Banes Motor České Budějovice
09.07.2009, Roman Šperňák

Melichar se vrátil domů i kvůli rodině

Č. B u d ě j o v i c e - Jednou už v poslední době v HC MOUNTFIELD hrál. I když spolupráce trvala krátce, prospěla oběma stranám. Obránce Josef Melichar odehrál v sezoně 2007/2008 za českobudějovický tým šest zápasů v úvodu sezony a šestkrát se tým radoval z vítězství. Pak však odešel do Švédska a minulou sezonu strávil v zámoří. "Ameriku už jsem tak nějak pustil. Všechny věci už mám doma a tak nějak pomalu jsem to tam uzavřel," říká bek.
Po uplynulé sezoně zaznamenával českobudějovický tým hlavně ztráty v obranných řadách. Prvořadým cílem klubu tedy bylo tyto mezery nějakým způsobem zacelit. Nepadala velká prohlášení, pracovalo se v tichosti a výsledkem nového sportovního manažera klubu Jaroslava Jágra je příchod už druhého zkušeného obránce na jih Čech. Po Janu Snopkovi včera podepsal smlouvu v klubu i jeho odchovanec Josef Melichar. “Potřebovali jsme posílit zadní řady a myslím si, že hráč jeho kvalit tu naší obranu posílí," říkal Jaroslav Jágr. “Musím říct, že jsem přesvědčen, že tímhle podpisem jsme obranu zkvalitnili."

O tom, že by se Melichar mohl vrátit do Evropy se spekulovalo už od začátku června. Pro hokej.cz dokonce jeho agent připustil i to, že o jeho příchodu jedná také s HC MOUNTFIELD a klub na něm skutečně v tichosti pracoval. Některé možnosti, které se Melicharovi rýsovaly v zahraničí, padly, a proto se jeho další volbou stal rodný jih Čech. “Nějaké další možnosti byly, ale když se vracím, tak se vracím domů," ujistil Josef Melichar, že o zájmu jiného celku z tuzemské nejvyšší soutěže ani nepřemýšlel. “Samozřejmě ještě mám nějaký zájem jít hrát do Evropy, ale Ameriku už jsem tak nějak pustil. Všechny věci už mám doma a tak nějak pomalu jsem to tam uzavřel. Ještě mám nějaký čas na takovou čekanou, že můžu zase odejít. Ale když se budu vracet, tak se budu vracet domů, když je o mě zájem."

A zájem o něj skutečně je. “My jsme věděli, že nám odešli tři kvalitní obránci, tak jsme se hlavně chtěli soustředit na to, abychom zadní řady posílili. Proto jsme také dělali Snopka. Po rozhovoru s Pepíkovo agentem jsme se dozvěděli, že taky bude volnej, tak jsme na tom pracovali," popisoval Jágr, jak probíhala jednání s hráčem a jeho zástupcem. “Dokonce se teď na poslední chvíli objevil i Sičák, který zatím nemá zahraniční angažmá, ale vypadá to tak, že ho budeme muset pustit na hostování, bohužel," uzavřel další přestupovou možnost sportovní manažer.

Hráč na jihu Čech podepsal smlouvu, která bude platit do 15. listopadu. Když si do té doby Melichar najde zahraniční angažmá, bude moct odejít. Jinak dohraje sezonu v českobudějovickém dresu. “Do listopadu bude hrát za startovné," přiblížil Jágr. “Pokud by zůstal, začala by mu běžet klasická smlouva."

A s jakými ambicemi se urostlý bek na jih Čech vrací? Předně je rád, že si zase bude moct na českobudějovickém ledě zahrát a těší se na to. “Ambice? Hlavně co nejvíc vyhrávat. Projít v pohodě celou sezonou a pak play-off, ale to je strašně daleko," přiblížil své plány na sezonu. Přiznal, že poslední sezona v NHL neproběhla podle jeho představ. Prošel čtyři týmy, odehrál sice 40 zápasů v NHL, ale také několik měsíců strávil na farmě. To všechno musel absolvovat bez rodiny a podmínky, které mu byly nabízeny, mu za podobné martyrium dál nestály. "Ohledně financí už vím, že už se dál nemůžu dostat, že prostě teď tak cítím, že kvůli rodině a kvůli všemu je čas se příblížit k domovu."

Hokejisté HC MOUNTFIELD mají v současné době poslední volno před nástupem na led a Melichar se tak k "novému" týmu připojí až 20. července. Do té doby se bude připravovat sám, stejně jako celou dosavadní dobu. "Chodím do posilovny, na spinning, na squash. Doma hraju tenis. Trénuju sám třináct let, jednou jsem podstoupil tady letní přípravu v Budějovicích. Tak nějak člověk ví s čím jít do sezony a na co se zaměřit a mě to tak vyhovuje," uvádí ke svému programu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....