Banes Motor České Budějovice
26.08.2012, Petr Lundák

Volba spoluhráčů mne těší, říká nový kapitán Šimánek

Č .  B u d ě j o v i c e - Českobudějovičtí střelci vyslali na golmana Berlínu Elwinga ve druhém domácím utkání seriálu European Trophy více než 40 střel. Za zády Ledního medvěda, který byl vyhlášen největší hvězdou utkání, skončila ale jen jedna. O tu se postaral slovenský bek Peter Mikuš. Utkání po závěrečném hvizdu ale přišel mezi novináře okomentovat čerstvý kapitán HC MOUNTFIELD Jiří Šimánek či trenér Peter Draisaitl.

Jak jste tedy Jiří viděl vy osobně utkání proti Eibärenu Berlín?
Rozhodla druhá třetina. Měli jsme tam hodně přesilových her, ale sehráli jsme je hodně špatně a branka z nich nepadla. I když celkově naše hra nevypadala až tak špatně, hodně jsme bruslili a kéž bychom takto hráli i v lize, ale nakonec to bylo jedna dva.

Ale v závěru třetí třetiny se zdálo, že máte více ze hry než soupeř, ne?
Ta byla hlavně lepší v tom, že jsme na naše přesilovky trochu pozměnili založení hry a motali je více u nich v pásmu. Sice tam byla už i nějaká střela, ale bohužel to na výhru nestačilo.

Kde byl tedy vůbec ten problém, že jste dali jen jeden gól. Ve vašem zakončení či v jejich brankáři?
To bych ani neřekl, ale mají velké a urostlé obránce a před bránou soupeře to bylo dnes opravdu složité. Jejich brankář rozhodně nebyl nijak excelentní. My jsme vlastně ani neměli tolik vyložených šancí, abychom ho pořádně prověřili. Střely nebyly tak nebezpečné.

Jak byste srovnal nedělní zápas s Berlínem a páteční duel s Hamburkem?
Tak Berlín byl jednoznačně lepší než Hamburk. Kdybychom v pátek nezaspali začátek třetí třetiny, tak si zápas v klidu dohrajeme pět jedna a je konec. Ale to jsme si zkomplikovali jenom sami. Berlín však hraje o dost lépe.

Máte za sebou zápasy s německými i se severskými mužstvy, je to pro HC MOUNTFIELD veliký přínos před startem domácí extraligy, opravdu se tady hraje odlišněji než u nás?
Ano, hrají trochu jinak než v extralize. Celých šedesát minut se zde napadá a nestaví se to na taktice vyčkávání ve středím pásmu. Určitě tyto zápasy splnily svůj účel. Švédům se ve třetině prolínají útočníci i obránci, proto je to těžké u nich ubránit.

Zatím se zkoušejí jednotlivá složení a formace. Dnes jste hrál například i s mladým Tomášem Knotkem, jak tato spolupráce zatím vypadá?
Trenér zkouší, jak budou nakonec lajny poskládané a jací centři se hodí k dalším hráčům. Ke konci zápasu jsme už dohrávali i s Rudou Červeným, takže pořád testujeme. Myslím si, že je ještě pořád dost času do startu ligy to vyladit tak, aby jsme si všichni sedli. I hra aby si sedla.

Odehrál jste dnes první zápas jako nový kapitán týmu, za kterého vás zvolili sami spoluhráči. Je to pro vás přeci jenom velká změna či jiná role než ta, na kterou jste byl zvyklý?
V kabině je nás na odpovědnost za kluky a hru je víc. Je jasné, že to člověka potěší, když tato funkce vzejde z nápadů spoluhráčů, kteří mi dali důvěru. Nejde o to, jestli já mám nějakou odpovědnost nebo ne, ale když se už něco řeší, sice řada věcí jde za mnou, tak ale pořád je nás v šatně dost starších kluků. S těmi se to pak řeší společně.

Trenér Draisaitl: Přesilovky nebyly pěkné

Položím vám stejnou otázku, jako Jiřímu Šimánkovi, jak vy jste viděl dnešní zápas proti německým Ledním medvědům?
Tak viděl bych to na dvě základní věci. Tou první byly power – play, ty byly dnes hrozné. A pak jsem viděl, že okolo německé brány létalo hodně puků, ale my jsme nedokázali najít. Měli jsme tuším čtyřicet sedm střel, a to musí za šedesát minut hry stačit na více než jeden gól. Jeden je málo.
Oni z toho, co předvedli, udělali optimum, my ale ne. Bylo sice pak viditelné, že ve třetí třetině jsme Eisbären přehrávali, ale neuměli jsme to vytěžit gólově.

Proč tedy přesilové hry tak nefungovaly, když už na ně nasazujete speciální formace?
Asi tím, že jsme o tom moc mluvili (usměje se). Dnes před zápasem jsme se o power – play bavili, koukali na videa a podobně. Těžko jsme se do útočné třetiny v přesilové hře dostávali, ale když už jsme tam byli, tak náš pohyb nebyl až tak špatný. Po druhé třetině jsem si k tomu něco řekl a v poslední to pak vypadalo už lépe. Ale pořád nám chybí lepší timing u střel.

Jak jste spokojený s výkonem Pavla Kantora? A jak vypadá situace s Jakubem Kovářem?
Máme tady Kováře, pak zkušeného Sáblíka a Kantora. Ten by snad v budoucnu, až Jakub Kovář odejde, pokud odejde, nahradit jeho místo. Bude jeho nástupce. Ale dnes neměl toho tolik, co by měl chytat. I tak ukázal, že na něho je spoleh. Máme však tři výborné golmany a kdokoliv z nich bude chytat, bude to dobré a v klidu. Zítra (v pondělí 27.8. – poznámka redakce) budeme už vědět, co je s Kovářem. Jde za lékařem na rezonanci a my tak budeme vědět, jak na tom je on a také my.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....