Banes Motor České Budějovice
10.09.2012, Miroslav Mayer

Přípravné zápasy - ohlédnutí

Č. B u d ě j o v i c e - Skončilo období přípravných zápasů před začátkem další sezóny Tipsport extraligy. Mužstvo HC MOUNTFIELD absolvovalo celkem jedenáct přípravných zápasů a v nich se utkalo desetkrát s týmy ze zahraničních soutěží a jen jeden zápas odehrálo s českým týmem. Trenéři měli tedy dost času vyzkoušet všechny hráče i možné herní varianty. Celkem se představilo třicet čtyři hokejistů. Nejaktivnějším hráčem v přípravě byl překvapivě bek Peter Mikuš, který získal celkem pět bodů (3+2).

Období přípravy a zkoušení před ostrým začátkem soutěže skončilo a je dobré se poohlédnout, co všechno tým HC MOUNTFIELD během přípravných zápasů absolvoval. Letos tým odehrál celkem jedenáct přípravných zápasů. Celkem čtyřikrát dokázali Jihočeši zvítězit, a sedmkrát prohráli i celkové skóre je tentokrát negativní 30:38. Loni odehrál tým o jeden zápas více a dal o pět branek více.

Nezvyklé pro fanoušky bylo, že v Budvar aréně mohli svůj tým sledovat jen čtyřikrát, loni to bylo sedm zápasů, v roce 2010 šest zápasů a v roce 2009 sedm zápasů. V domácích zápasech mužstvo dvakrát vyhrálo a dvakrát prohrálo. Na všechna domácí utkání přišla velmi slušná návštěva.

V přípravě dali letos trenéři šanci celkem třiceti čtyřem hráčům a to není rozhodně malé číslo. V brance dostali šanci hned tři brankáři a nejvíce si zachytal Lukáš Sáblík, který se v brance objevil hned šestkrát, Kovář a Kantor se objevili ve třech zápasech. Jen Pavel Kantor vychytal čisté konto.

V obraně dostalo šanci ukázat se hned třináct hráčů. Jediný Roman Vráblík odehrál všechna utkání. Deset zápasů ještě odehrál Jank a Mikuš. Z mladíků se představili Dietz (9), Kříž(4), Prokop(7), Štěpán(1), Plášil (1), Makovský(1).

V útoku byla, jako vždy opět velká konkurence a trenéři se snažili postavit co nejvíce hráčů do více zápasů. Představilo se osmnáct útočníků a hned tři Soudek, Knotek a Červený, odehráli všechna utkání. Deset zápasů odehráli ještě Šimánek, Mertl, Suja a Dej. Prostor dostalo i talentované mládí. Švihálek (6), Rousek(4), Marek (5), Přibyl (1). Mladíci se ukázali i střelecky prosadit Michal Švihálek dal tři branky a Tomáš Rousek dvě.

Letos se jasně ukázala vyrovnanost kádru. Nikdo z týmu totiž nijak výrazně ostatní bodově nepřevýšil. Čtyři hráči dali po třech brankách Mikuš, Kašpařík, Květoň a mladík Švihálek. Alespoň jednu branku zaznamenalo hned sedmnáct hráčů. Více se o branky starali útočníci, když z řad obránců se objevili jen tři střelci a to Mikuš (3 branky), Dietz (2 branky) a Vráblík se trefil jednou.

I přesto, že většinu branek obstarali útočníci, stal se letošním králem bodování přípravných zápasů obránce Peter Mikuš (3+2). Ten si vzpomněl na svoje bodové úspěchy ze slovenské soutěže a můžeme se tedy těšit, že podobně úspěšný bude i v Tipsport extralize.

Noční můrou přípravy bývají zranění. I letos se týmu nevyhýbala. Nejznámější je zranění brankáře Jakuba Kováře, které ho nepustí do branky na první soutěžní zápas. S problémy se potýkali i Vydarený, Podlešák a Kříž. Všichni by měli být trenéru Draisaitlovi k dispozici pro první zápas s Vítkovicemi.

Top 9 bodování v přípravných zápasech

                                  G      A        B
1.	Peter Mikuš               3      2        5
2.	Pavel Kašpařík            3      1        4
2.	Lukáš Květoň              3      1        4
4.	Tomáš Mertl               2      2        4
4.	Jiří Šimánek              2      2        4      
6.	Rastislav Dej             1      3        4
7.	Michal Švihálek           3      0        3
8.	Tomáš Rousek              2      1        3
8.	Rudolf Červený            2      1        3    
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....