Banes Motor České Budějovice
28.07.2012, Michal Špírek

TRX, flowin, gumy GUN-eX... I tyto pomůcky využívali hráči v přípravě

HC MOUNTFIELD vstoupil do pokračování letní přípravy, které už se převážně bude odehrávat na ledě. První, "suchou" část mají hokejisté úspěšně za sebou. A v ní se využívala řada novinek z oblasti fitness a posilování. Přípravu týmu má na starosti mj. kondiční trenér Petr Požárek, který si prozatímní průběh pochvaluje: "Hráči na konci přípravy podstoupili stejné testy jako na začátku a byly zde viditelné změny zlepšení vytrvalosti."
Od dubna do minulého týdne mohli hokejisté zapomenout na svůj oblíbený povrch, led, a připravovali se na sezónu v posilovnách, na kolech atd. Vše pod dohledem kondičního trenéra Petra Požárka. Ten má již sedmileté zkušenosti s prací s mládeží, dospělými a profesionálními sportovci. Je držitelem mnoha licencí, vyučuje na Jihočeské univerzitě a studuje doktorské studium v Laboratoři sportovní motoriky na UK FTVS. Funkce kondičního trenéra je v HC MOUNTFIELD novinkou pro nadcházející sezónu.

Pojďme se tedy společně s Požárkem ohlédnout za první částí přípravy. "Hráči začali přípravu 23. dubna na UK FTVS v Praze, kde podstoupili vstupní testy v Laboratoři sportovní motoriky a vyšetření na přístroji, který zjistí rozložení vody, tuků a svalů v jednotlivých segmentech těla. Dále jsme zvolili testování na běhátku, protože naše příprava byla převážně o nabírání kondice formou běhu. Většina hokejových týmů jinak volí spíše zjištění VO2max (maximální spotřeba kyslíku, aerobní kapacita organizmu, pozn. redakce) na kole."

Vstupní testy tak zjistily fyzickou připravenost hráčů a zajistily možnost porovnání s dosaženými výsledky po konci přípravy. Po jejich absolvování už se hokejisté pustili do plnění tréninkových dávek. "Ve spolupráci s Peterem Draisaitlem, Radkem Bělohlavem a Romanem Turkem jsme dali dohromady tréninkový plán, který se skládal z deseti týdnů všeobecné, dlouhodobé, střednědobé a silové vytrvalosti. Doplněn byl o koordinační a pohybové novinky," sdělil Požárek. Například útočník Rudolf Červený si pochvaloval: "Kondiční trenér vnesl do přípravy nové prvky, které jsme dřív nedělali. Bylo to rozhodně ku prospěchu věci." Některé z novinek nejspíše budou pro čtenáře velkou neznámou, takže pokud vás zajímá, na čem že to hokejisté vlastně posilovali, je ke každému typu náčiní připojena videoukázka. Požárek charakter tréninků přibližuje: "Naše příprava byla o Funkčním australském tréninku, což je tréninková metoda zahrnující běh, kolo, posilovnu, gymnastiku, bosu (ukázka) , flowin(ukázka), gumy GUN-eX(ukázka), Kranking (ukázka), TRX (ukázka), Cross core (ukázka), gumičky, míče, míčky, cvičení s vlastní vahou těla, cvičení ve dvojici, hry (fotbal, beach volejbal, házená), běhání a skákání v písku."


Před startem druhé fáze přípravy sice měli hokejisté dovolenou, ale ani v ní si dovolit zahálet nemohli. "Do třítýdenní dovolené obdrželi hráči individuální plány. Hráči dostali obecnou část, co naběhat, co naposilovat, s tím, že individuálně byly každému hráči přiřazeny výšky tepové frekvence. Individuální cviky na problémové partie jako ramena, kolena, záda či břišní svaly jsme dávali dohromady s fyzioterapeutkou Martou Fixovou."

Ve středu sice hráči naskočili na led, ale ještě před tím si trenéři zkontrolovali, jak na tom jejich svěřenci po fyzické stránce jsou. "Hráči na konci přípravy podstoupili stejné testy jako na začátku a zde byly viditelné změny zlepšení vytrvalosti." O tom, jak si jednotliví hráči vedli, Požárek mluvit nechce. "Výsledky testování jsou interní záležitostí, proto jen řeknu, že jsme byli rádi, že výsledky byly nad očekávání kladné a tím pádem jsme mohli přípravu hodnotit pozitivně. Deficity byly na startu přípravy především u zraněných hráčů, ti ale díky své profesionalitě vše dohnali."

Vše dle slov Petra Požárka směřovalo hráče k tomu, aby byli připraveni na druhou část přípravného období, a ta je na ledě a doplňkově na suchu. Tato část bude především o rychlosti, rychlostní vytrvalosti, síle a výbušnosti. "Nyní, kdy je na řadě především led, tak pracuji s týmem na bázi rychlosti a síly ve stejných intervalech, jaké tráví na ledě. Během sezóny se budu starat o hráče, kteří se budou vracet po zranění. Zároveň budeme pokračovat v udržovacích trénincích, které budou vycházet ze zápasového zatížení a reprezentačních přestávek."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....