Banes Motor České Budějovice
07.08.2012, Českobudějovický Deník, Pavel Kortus

Hokejisté odlétají směr Jekatěrinburg

Č. B u d ě j o v i c e - V úterý ráno ještě trénink, poté oběd, ve 13 hodin odjezd na letiště do Karlových Varů a odtud v 19.00 odlet do téměř čtyři tisíce vzdáleného ruského Jekatěrinburgu. Takový je úterní náročný program hokejistů HC Mountfield.

Jihočeši se budou muset vyrovnat nejen s více než čtyřhodinovým letem, ale také čtyřhodinovým časovým posunem. Již ve středu od 19 hodin místního času je totiž čeká úvodní zápas turnaj O cenu gubernátora Sverdlovské oblasti Kamenný kvítek.

Letošní zápasovou premiéru tým Petera Draisaitla zvládl se ctí a ač nastoupil bez několika opor, dokázal na domácím ledě porazit účastníka KHL Barys Astana 5:4 po samostatných nájezdech.

Hlavního kouče potěšilo, že se jeho tým dokázal zvednout z nepříznivého stavu, když po čtyřech minutách prohrával už 0:2. „To se nám může stát i v lize. Líbilo se mi, že nevznikla nějaká panika a kluci se dali rychle dohromady. Na vývoj zápasu mužstvo dokázalo zareagovat," chválí Draisaitl přístup týmu. „Utkání nám určitě leccos řeklo."

Na začátek přípravy se hrálo dost důrazně, ale s tím trenér problém nemá. „Takhle je třeba hrát. S tím se musíme umět vyrovnat. Možná až na jeden nebo dva zákroky tam nebylo nic mimořádného," míní.

Co Draisaitla potěšilo, byla divácká kulisa. Na úvodní zápas sezony se přišly podívat téměř dvě tisícovky diváků a atmosféra byla velmi dobrá. „Bylo to fantastické. Když hlasatel ohlásil počet diváků, tak jsem tomu ani nemohl uvěřit, protože jsem celý zápas koukal na tribunu, kde žádní diváci nebyli. Musel jsem se vyklonit, abych tomu uvěřil. Ale bylo to skutečně fajn a těší mě, že v Budějovicích je zájem o hokej," pochvaluje si.

V úterý se do Jekatěrinburgu vypraví téměř kompletní kádr. Na palubě letadla bude chybět pouze zraněný obránce René Vydarený. Otazník se vznášel také nad útočníkem Martinem Podlešákem, který byl nemocen, a rovněž nad prvním gólmanem Jakubem Kovářem, jenž má zraněnou ruku. Oba by ale nakonec cestovat měli.

Jihočechy čeká skutečně náročný program. Ve čtyřech dnech totiž odehrají s největší pravděpodobností čtyři zápasy. Oproti původnímu programu turnaje došlo k několika korekturám.

Mountfield vstoupí do turnaje středečním večerním duelem s domácím účastníkem KHL Avtomobilistem Jekatěrinburg. Začátek bude v 19 hodin místního času. „Původně jsme měli hrát odpolední zápas, ale pořadatelé nám vyšli vstříc vzhledem k nočnímu příletu a utkání nám přehodili," vysvětluje sportovní manažer Petr Sailer.

Druhým soupeřem výběru Petera Draisaitla bude ve čtvrtek farmářský tým Jekatěrinburgu Sputnik Nižnyj Tagil. V pátek měl být na turnaji původně volný den, ale hrát se bude a Mountfield se utká s Permem, který nahradil Víťaz Čechov, jenž figuroval v původním rozpisu.

V sobotu se pak uskuteční utkání o třetí místo a finále. V neděli se jihočeská výprava vrací domů. „Program je ale teprve předběžný, upřesňovat se až na místě," připomíná Sailer.

Původně měli hrát českobudějovičtí jen tři zápasy, takhle bude jejich program podstatně náročnější. „Pořadatelé nám ale vyšli vstříc a můžeme vzít s sebou jednu pětku navíc, takže každý by odehrál maximálně tři zápasy, což je přijatelné," ujišťuje manažer. Veškeré pobytové náklady Mountfieldu v Jekatěrinburgu hradí domácí strana.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....