Banes Motor České Budějovice
30.09.2012, Michal Heřman

Jágr se ubránit nenechal a na jihu Čech bavil diváky

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Hráči HC MOUNTFIELD poznali, jak těžké je ubránit kladenskou ofenzivu tvořenou hráči z NHL včele s Jaromírem Jágrem. Proti hvězdám extraligy si hodně zahrál obránce René Vydarený. „Chybělo nám lepší pokrytí soupeře,“ vypíchl českobudějovický bek největší problém obrany Jihočechů. Jágr se na ledě ukázal ve 21 střídáních.

Elitní kladenská formace z NHL ve složení Židlický, Kaberle - Jágr, Plekanec, Tlustý dělala domácímu týmu velké problémy. I přes velkou snahu nedokázali hráči HC Mountfield nájezdy této pětice čtyřikrát ubránit. „Musím přiznat, že odstavit jejich první formaci od puku bylo velmi těžké,“ uvedl po utkání obránce René Vydarený. „Snažili jsme se je bránit na těsno a i tak si uměli puk nahrát. Mají velmi dobré krátké přihrávky a vědí o sobě, takže si puk dávají velmi rychle,“ hodnotil dále Vydarený, který první lajnu Kladna bránil sedmkrát. Slovenský bek byl u nejdůležitějších momentů utkání. Vůbec nejvíce se pokoušel Jágra bránit první útok včele s Františkem Ptáčkem. Ten proti hvězdám extraligy absolvoval dvanáct střídání.

V první třetině se hráčům Mountfieldu podařilo až na přesilovou hru útoky soupeře ubránit. „Při přesilovce jsme si měli soupeře lépe rozebrat. Byli jsme příliš pasivní a Tlustý nás za to potrestal,“ řekl o úvodním gólu Vydarený, který byl v té době na ledě. „Začali jsme špatně a jen díky našemu brankáři jsme po prvním dějství vedli,“ uvedl po utkání Jaromír Jágr. „V kabině jsme si řekli, že takto hrát nemůžeme a změnili jsme styl hry,“ naráží Jágr na vývoj z druhé třetiny, ve které dalo Kladno čtyři góly. „Domácí nás mačkali a přehrávat jsme je začali, až když jsme zlepšili pohyb a více napadali,“ upřesnil Jágr důležitý moment utkání.

Do druhé třetiny sice Kladno nastoupilo pozdě a šlo do čtyř, ale přesilovku Jihočeši využít nedokázali a sami naopak po Jágrově akci brzo inkasovali. „Opět jsme nedokázali soupeře lépe pokrýt,“ mrzelo Vydareného. „Hlídat čas je práce trenérů a asi jim strhnu dvacet procent z platu. Pojistky hráčů z NHL byly drahé,“ řekl o situaci ze začátku druhé třetiny s úsměvem Jágr. René Vydarený se kromě bránění samozřejmě zapojoval i do útoků a po jednom dal první branku Mountfieldu. Šlo o gól na 1:3 a vybojoval tak pro domácí jiskru naděje. „Branku jsem dal se štěstím. Tuším, že Kuba Suja posílal puk, který šel přes jednoho Kladeňáka a poté jsem střílel do clony. Puk potom propadl do branky,“ hodnotil Vydarený situaci kolem prvního domácího gólu.

Po druhé třetině byl stav 1:5 a o utkání bylo s velkou pravděpodobností rozhodnuto. Vyprodaná Budvar aréna ale neztichla a byla naopak až do konce utkání plná nadšení a skandování. „Diváci se zachovali férově, a i když jsme prohrávali, tak stále fandili a byli výborní,“ pochválil publikum Vydarený. V podobném duchu hodnotil fanoušky i Jágr. „Hokejem se chceme bavit. Mohli jsme dát další góly, ale za rozhodnutého stavu jsme chtěli hrát více pro diváky.“ Poslední gól Kladna dal trochu netradičně Jágr z nájezdu, když ho fauloval Peter Frühauf. „Musím říct, že na tréninkách se mi nájezdy docela daří. Led ale nebyl příliš dobrý a byla to spíše náhoda,“ řekl o svém druhém gólu Jágr.



Obránci, kteři bránili první útok Kladna s Jágrem:

František Ptáček – 12 střídání
Bohumil Jank, Radek Martínek – 8
René Vydarený – 7
Michael Kolarz – 6
Peter Frühauf – 4
Jágr odehrál na jihu Čech 21 střídání. První lajna Kladna hrála bez Jágra další tři střídání.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice