Banes Motor České Budějovice
12.09.2012, Miroslav Mayer

Před začátkem Tipsport extraligy

Č. B u d ě j o v i c e - V pátek se opět naplno rozběhne nejvyšší hokejová soutěž Tipsport extraliga a fanoušci i hráči se konečně dočkají pravého soutěžního klání. Letošní ročník začne již ve čtvrtek 13. září a nového mistra poznáme nejdéle 21. dubna příštího roku. Tým HC MOUNTFIELD vstupuje do soutěže s velmi obměněným kádrem i s novým realizačním týmem. Nejvíce zápasů za sebou v týmu bez přestupu či hostování má na svém kontě kapitán Jiří Šimánek.

Letošní ročník Tipsport extraligy začíná 13.9.2012 a základní část by měla skončit po padesáti dvou kolech dvacátého šestého února. Hned prvního března začíná předkolo play-off, které si zahrají týmy na sedmém až desátém místě. Hrát se bude na tři vítězná utkání. Týmy na osmém až dvanáctém místě sehrají spolu dvoukolově zápasy o umístění a body se jim budou přičítat k bodům z dlouhodobé části. Týmy na třináctém a čtrnáctém místě se utkají v baráži s finalisty první ligy.

Čtvrtfinále play-off by mělo začít osmého března a bude se hrát na čtyři vítězná utkání. Semifinále by mělo začít 24.března, finále pak 9.dubna. Vítěz bude znám nejpozději 21.dubna 2013. Nejdéle do 19.dubna 2013 bude známo, která mužstva vybojují baráž a budou hrát nejvyšší soutěž v další sezóně.

Moc změn pravidel nás v letošním roce nečeká. Jedinou menší změnou je, že samostatné nájezdy se budou provádět na jedné polovině hřiště, kterou určí rozhodčí. Posud platilo, že se jezdilo na obě strany, podle toho, jak mužstva dohrála prodloužení.

Historický pohled

V rámci české nejvyšší soutěže se tým HC MOUNTFIELD probojoval na celkové sedmé místo, když v loňské sezóně předstihl Litvínov a je před ním o šest bodů s celkovým ziskem 1207 bodů. Šestá je Plzeň se ziskem 1285 bodů. Celkově vede Sparta, která vybojovala již 1465 bodů v základní části od vzniku samostatné české soutěže. Zajímavé je, že Jihočeši jsou třetí v zisku vítězství za dva body, to znamená, že se jim poměrně daří vyhrávat prodloužení a samostatné nájezdy. Pyšnit se Jihočeši mohou i nejlepší obranou z první desítky týmů, ale též druhým nejhorším útokem hned po Kladnu.

Kádr HC MOUNTFIELD

Na soupisce českobudějovického týmu najde hráče věkového rozmezí od devatenácti do třiceti sedmi let. Nejmladším je obránce Karel Plášil, kterému bylo v dubnu osmnáct let a přesně o devatenáct let je starší další obránce František Ptáček. Věkem by tak klidně mohlo jít o otce a syna. V současném kádru je sedm hráčů ve věku dvaceti let a méně a devět hráčů, jejichž věk začíná číslovkou tři. Nejvyšším hráčem je Martin Podlešák, který měří 196 cm. Výškou přes sto devadesát centimetrů se může pochlubit ještě Stanislav Dietz a Lukáš Sáblík. Nejmenší je Tomáš Mertl, který má uvedenu výšku 175 cm. Nejtěžšími muži týmu jsou Aleš Kotalík a Martin Podlešák, kteří jako jediní z týmu mají přes sto kilogramů a sto rovných sto tři. Nejhubenější jsou brankáři Ondřej Bláha (70kg) a Pavel Kantor (80kg).

O tom, že kádr HC MOUNTFIELD doznal mnoha změn, svědčí i čísla odehraných zápasů hráčem v jednom týmu, bez přerušení přestupem či hostováním. Nikoho nepřekvapí, že nejvíce zápasů má na svém kontě kapitán Jiří Šimánek, který odehrál 182 zápasů. Ovšem těsně druhý je František Ptáček, který má na svém kontě již 176 zápasů. Na třetím místě je Jakub Kovář a Pavel Kašpařík se 115 zápasy.

Výročí v sezóně 2012-2013

Kulatá životní jubilea boudou jen dvě. Martin Podlešák oslaví již 29. září třicáté narozeniny. Na další oslavu si musíme počkat až do 29. dubna, kdy Michal Švihálek bude dvacetiletý. To hráčských výročí bude více. Největší nás čeká hned z kraje sezóny, kdy po třech odehraných zápasech bude František Ptáček hráčem s nejvyšším počtem odehraných zápasů v nejvyšší soutěži. Každý další odehraný zápas pak bude novým rekordem soutěže.

Hranice sta zápasů v české extralize

Jen čtrnáct zápasů chybí k této hranici Peteru Mikušovi. Dalším adeptem první stovky je i Tomáš Knotek, kterému chybí ještě osmnáct zápasů. Dalším čekatelem je obránce Michael Kolarz, který má na svém kontě sedmdesát jeden zápas.

Hranice dvou set startů v extralize

K hranici dvou set odehraných zápasů se blíží brankář Lukáš Sáblík, kterému chybí dvacet osm zápasů. Při absenci Jakuba Kováře má šanci počet startů navýšit. Přes tuto metu se určitě dostane Rastislav Dej, kterému chybí jen dva starty. Velkou šanci má i Jakub Kovář, kterému chybí ještě čtyřicet tři zápasů. Pokud bude zdráv a ve své obvyklé formě neměl by to být problém.

Hranice tří set startů

Tuto hranici by měl překonat Aleš Kotalík. Dosud nastoupil do 261 zápasů, a pokud ho nepotká zranění, neměl by mít problém dostat se přes tuto metu. Dalším adeptem je Martin Podlešák, který odehrál o sedm zápasů více než Aleš Kotalík a mohl by tedy slavit dříve.

Hranice čtyř set zápasů

Tady se už jedná o zkušené borce, kteří museli hrát nejvyšší soutěž minimálně čtyři sezóny. Ještě dvacet dva zápasů chybí, aby René Vydarený překonal tuto metu. Dvacet tři zápasů chybí Jakubu Langhammerovi, čtyřicet devět zápasů musí ještě odehrát Tomáš Mertl.

Sedm set odehraných zápasů

Tuto metu má šanci překonat jen jediný hráč týmu - Pavel Kašpařík. Je to druhý nejzkušenější hráč v mužstvu a přes tuto hranici se dostane po odehrání dvaceti šesti zápasů, což by mohlo být na konci listopadu v domácím zápase se Slavií.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....