Banes Motor České Budějovice
16.04.2010, Josef Bláha

Lukáš Květoň: Tak dlouhou sezonu jsem nečekal

P r o s t ě j o v - Jiní hráči HC MOUNTFIELD jsou dávno na dovolené a spíš už se chystají na start přípravy na novou sezonu. Letní dřina začíná už 26. dubna, přesto pro trojici Jihočechů stále neskončil ročník minulý. Trio Petr Gřegořek, Milan Gulaš a Lukáš Květoň se bije o svou šanci protlačit se do závěrečného kádru pro mistrovství světa v Německu. "Je to moc příjemné, že se nám daří držet v týmu tak dlouho," pochvaluje si Květoň.

Právě Květoň je hráčem, který se v hledáčku asistenta reprezentačního kouče Josefa Jandače objevil už v minulé sezoně. Jenže hbitý útočník se svezl s výkonnostním poklesem HC MOUNTFIELD a do týmu se nedostal. V této sezoně už se ale výkony Jihočechů pod vedením trenéra Výborného zlepšily, a přišly tedy i pozvánky do reprezentace. "Jsem za to moc rád, je to pro mě obrovská zkušenost," tvrdí nadšeně Lukáš Květoň.

"Každý trénink v reprezentaci mi dává hodně, člověk najednou cítí další chuť, novou motivaci, když ví, že není nemožné dostat se do nároďáku," říká sedmadvacetiletý útočník. V týmu se společně s Gulašem a Gřegořkem drží už hodně dlouho. A to proběhlo už několikáté zeštíhlení kádru, který se tvoří pro mistrovství světa.

"Já osobně jsem tedy realista a vím, že už asi brzy pojedu domů," tvrdí Květoň. "Původně jsme s Gulim (Milan Gulaš) mysleli, že odehrajeme přáteláky ve Švýcarsku a končíme, ale trochu jsme si to protáhli," usmívá se. Dva duely v zemi helvétského kříže absolvovali Květoň s Gulašem po boku centra Jana Marka. "Taky obrovská zkušenost, že si člověk může zahrát s takovým centrem. Je to super hokejista, pořád si pohybem hledá prostor, přesně přihrává, dobře střílí, navíc je to gólový hráč..."

V pátek a v sobotu ještě dostanou jihočeští borci šanci v přátelských duelech v Prostějově, kde bude soupeřem českému celku výběr Slovenska. "S tím, že tu vydržím až do zápasů se Slovákama, jsme fakt nečekal," přiznává spokojeně Květoň. Dvojice Květoň - Gulaš se přesunula do čtvrté útočné formace, kde nastoupí po boku Martina Růžičky z Třince. "Zase to pro nás bude velký zážitek, hráči se tu průběžně mění a už je tu dost opravdu kvalitních hokejistů, na které je radost se dívat," vypráví Květoň.

A jaká je zkušenost z mezistátních utkání? "Všechno je to daleko rychlejší, na všechno má člověk méně času. Zápasy ve Švýcarsku bych možná srovnal s těmi nejatraktivnějšími duely v play off extraligy, ale pořád je to jiný hokej," tvrdí útočník, který podepsal s týmem HC MOUNTFIELD před časem novou smlouvu. Květoň s Gulašem pravděpodobně absolvují už jen duely se Slovenskem. "Byl by to skoro zázrak, kdybychom si nás tu ještě nechali. Mistrovství světa se blíží a čím dál tím víc kvalitních hráčů se připojuje k týmu," tvrdí Květoň, který už se spíš soustředí na odpočinek a následné připojení k českobudějovickému celku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....