Banes Motor České Budějovice
26.10.2012, Miroslav Mayer, Lukáš Šonský

SDO: LIB-CEB 4:5p - Starší dorostenci předvedli skvělý obrat

Č. B u d ě j o v i c e - Dorostenci HC České Budějovice dokázali v Liberci husarský kousek. Tygři totiž vedli již 3:0 a Jihočeši dokázali vyrovnat a to samé se jim povedlo ještě před koncem třetí třetiny a zápas se za stavu 4:4 dostal do prodloužení. Pět vteřin před koncem rozhodl Aleš Krátoška a Budějovičtí vezou domů dva body.

Páteční večer pod Ještědem byl ve znamení bitvy severu proti jihu. Ve starší z libereckých hal změřili síly dorostenci, v přilehlé a modernější Tipsport areně se posléze utkaly seniorská družstva Bílých Tygrů a Mountfieldu.

Souboj mladíků přinesl v úvodu mezi mantinely poměrně hodně vzruchu. Obránce Piegl mohl od modré čáry otevřít skóre, jeho střela byla několikrát tečovaná a kotouč nakonec cinkl o břevno Stezkovy brány. Král vzápětí na druhé straně z otočky nezametl puk do potřebných míst.

Oba týmy poté hrozily jen zřídka, o střelecké pokusy nebyla nouze. Brankáři ale lehké kotouče mířící doprostřed klece pohodlně kryli. Až v šestnácté minutě Liberec poprvé slavil, hosté si špatně rozebrali hráče po vhazování. Filip Chlapík byl na levé straně útočného pásma úplně sám, puk si srovnal na čepeli a zaslal jej k tyči. Mountfield mohl bleskově odpovědět, ovšem do dorážky Smejkala vložil na poslední chvíli hůl protihráč Divila.

Začátek druhé třetiny se náramně vyvedl domácím. V čase 21:04 kapituloval Trelc podruhé z hole Filipa Chlapíka, čiperný útočník se před brankovištěm neukvapil. Nabruslil si do strany a až poté zakončil. Za necelou minutu už měli Severočeši náskok tří branek, z kruhu se prosadil Dominik Hrníčko.

Jenže hosté se nevzdali. Jiří Smejkal poprvé rozjásal několik českobudějovických příznivců, zrychlil ve středu hřiště, dostal se před beka a samostatný únik zakončil na jedničku provedeným bekhendovým blafákem.

Zanedlouho už jihočeský celek ztrácel pouze jeden zásah. Laxně pracující liberecká obrana jen přihlížela Janu Michálkovi. Ten snadno obešel dva soupeře, udělal kličku do středu a neomylným zakončením naznačil, že jeho tým nebude pro Bílé Tygry snadnou kořistí.

V následné početní převaze mohl zbrzdit rozjetého soupeře domácí zadák Šťáva, jenže příklepem napálil černou pryž pouze do brankové konstrukce. Zato České Budějovice o několik vteřin později uspěly, při oslabení přizvedl Radek Prokeš střelu z těsné blízkosti nad gólmanovo rameno a srovnal na 3:3. Svým zásahem vyhnal brankáře Stezku z brány, zbytek duelu odchytal Hosnedl.

Nakonec to však byli Severočeši, kteří měli v atraktivní dvacetiminutovce poslední slovo. Zdeněk Král poslal svůj tým opět do vedení, převzal dobře načasovaný Šťávův pas. Protihráči mu nechali hodně prostoru a liberecký forvard nezaváhal.

V úvodu třetí části měli více ze hry především hokejisté Mountfieldu. Suchánek nejdříve slibnou ranou narazil jen na včas vytyčenou Hosnedlovu lapačku, v šestačtyřicáté minutě už ale domácí muž s maskou inkasoval. Jakub Šafář postrčil kotouč mezi betony gólmana a zařídil opět nerozhodný stav.

O chvilku později obdržel českobudějovický Piegl čtyřminutový trest, Tygři měli k dispozici dlouhou přesilovku. Ovšem ideální příležitost k tomu, aby sokovi znovu odskočili, prováhali. Prokeš je mohl potrestat, když se uvolnil v pásmu. Jenže trefil pouze břevno.

Bílí Tygři přidali až s blížícím se koncem základní hrací doby, ale Trelc svůj výběr podržel. Zlikvidoval pokus Hrníčka ze spodní části levého kruhu a třicet vteřin před třetí sirénou si na něj nepřišel ani v samostatném úniku Král, jenž trestuhodně odmítl vítězný zásah. Brankáře si položil, ale před poloprázdnou klecí přizvedl puk až skoro do ochranné sítě.

Na řadu tak přišlo prodloužení. V něm se do dalšího nájezdu dostal domácí Kalfiřt, ze souboje jeden na jednoho však znovu vyšel úspěšněji brankář Mountfieldu. Když se v závěru nastaveného času provinil faulem Lakatoš, svolal hostující kouč závěrečnou poradu. A Jihočeši přesilovku využili. Hosnedl několika střelám z těsné blízkosti odolal, v čase 64:55 ale byl krátký na dělovku kapitána Aleše Krátošky od modré čáry – 4:5.

Ohlasy po zápasu
Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): "Udělali jsme strašně moc chyb, proto jsme si nezasloužili vyhrát. Utkání se nám nepovedlo. Vedli jsme 3:0, měli jsme zápas dobře rozehraný. Ale hrubými individuálními chybami jsme soupeře dostali na koně."

Jan Trummer (HC Mountfield): "Dnes jsme byli šťastnější i z toho důvodu, že jsme všechny branky Liberci darovali po našich chybách. Úvod utkání měl tempo, šance byly na obou stranách. Do druhé třetiny jsme vstoupili laxně, prohrávali jsme 0:3 a vypadalo to s námi hodně špatně. Kluky ale musím pochválit, semkli se a bojovali dál. Klíčový moment bych viděl ve druhé polovině třetí třetiny za stavu 4:4. Rozhodčí přísně vyloučil našeho hráče na čtyři minuty, ale oslabení jsme přečkali."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice