědnost. Jak jste se vy stal kapitánem?
Původně byl na tuto funkci nominován Pepa Klement, ale ten se na začátku přípravy zranil a těsně před prvním mistrovským zápasem mě nominovali trenéři. Týmu se daří a tak nebyl důvod k žádné změně.

Co přesně jako kapitán děláte?
Snažím se naburcovat tým, pomoci mladším hráčům, pokud mají nějaký problém. Pak také komunikuji s trenéry, když je potřeba něco vyřešit. Pokud se tým cítí unavený, požádám trenéry o „lehčí“ trénink. Trenéři se mnou bez problémů komunikují.

Už jste se zmínil, že jste byl krátká čas v zámoří. O co šlo?
Jednalo se o jedno mužstvo v Texasu, kam jsem byl pozván na přípravný kemp. Sjednal mi to můj agent. Nejdříve jsme trénovali a pak jsme hráli mezi sebou. Z osmdesáti pěti hráčů vybírali dvacet pět pro další část.

Co bylo hlavní příčinou toho, že jste zpět v Českých Budějovicích?
Mě se v přípravě dařilo a zaznamenal jsem pět bodů. Manažer mi nakonec řekl, že mužstvo má krizi a že nemají peníze na evropské hráče a tak všechny evropany z klubu poslali domů.

Myslíte si, že myšlenky uzavřít juniorské soutěže pro evropské hráče je dobrá?
Určitě ne. Měli by nechat ta dvě místa pro hráče z Evropy. Je to opravdu velká zkušenost pro všechny hráče. Sice se tím zlepší kvalita juniorské extraligy, ale pak se nemají hráči dál kde zlepšovat.

Pravidelně jste hrával za reprezentační mládežnické výběry. Letos v nominaci dvacítky nejste.
Já bych byl letos prvním rokem ve dvacítce a tak si myslím, že šanci případně dostanu až po mistrovství světa. Teď trenéři povolávají spíše již starší a zkušenější hráče. Trenér Sýkora říkal, že by radši měl více zkušenějších hráčů i z důvodu toho, že se hraje v USA.

Kvůli předpokládanému pobytu v zámoří jste přerušil školu, teď jste zpět v Českých Budějovicích. Co vy a škola v současné době?
Je pravda, že jsem přerušil školu, ale po návratu jsem se hned opět nahlásil a do školy se snažím chodit, jak to jde. Mám individuální učební plán, takže se chodím hlavně nechat vyzkoušet. Pokud mám mezi tréninky čas, snažím se chodit i na hodiny.

Bodování juniorů po čtvrtině soutěže

Útočníci:

Z G A B Stanislav Polodna 12 7 3 10 Roman Horák 11 4 6 10 Josef Rezek 12 3 6 9 Jakub Marek 12 4 3 7 David Feferle 12 2 5 7 Petr Zich 12 1 6 7 Radim Heřman 12 3 3 6 Aleš Ježek 12 2 4 6 Peter Schneider 12 2 2 4 Radek Seidl 10 1 3 4 Ondřej Ťoupal 10 0 4 4 Vladimír Stejskal 4 2 1 3 Marek Vaniš 7 1 2 3 Jiří Ferebauer 4 1 0 1 Ladislav Boška 12 0 0 0 Lukáš Sumerauer 7 0 0 0 Lukáš Uhlíř 1 0 0 0

Obránci:

Roman Vráblík 12 1 3 4 Martin Havran 4 2 2 4 Stanislav Dietz 12 2 1 3 Bohumil Jank 12 2 0 2 David Pavlíček 8 0 0 0 Miloslav Jáchym 8 0 0 0 Jakub Makovský 9 0 0 0
Poznámka: Z = počet odehraných zápasů, G = počet branek, A = počet gólových asistencí, B = celkový počet bodů.

Postavení v tabulce:

Pořadí   Klub        Z  V  VP  PP  P  Skóre Body     
  1.  Vítkovice     12  8   4   0  0  63:26  32
  4.  Č.Budějovice  12  7   1   3  1  42:26  26
  5.  Slavia        12  7   1   0  4  51:29  23       
 24.  Třebíč        11   0  1   0 10  15:54  2
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....