Banes Motor České Budějovice
08.09.2009, Michal Špírek

Manažer Jágr: Budeme zkoušet finského útočníka Tähtinena

Č. B u d ě j o v i c e - V pondělí odpoledne proběhla v IGY centru předsezónní tiskovka českobudějovického HC MOUNTFIELD. Před novináře předstoupili generální manažer klubu František Joun, sportovní manažer Jaroslav Jágr a hlavní trenér Jan Tlačil. Přinášíme vám vše důležité, co na tiskové konferenci zaznělo. Poté přišla na řadu autogramiáda hráčů a fanoušci se mohli mimo jiné pokochat i pohledem na nové dresy.

František Joun o finanční situaci

Rozpočet na sezónu 2009/2010 je 85 miliónů, tuto částku vydáme určitě. V porovnání s ostatními týmy se tedy řadíme do lepšího středu. V případě postupu do play off jsme připraveni částku navýšit. Musím poděkovat sponzorům, v době ekonomické krize nás podrželi a zůstali při nás. Zatím je vydáno na 3200 permanentek. Na konečné číslo si ještě musíme počkat. Prodané vstupenky v sezóně pokryjí celkem 10 až 12 procent našeho rozpočtu.

František Joun o fanshopu

Minulý rok jsme oproti předchozím létům zaznamenali vzestup prodeje suvenýrů. Jednáme tedy o přesunutí fanshopu z dřevěné boudy před stadionem do útrob arény, čekáme na různá posouzení. Jinak si fanoušci samozřejmě suvenýry zakoupit v prodejně Mountfield na Borku. Prodej po internetu je pro nás velkým problémem a složitou věcí, v minulosti se často stávalo, že objednané věci si nikdo nevyzvedl a vracely se nám zpět. V tomto roce tedy o znovuzavedení e-shopu neuvažujeme.

František Joun o novinkách v Budvar Aréně

Musíme poděkovat městu za nové osvětlení v Budvar Aréně. Mimo jiné to přineslo i zlepšení obrazu na kostce nad ledem, předchozí typ osvětlení neumožňoval divákům stoprocentní kvalitu obrazu. Divákům se budeme snažit udělat show pomocí světelných efektů, tedy při nástupu hráčů, při vstřelené brance atd. Doufám, že tím přispějeme k co nejlepší atmosféře na stadionu. Bohužel se nám zatím nepodařilo zprovoznit "sportbar" na tribuně A, což nás velmi mrzí.

Jaroslav Jágr o odchodech a příchodech před sezónou

Hlavní cíl pro nás bylo posílit na nový ročník obranné řady, což se nám, myslím, podařilo. Odešli beci Ján Mucha, Milan Toman, Vladimír Sičák a Tomáš Frolo, nahradí je Josef Melichar a Jan Snopek. Zájem jsme měli i o mladého Parýzka, jehož návrat ze zámoří jsme měli přislíbený, ale nakonec zamířil do Karlových Varů. Stále sháníme kvalitní posílení útoku, ale není to nic jednoduchého. Nadějně vypadal příchod Kukumberga ze Slovanu Bratislava, ale na poslední chvíli to nedopadlo. Zájem jsme měli i o dalšího Slováka Surového, aktuálně v Linköpingu, hráče se zkušenostmi z NHL, ale ten je pod smlouvou a byl by pro nás drahý. Zájem byl a je třeba i o Petra Vampolu. Nakonec bereme na čtrnáctidenní zkoušku jednatřicetiletého Fina Markku Tähtinena, jenž poslední rok odehrál za Assat Pori. Je to produktivní hráč, ale bohužel to také není vyložený střelec.

Jaroslav Jágr o "farmě" v Táboře

Jsme připraveni využívat tuto možnost. Jsme na počátku spolupráce a myslím si, že farmářský tým bude do budoucna pro extraligové celky nezbytností. Je tu ale problém s legislativou, spolupráce mezi kluby může fungovat na výbornou, ale legislativní věci a statut farem nejsou dostatečně vyřešeny, přechody jednotlivých hráčů je tedy velmi složitou věcí, než se vše zařídí, vymění registrace, trvá vše velmi dlouho.

Jaroslav Jágr o beku Josefu Melicharovi

Počítáme s tím, že Melichar u nás zůstane celou sezonu, smlouva je tak postavená, i když, na druhou stranu mu umožňuje odejít do zahraničí. Muselo by se ale jednat o lukrativní nabídku. Povedl se mu poslední reprezentační turnaj, určitě vzbudil zájem. Uvidíme.

Jan Tlačil o přípravných zápasech a volbě kapitána

Brali jsme to doslova jako přípravu, s cílem vyzkoušet různé věci na nadcházející sezónu. Nelíbí se mi, když někdo v přípravných zápasech napíše "Oni zase prohráli". O to přeci nejde. To, že jsme v přípravě porazili "jen" dva extraligové celky, mě tedy neznervóznilo ani trochu. Co se týče volby kapitána, tak ta proběhla demokraticky, takže si ho zvolilo celé mužstvo. Bude jím Petr Sailer, jeho asistenti jsou František Ptáček a Josef Melichar.

Jan Tlačil o reprezentantech Melicharovi a Kůrkovi

Melichar vstřelil na turnaji Euro Hockey Tour dokonce branku, což by měla být pro beka veliká psychická podpora. U Tomáše Kůrky jsem viděl v zápasech obrovskou chuť hrát a doufám, že mu to vydrží po celou sezónu.

Jan Tlačil o Turkovi a Kovářovi

Máme dva velice kvalitní gólmany, jejich formu chceme využívat ve prospěch týmu. Ve vypjatějších situacích nasadíme zkušeného Romana Turka. A kdo sezónu začne jako jednička? To si zatím nechám pro sebe.

Jan Tlačil o losu extraligy

Nechci kalkulovat s losem, beru to jako fakt, začínáme doma s Litvínovem a tím je to pro nás dané.

Jan Tlačil o produktivitě hráčů

Stále doufám, že mužstvo bude vhodně doplněno a že se tím pádem produktivita zvedne.

Jan Tlačil a František Joun o špatné kvalitě ledu

Jan Tlačil: Nikdy jsme si nestěžovali a překousli jsme i poruchu chlazení, kvůli níž jsme začali na domácím stadioně trénovat o dva týdny později. Ale aktuální kvalita ledu je příšerná.
František Joun: Zakopaný pes nejspíše bude i ve ventilaci, kdy trysky vhánějí doprostřed plochy horký vzduch. Uprostřed kluziště tak má led například -3 stupně celsia, u mantinelů je to pak ale -11, což je samozřejmě problém. Ledu neprospěla ani poslední akce, polepování reklamami. Ale věřím, že se vše dá do pořádku.

Vzkaz trenéra Jana Tlačila fanouškům HC MOUNTFIELD

Chceme napravit pošramocenou reputaci z loňské sezóny, chceme předvádět hokej, který se bude líbit, hrát pro diváky. Samozřejmě nechci říkat, že každý zápas musíme vyhrát, ale my budeme chtít vyhrávat. A věřím, že divák to vycítí, zažil jsem zápasy, ve kterém mužstvo prohrálo, ale přesto mu diváci děkovali za předvedený výkon. O něco podobného se budeme snažit i my. Mám na mysli to, že když fanoušek uvidí, že hráči nechali na ledě všechno a přesto prohrají, tak pochopí, že soupeř byl sice lepší, ale i jeho hráči si zaslouží potlesk a vděk, i přes tu prohru. Ale samozřejmě, že děláme ten náš sport, abychom vyhrávali. Ovšem chtěl bych požádat diváky, aby v sezóně dokázali ocenit nasazení a to, co hráči na ledě budou předvádět.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....