Banes Motor České Budějovice
16.12.2012, Petr Lundák

Kapry v Americe na Vánoce nejí, prý jsme se asi zbláznili

Č.  B u d ě j o v i c e - Všechno zlé, je pro něco dobré. Asi každý zná staré české přísloví. A právě ta samá poučka se v těchto dnech krásně hodí pro hokejisty z NHL, kteří v době výluky hrají českou extraligu. V táboře HC MOUNTFIELD totiž pro mnoha letech mohou hráči jako Václav Prospal, Milan Michálek a Martin Hanzal zase strávit Vánoce v Čechách, užít si svátky se svou rodinou a doma. Na toto téma jsme vyzpovídali právě útočníky Phoenixu a Ottawy.

„Pokud NHL opravdu nezačne, tak budu s rodiči doma na Vánoce a na to se už opravdu moc těším. Sice nás všechny mrzí, že se v NHL nehraje, ale po dlouhé době, přesně po dvanácti letech, budu zase na Vánoce doma a budu je moci oslavit s rodinou,“ pousmál se forvard Senátorů z Ottawy během autogramiády v restauraci Jiskra. „Ale brácha asi za nám nepřijede, on je pořád ve Phoenixu a za námi by cestoval dlouho, což by asi nemělo cenu na tak krátkou dobu,“ doplnil Milan Michálek.
A jak je na tom útočník, který z 15 zápasů za českobudějovický celek nasbíral šestnáct kanadských bodů, s přípravami na Vánoce?
„Ještě nemám nic. Ani asi stromeček doma mít nebudeme, ten budou mít naši a vánoční atmosféru si tedy vychutnáme u nich. A nějaké kapry mámě v rybníce, takže si budeme muset ryby nalovit. Když jsem například v Americe lidem říkal, že jíme kapry na Vánoce, tak byli z toho hotoví. Pro ně je totiž kapr ta nejhorší ryba, ale tady na klasické české Vánoce se už těším moc. Po letech to bude zase změna,“ pousmál se Michálek.

Podobně je na tom i jeho kolega z útoku, vysoký centr Martin Hanzal. Ten se také těší na české svátky ještě o něco více, spolu s manželkou je totiž oslaví i s jejich potomkem.
„Já jsem tady neslavil Vánoce snad osm let, takže doufám, že si to v Čechách užiju. Uvidíme, jak dopadne dohoda v neděli 23. prosince, abychom hned neletěli za moře. Poprvé tak oslavíme svátky jako rodinka spolu, na což se všichni moc těšíme,“ míní bez čtyř centimetrů dvoumetrový Kojot z Phoenixu. „Kapra jsem tedy ještě nesehnal, ale například stromek už mám doma v garáži. (do rozhovoru vstupuje Milan Michálek a říká: „Oni si tam zdobí kaktusy.“) Ale na toho kapra už mám chuť, protože ve Phoenixu jich moc není k sehnání a opravdu se tam moc nejí,“ říká Hanzal.
I když slavil Martin Hanzal Vánoce za oceánem, snažil se o české tradice. „My jsme v Americe jedli vždycky řízky a bramborový salát, prostě klasika. Sice se tam dárky rozbalují vlastně ráno pětadvacátého, ale my jsme se tradičně dvacátého čtvrtého navečeřeli a šli rozbalovat,“ usmál se Hanzal.

I když se za mořem pořád jedná, začátek NHL je zatím v nedohlednu. „Když se podíváte do historie, v sezóně 94/95 jsme odehráli 48 zápasů. Nedokážu si představit, že by to mohlo být méně," prohlásil Bettman už minulý týden s odkazem na rok 1995, kdy výluka skončila 11. ledna a hrát se začalo o devět dní později. Základní část skončila 3. května, vítěz Stanleyova poháru byl znám 24. června. Tuto zprávu přinesl v úterý 11. prosince server www.sport.cz.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....