Banes Motor České Budějovice
19.08.2012, Miroslav Mayer

Jihočeši pokračují v European Trophy. Čeká je Oulu

Č. B u d ě j o v i c e - V pátek vstoupili hokejisté HC MOUNTFIELD porážkou ve švédském Luleå HF do třetího ročníku European Trophy. Loňský ročník této největší evropské klubové soutěže se Jihočechům vydařil, když dokázali postoupit ze skupiny. Letos tak mají opět možnost změřit svoje síly se špičkovými evropskými týmy. Než se dostane tým domů, čeká ho ještě jeden duel na severu Evropy. Dnes od 16 hodin českého času nastoupí na ledě Kärpätu Oulu.

Letos se tedy odehraje již třetí ročník největší evropské klubové soutěže a zdá se, že její popularita mezi hokejovou veřejností i mezi kluby roste. Důkazem budiž i stoupající počet mužstev, která se do této soutěže zapojila. První ročník odehrálo osmnáct týmů, loňského ročníku se zúčastnilo celkem dvacet čtyři mužstev a letos stoupl počet účastníků na třicet dva.

HC MOUNTFIELD se do Europhean Trophy zapojil poprvé v loňském roce a nevedl si vůbec špatně. Ve všech osmi zápasech ve skupině dokázali Jihočeši bodovat a prohráli pouze první zápas s Plzní na svém ledě až na nájezdy. Hráči i trenéři si soutěž velmi pochvalovali a návštěvnost v Budvar aréně byla na srpnové termíny velmi slušná.

Diváci jistě uvítají možnost vidět týmy, které v průběhu hokejové sezóny v Budvar aréně neuvidí. Loni byli diváci nejvíce zvědaví na Slovan Bratislava (2150 diváků) a těsně druhý byl souboj s týmem Vídeň Capitals (2100 diváků). Letos se bude jednat hned o tři zahraniční soupeře a je jen škoda, že žádný z nich nebude ze severských zemí. Přesto je rozhodně na co se těšit.

Letošní ročník již odstartoval a odehráno je zatím 27 zápasů. Jihočeši prohráli na ledě švédského Lulea 2:5 a jejich další soupeř Kärpät Oulu doma prohrál se Salcburkem 3:5.

Již dříve jsme představili soupeře HC MOUNTFIELD:
Luleå
Kärpät Oulu
Eisbären Berlin
Hamburg Freezers
Salzburg

Herní systém ročníku 2012

Všechna mužstva jsou rozdělena do čtyř divizí po osmi. V rámci skupiny spolu odehrají celkem osm zápasů. Do finálových skupin postupují dvě nejlepší mužstva z každé skupiny. Finálové skupiny se budou hrát v Salcburku, Vídni a nově i v Bratislavě. Pořadatelská mužstva mají účast ve finálové skupině jistou, a pokud se neprobojují na první dvě mužstva ve své skupině tak nepostoupí nejhorší mužstva z druhých míst ve skupině. Vítěz celého turnaje si přijde na finanční prémii 360 000 eur(cca 9 mil kč).

Severní: 
EC Red Bull Salcburk, Eisbären Berlín, Hamburk Freezers, HC Kometa Brno, 
HC Mountfield České Budějovice, HC Plzeň 1929, Lulea Hockey, Kärpät Oulu.
Východní: Bílí Tygři Liberec, Brynäs IF, Djurgaarden IF, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Fribourg-Gottéron, SC Bern, Tappara Tampere, TPS Turku.
Jižní: HC Slovan Bratislava, HC Sparta Praha, HV 71, JYP Jyväskylä, KalPa Kuopio, Linköping HC, Piráti Chomutov, Vídeň Capitals.
Západní: Adler Mannheim, ERC Ingolstadt, EV Zug, Frölunda Indians, Färjestad BK, IFK Helsinky, Jokerit Helsinky, Curych Lions.

Program HC MOUNTFIELD v European Trophy

pá 17.8.  Luleå - HC Mountfield 19:00
ne 19.8.  Kärpat Oulu - HC Mountfield 16:00
pá 24.8.  HC Mountfield - Hamburg 17:30
ne 26.8.  HC Mountfield - Eisbären 17:00
čt 30.8.  RB Salzburg - HC Mountfield 19:15
pá 31.8.  HC Mountfield - RB Salzburg 17:30
st 17.10. HC Mountfield - Plzeň 17:30
st 28.11. Kometa Brno - HC Mountfield 18:00
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....