Banes Motor České Budějovice
28.11.2012, Českobudějovický Deník, Pavel Kortus

O žádnou krizi se nejedná, ujišťuje Václav Prospal

Sedm zápasů v řadě dokázali bodovat extraligoví hokejisté HC Mountfield. Až přišel uplynulý víkend, kdy Jihočeši přišli v domácím duelu ve Zlíně o vedení 3:0 a odešli poraženi 3:6. V neděli pak následoval pořádný debakl v Karlových Varech 0:8.

Jeden z lídrů týmu Václav Prospal (37 let) připouští, že takové dva výpadky není možné jen tak přejít, ale zase z nich nedělá nějakou katastrofu. „Stalo se, ale je to za námi a nejlépe to můžeme odčinit hned v pátek doma se Slavií," burcuje před dalším extraligovým duelem v rozhovoru pro Českobudějovický deník.

Po svém nástupu do týmu jste dokázali bodovat v sedmi zápasech po sobě. Čím si vysvětlujete ten následný výpadek se Zlínem a v Karlových Varech?
To bych musel mít patent na rozum, abych to věděl. Se Zlínem nám utekla druhá třetina. Byli jsme na ten zápas skvěle připravení a nahecovaní. Začátek jsme také zvládli tak, jak se doma nastoupit má. Hráli jsme dobře. Potom jsme ale naši hru změnili. V tom utkání se zlomilo něco, co nás do té doby necharakterizovalo. Alespoň od té doby, co jsem tady byl.

Ve třetí třetině jste si ale i za stavu 3:5 vynutili tlak. Tam se mohl zápas ještě zlomit?
Je fakt, že třetí třetinu jsme hráli zase tím stylem, kterým bychom měli hrát. Prostě nám ale ten zápas utekl. Prohráli jsme si ho vlastními chybami ve druhé třetině. Z toho jsme se měli poučit.

K tomu ale asi nedošlo, protože pak přišel osmibrankový příděl v Karlových Varech...
Takovéhle zápasy se stávají. Teď už s tím výsledkem bohužel nikdo nic neudělá. Co tam soupeři mohlo napadat, tak tam napadalo. Ten zápas se nám totálně nepovedl. Ale v neděli prostě skončil. Do pátku do dalšího ligového zápasu máme čas připravit se, abychom odčinili to, co se nám nepovedlo. To byla jedna třetina ve Zlíně a tři v Karlových Varech. Do pátku máme čas na to, abychom se srovnali a začali hrát tak, jako v sedmi předcházejících utkáních, kdy se nám podařilo bodovat.

Úvahy o tom, že se váš tým dostal do krize, tedy odmítáte?
Tady nejde o žádnou krizi. Jde o to, že sezona je dlouhá a něco takového se může stát. Že je kolem toho takový humbuk, to se děje jenom tady v Česku. Nikde jinde to není. Chápu, že když se takhle nepovedou čtyři třetiny ve dvou zápasech, je to alarmující. Ale zase na druhou stranu kolem toho nemůže být takovýhle humbuk. Pokud by tohle trvalo nějakých šest až osm zápasů, tak se to samozřejmě musí řešit. Ale přišel prostě jeden zápas, kdy jsme dostali na zadek. Kredit Karlovarským, jak na nás byli připraveni. Nám tam napadalo všechno, co nám tam napadat mohlo. Dostali jsme šišku, ale odjeli jsme domů a dneska je další den. Máme dost času na to, abychom v pátek v šest hodin večer byli připraveni na sto procent. Je třeba hrát tak, jako v prvních sedmi zápasech, kdy jsem tady byl.

Trenér Draisaitl hovořil o tom, že mu to připadá, jako by měl v sestavě čtyři první útoky. Cítil jste to podobně?
To byl základní kámen úrazu, proč jsme prohráli zápas se Zlínem. Svými chybami jsme pomohli soupeři otočit zápas a potom to vygradovalo v Karlových Varech. Každý hráč má v týmu svou roli a musí vědět, která ta jeho role je. Se Zlínem se nám stalo, že to někteří hráči nevěděli. Nechci říct, že jsme začali hrát profesorsky, ale spíš laxně. Začali jsme si dávat krátké přihrávky a tandemy někde ve středním pásmu. Za celou dobu, co se pohybuji v hokeji, je Zlín známý tím, že má dobrou defenzivní práci. Na tom má postavenou celou hru. Podařilo se nám na ně vletět, napadaly nám tam tři góly a devadesát devět procent mužstva si začalo myslet, že už to půjde samo. To se s námi svezlo i do Varů. Každý si musí uvědomit, jaká je jeho role v týmu a co se od něj očekává.

Měli jste mítink s trenéry. Byla tohle hlavní věc, kterou jste na něm řešili?
To, o čem si povídáme s trenéry v kabině, by tam také mělo zůstat. Veřejnost určitě zajímá, proč jsme dostali takovou nakládačku v Karlových Varech. To je neoddiskutovatelné. Jediné, co teď můžeme udělat, je odčinit to v pátek večer. Další zápas začíná od stavu 0:0. Za to, že se nám nepovedl zápas, mají fanoušci plné právo být na nás naštvaní a pískat na nás. My jsme si to zasloužili. Ale v pátek v šest hodin začíná další zápas a tímto směrem bych to směřoval. Samozřejmě se však takovéhle čtyři třetiny nedají jen tak přejít.

V kabině je všechno v pořádku ve vztazích mezi hráči a trenéry?
Ano. Tam není žádný problém.

Co říkáte situaci za mořem, kde se zatím přes několik kol nijak nepřibližuje konec výluky v NHL?
Nikam se to neposouvá. Je až alarmující, co se tam děje. Nebo spíš neděje. Jsem maximálně šťastný, že mohu nastupovat tady v Budějovicích, i když jsem si představoval, že spíše budeme postupovat tabulkou nahoru. Bohužel po sedmi dobrých zápasech se nám tyhle dva opravdu nepovedly. Je jen na nás, abychom se z toho dostali. Jsem moc rád, že mám možnost tady být a snažit se mužstvu pomoci. Je pro mě obrovské plus, že nemusím myslet na situaci kolem výluky.

V Budějovicích hrajete rád, ale asi jen za symbolickou odměnu. Jak je to momentálně s vaší výplatou?
Pojištění mého kontraktu v NHL zaplatil klub. Jinak tady všichni z NHL hrajeme zadarmo.

Nechodí vám nějaké peníze alespoň z rezervního fondu NHL?
Ne.

To znamená, že jste bez stálého příjmu od dubna, kdy skončila za mořem minulá sezona?
To nemusí nikoho zajímat, jestli něco vydělávám, nebo ne. Tady hraji zadarmo a z NHL také nic nedostávám, i když mám platnou smlouvu v Columbusu. Plat z NHL dostávají pouze zranění hráči nebo ti, kteří šli během léta se souhlasem klubu na nějakou operaci. Jinak od klubů nikdo nic nedostává.

Váš osobní odhad, kdy jestli vůbec NHL letos začne?
Od první chvíle, kdy jsem přijel, jsem říkal, že se začne hrát o Vánocích. Ale nemám křišťálovou kouli. Uvidíme. Myslím, že je dneska úplně nepodstatné se bavit o tom, kdy to začne. Teď jsem tady v Budějovicích a je pro mě podstatné, jak budeme hrát v pátek večer se Slavií.

Na závěr spekulativní otázka. Pokud by letos NHL skutečně nezačala, zůstal byste v Budějovicích až do konce sezony?
Jsem tady v Budějovicích a určitě nikam neodcházím.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....