Banes Motor České Budějovice
24.09.2012, Matěj Mayer

Atraktivní úterní duel: Prodlouží Jihočeši vítěznou sérii se Spartou?

Č. B u d ě j o v i c e – Po vydařeném představení na ledě Pardubic čeká HC MOUNTFIELD už v úterý další zápas proti silnému soupeři, proti kterému se Jihočechům zrovna příliš nedaří. Pod Černou věž přijede pražská Sparta, která sice není v ideální formě a v tabulce je dokonce na desátém místě, v Budvar aréně se jí ale daří. Dalším lákadlem pro fanoušky je možný start posily z NHL Radka Martínka. Úterní duel v českobudějovické Budvar aréně startuje v 17:30.

O soupeři - HC SPARTA PRAHA

Spartu v létě opustila spolehlivá brankářské jednička Tomáš Pöpperle, který šel zkusit štěstí do Lva Praha. Náhradou za něj angažovalo mužstvo kouče Richarda Žemličky dalšího draftovaného brankáře – Marka Schwarze z TPS Turku. Do Lvu Praha odešli spolu s Pöpperlem také Tomáš Rachůnek a Michal Sersen. Posledním hráčem základní sestavy, který opustil Spartu, byl Mario Bližňák, jenž se vrátil na rodné Slovensko. Kádr doplnili obránci Gawryletz s Finem Vallinem a také útočníci Bahenský s Hlinkou. Především od posledního jmenovaného si Sparta slibuje velký přínos do ofenzivy.

Největší posilou a také zatím jediným hráčem z NHL v kádru Pražanů je Michal Neuvirth. Brankář Washingtonu Capitals při výluce NHL preferoval návrat do mateřského klubu. Talentovaný čtyřiadvacetiletý mladík chytal za Spartu naposledy v sezoně 2005/2006, tehdy však pouze za juniorský tým. Letos ho tedy čeká premiéra v extralize, která by se klidně mohla uskutečnit už v úterním zápase v Budvar aréně! Jeho transfer už je dávno dořešený a do branky mohl jít podle původních předpokladů už v utkání s Kladnem.

Po nepříliš přesvědčivém přípravném období vstoupila Sparta do extraligového kolotoče s bilancí pěti bodů ze šesti možných z úvodních dvou střetnutí. Třetí zápas v Chomutově ale Pražané nezvládli a odjížděli domů s prázdnou po výsledku 7:5. V posledním televizním utkání vedli po 40. minutách 2:1, pak ale k obratu zavelela řada Jágr–Plekanec–Tlustý, která i nakonec pečetila vítězství Rytířů 4:3.


HC MOUNTFIELD - HC Sparta Praha
úterý 25.9.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Jaroslav Hlinka

Pražský rodák patří mezi největší ofenzivní zbraně Sparty Praha. Pětatřicetiletý útočník už od roku 2009 začíná sezonu se stejným scénářem. Startuje v extralize a po několika zápasech se přesune do švédské Elitserien. Hlinka během své extraligové kariéry oblékl pouze dres Sparty, s výjimkou minulé sezony, kdy zahajoval sezonu v Plzni. Po sezoně šikovnému útočníkovi vypršela ve Švédsku smlouva a s kamarádem Hlaváčem se rozhodovali, co dál. Zatímco Hlaváč zamířil do Kladna, Hlinka dal přednost klubu svého srdce a zamířil opět do Sparty. To i přes to, že dostal pouze zkušební kontrakt, který trvá do listopadu. Útočník se zkušenostmi z NHL, kde oblékal jednu sezonu dres Colorada Avalanche, má po čtyřech zápasech pět bodů (1+4). Co si myslí Hlinka o úterním duelu? „Nebude to jednoduché, protože Budějovice hrají doma tradičně dobře a moc bodů soupeřům nepouští. Ale co si pamatuji, tak se nám na ně vždycky dařilo, tak snad se nám zase povede vyhrát. Musíme makat na sto procent a bojovat,“ prozradil pro web hcsparta.cz.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Hlavní trenér HC MOUNTFIELD Peter Draisaitl před zítřejším utkáním se Spartou říká: „Jsme samozřejmě velice rádi, že jsme v posledních zápasech nasbírali konečně nějaké body. Ovšem nyní nás čekají v rychlém sledu zápasy se Spartou, v Brně a s Kladnem, což není nic pro malé děti. Musíme tak kvalitně regenerovat a každý druhý den se připravit na nový zápas. To musíme zvládnout. Na utkání se Spartou se tak podrobně budeme chystat v pondělí a v úterý před zápasem. Víme, že Sparta má ve svém kádru plno zkušených hráčů. V naší hře se tak budeme potřebovat spolehnout na absolutně stabilní výkon v defenzivě, na kterém především musíme stavět.“

Perličky zápasu

Martínek vs. Neuvirth?
Start dvou borců z NHL by mohl okořenit úterní duel v Budvar aréně. Za HC MOUNTFIELD je zatím v jednání start obránce Columbusu Blue Jackets Radka Martínka. Šestatřicetiletý zadák se zatím necítí stoprocentně připravený a stále není rozhodnut, kdy nastoupí. Verdikt padne po dohodě s trenéry v úterý po ranním tréninku.

Nejasná je zatím i účast Michala Neuvirtha. Jeho start byl sice možný už v předchozím duelu s Kladnem, do branky Sparty se ale postavil místo něj opět Marek Schwarz. Je možné, že v Budvar aréně si odbude extraligovou premiéru, jeho start však zatím nikdo nepotvrdil.

Vzájemné zápasy z minulé sezóny

 2.10. 2011  HC MOUNTFIELD - Sparta   1:3
 6.11. 2011  Sparta - HC MOUNTFIELD   2:3sn
22.12. 2011  HC MOUNTFIELD - Sparta   1:4
 3.2. 2012 Sparta - HC MOUNTFIELD     4:2

Sestavy z posledního zápasu

HC MOUNTFIELD: Kovář - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Prokop - Soudek, Šimánek, Kotalík - Dej, Langhammer, Rousek - Červený, Kašpařík, Podlešák - Suja, Knotek, Švihálek.

HC Sparta Praha: Schwarz - Philipp, Vallin, Milam, Husák, Gawryletz, D. Kočí, D. Sobotka - Ton, Broš, I. Rachůnek - Tenkrát, J. Hlinka, Pacovský - Jánský, Simon, Bahenský - Y. Treille, Foster, S. Treille.

Statistiky

5. kolo
HC MOUNTFIELD


HC SPARTA PRAHA
9.
Umístění v tabulce
10.
4 / 2 - 0 - 0 - 2
10:11 / 6
Statistiky v sezoně
(základní část)
4 / 1 - 1 - 0 - 2
14:14 / 5
Jakub Langhammer 4 (1+3)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Dominik Pacovský 6 (1+5)
Jiří Šimánek (3)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Tenkrát (4)
Jakub Langhammer (3)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Dominik Pacovský (5)
Peter Frühauf 1 (1+0)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Troy Milam 2 (0+2)
Rastislav Dej (+3)
Rudolf Červený (-4)
+/- bodování v sezoně
Pacovský, Vallin (+1)
Ton, Gawryletz (-3)
Martin Podlešák (27)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Ari Vallin (30)
Jakub Kovář 94,92% - 1,50
Pavel Kantor 89,55% - 3,53
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Marek Schwarz 91,45% – 2,94
Vojtěch Sedláček 85,00% - 4,62

Foto: idnes.cz, hcsparta.cz.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....