Banes Motor České Budějovice
24.06.2012, Pavel Kortus ml.

Jakub Kovář dorazil na závěr hokejbalového mistrovství

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovický brankář Jakub Kovář v týdnu absolvoval soustředění na Lipně, ale v sobotu se vrátil do Písku, kde bylo MS juniorů v hokejbale a právě Kovář byl se svým bratrem Janem patronem celé akce. Kromě pondělního zahajovacího ceremoniálu stihl i autogramiádu ve Strakonicích i Písku, dějištích celého šampionátu, který v sobotu skončil.

Mistrovství světa juniorů v hokejbale se letos konalo v Písku a vy jste spolu s vaším bratrem byli patrony šampionátu. Bylo hlavním aspektem, že jste oba písečtí rodáci?
Asi ano. Oba jsme z Písku a věnujeme se podobnému sportu, jakým je hokejbal. To asi rozhodlo.

I když jste byl přes týden na soustředění na Lipně, měl jste nějaké ohlasy na šampionát?
Atmosféru mistrovství jsem nevnímal vůbec, ale nějaké ohlasy jsem samozřejmě měl. Nejdůležitější je, aby si v sobotu večer mohli všichni říci, že všechno dopadlo tak jak mělo. Budu jenom rád, když si to řeknou jak organizátoři, tak hráči.

Po sezoně si chodíte rád zahrát hokejbal v Písku. Opustíte mimo sezonu branku?
Ano, hraji v útoku. Po sezoně jsem rád, že z branky zmizím (usmívá se). Za celý ročník se trošku vybiju a zkusím si také jinou roli v týmu.

Zkoušel jste si někdy brankářskou práci v hokejbalové brance?
Zkoušel, ale už by mě tam nikdy nikdo nedostal.

Je velký rozdíl mezi hokejbalovým a hokejovým brankářem?
Rozdíl je to obrovský. V hokeji se mohu sklouznout po ledě a je velký rozdíl ve stylech chytání. Zato v hokejbale se stačí “dobře postavit.“ Obzvláště když se pak hraje na asfaltu, tak to není nic příjemného, což mohu potvrdit.

Hokejbalový míček je pořádně tvrdý. Dá se to srovnávat s pukem?
Hokejbalový míček je hodně tvrdý a každá rána hodně bolí, ale také samozřejmě záleží na razanci a také na místě, do kterého byl brankář zasažen. Ale když jste promrzlý a inkasujete tvrdou ránu pukem, tak to taky není nic příjemného.

Přejděme k hokeji. Příprava na Lipně proběhla v pořádku?
Bez problémů. Měl jsem trošku jiný plán než kluci, ale některé věci jsem dělal stejně. Nemohu to posuzovat úplně přesně, jelikož jsem neabsolvoval vše, co trenéři naordinovali. Bylo to náročné, ale letní příprava by taková být měla. I já jsem si užil makačku, a tak by to mělo v létě být. Ten týden rozhodně splnil účel.

A co výšlap na Svatý Tomáš. Bylo to hodně náročné?
Náročné to bylo a kopec je to pořádný, ale zažil jsem i horší. Ale rozhodně to nebyl ten nejhorší v mém životě.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....