Banes Motor České Budějovice
18.06.2012, Gabriela Šubardová

Soupeři HC MOUNTFIELD v European Trophy - č. 1: Luleå

Č. B u d ě j o v i c e – Letní příprava je v plném proudu. Hokejisté HC MOUNTFIELD polykají tréninkové dávky na soustředění ve Frymburku, aby byli připraveni na to, až obují brusle a vyrazí na led. Už během srpna je čeká několik zápasů stále prestižnější European Trophy, ve které se střetnou s celky, na něž jen tak nenarazí. Ještě před startem letní soutěže všechny soupeře, s nimiž svěřenci trenéra Petera Draisaitla poměří síly, představíme.

Luleå Hockey

European Trophy je rozdělana do čtyř divizí, z nichž je pro nás, Jihočechy, nejdůležitější Severní. Kromě dvou týmů z extraligy, které fanoušci HC MOUNTFIELD notoricky znají, je v divizi prvním soupeřem švédský Luleå HF.

Jedná se o nejsevernější klub švédské nejvyšší soutěže. Byl založen až v roce 1977, ale přesto se dokázal zařadit mezi top týmy tamní soutěže. Jeho největším úspěchem je vítězství v Elitserien v sezóně 1995 - 1996. Klubovou barvou je červená a bílá, tým sídlí v Coop Aréně, jejíž kapacita činí na 6000 diváků. Právě tam se Jihočeši v srpnu představí.

Švédský celek není zdaleka kolonií legionářů. Sází především na domácí hráče. Několik zahraničních akvizic tvoří dva Kanaďané, pět Finů a jeden Švýcar. V minulé sezoně se tým, který vypadl ve čtvrtfinále play off s AIK Stockholm 1:4, opíral o vynikající výkony obou brankářů Johana Gustafssona a Davida Rautia. Ten první si dokonce svými výkony vysloužil tříletý nováčkovský kontrakt s Minnesotou, ale v této sezoně by měl ještě chytat na severu Evropy.

Po minulém ročníku ze švédského celku odešlo devět hráčů. Mezi nimi i Johan Harju, který byl jednou z největších hvězd týmu a nejproduktivnější hráč v letní European Trophy. Přestoupil do mistrovského Brynäs. Nejproduktivnějším hráčem uplynulé sezony byl Nicklas Olausson, který zaznamenal 41 bodů (8+33) a další čtyři si připsal v play off. V týmu zůstává i pro nadcházející sezonu. To už se nedá říct o nejlepším střelci, kterým byl Simon Hjalmarsson, který dal 19 gólů v základní části a jeden v play off. Ten byl v balíku, který Luleå opustil a v nadcházející sezoně bude hrát v Linköpingu.

OFICIÁLNÍ WEBOVÉ STRÁNKY TÝMU

Zajímavost soupeře – kanadská dvojčata

Je to zvláštní shoda okolností. Švédové mají v kanadském Vancouveru v NHL svá dvojčata Henrika a Daniela Sedinovi. Kanada má zase ve Švédsku svá méně známá dvojčata Chrise a Cama Abbottovi. Ti jsou na ledě nepřehlédnutelní. Díky rychlé a tvrdé hře dostávají neustále své soupeře pod tlak. Tím si získali oblibu a podporu od fanoušků. Do Evropy se dostali přes norskou ligu, odkud se stěhovali v sezoně 2008/09 do švédského Rögle a po roce do Luleå. Letos zahájí v severním Švédsku již třetí sezónu.

Chris je sice postavou menší než jeho bratr, měří jen 179 centimetrů a váží 84 kilogramů, ale v týmu si ho hodně cení, protože už je tam po dvou sezonách zástupcem kapitána. V uplynulé sezoně byl v základní části třetím nejproduktivnějším hráčem za duem Olausson – Hjalmarsson. Jeho bratr Cam (Cameron) Abbott je větší o dva centimetry, ale v minulé sezoně toho příliš nenahrál. Kvůli zranění kolene nenaskočil ani do jednoho zápasu. Přesto v klubu prodloužil smlouvu a o to víc se bude chtít ukázat v ročníku nadcházejícím.

Konečné pořadí European Trophy 2011 a Lulea v ní

1. Red Bull Salzburg (Rakousko)
2. Jokerit Helsinky (Finsko)
3. Lulea HF (Švédsko)
4. Linköpings HC (Švédsko)
5. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (Česká republika)
6. HC Plzeň 1929 (Česká republika)
7. Frölunda Indians (Švédsko)
8. HC Mountfield (Česká republika)

V minulém ročníku se tento dým dostal do bojů o umístění, kde nakonec udolal Linköping HC 3:2 v prodloužení a získal tak bronz. Luleå Hockey o sobě dává znát nejen ve švédské Elite League, ale chce se ukázat i v European Trophy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....