Banes Motor České Budějovice
17.12.2012, Pavel Kortus ml.

Se Spartou to bude klasický zápas o šest bodů, tvrdí Roman Vráblík

Č. B u d ě j o v i c e - Ve středu se po reprezentační přestávce opět rozběhne hokejová Tipsport extraliga. HC Mountfield čeká důležitý duel. V Budvar aréně přivítá od 17.30 pražskou Spartu a půjde o hodně. „Je to klasický zápas o šest bodů,“ tvrdí dvaadvacetiletý obránce Roman Vráblík, který letos zatím naskočil do všech devětadvaceti utkání.

Máte za sebou sérii pěti výher v řadě, takže nálada na trénincích musí být příjemná, nebo se pletu?
Po posledním duelu jsme měli den volna a následovaly dva tréninky. Ale nálada je samozřejmě dobrá. Chceme na tu sérii tento týden navázat.

Neobáváte se trošku, že by vás přestávka mohla přibrzdit?
Taky jsem si to říkal. Ale myslím si, že máme natolik zkušené mužstvo, že budeme v té povedené řadě duelů pokračovat.

Na pět výher můžete navázat již ve středu, kdy hostíte v důležitém utkání pražskou Spartu…
Se Spartou je to zápas o šest bodů. Jsme prakticky sousedé v tabulce, a pokud zvítězíme, tak se jim vzdálíme na sedm bodů, což už je slušné. Vítězství je náš jediný cíl pro středeční večer.

Roman Vráblík

Do Vánoc vás pak čekají ještě duely v Brně a s Kladnem. V kádru Rytířů už však zůstali pouze Jágr s Plekancem, takže by jejich síla nemusela být taková, ne?
Kladnu odešli dva zkušení obránci Kaberle s Židlickým a to musí být znát. Ze začátku se každý bál Jágra s Plekancem… Jsou to výborní hokejisti, ale postupem času zapadli do extraligy. Takže není čeho se bát a uděláme všechno pro tři body.

Jako jeden z mála máte odehráno všech 29 zápasů. Svědčí to o tom, že jste již stabilním článkem sestavy?
Jsem rád za každý zápas, který mohu odehrát. A pokud budu moci odehrát všechny, tak budu jedině rád. Odehraná utkání mi dávají nejvíc, jelikož jsem mladý a získávám cenné zkušenosti. I přítomnost hráčů z NHL mi samozřejmě pomáhá.

Většinu jste odehrál po boku René Vydareného, poslední duely vedle Andrew Ference. Je to pro vás ještě lepší, že hrajete vedle zkušeného beka?
Samozřejmě. Je pro mě perfektní, že mám vedle sebe zkušeného beka, o kterého se mohu opřít. Kdybychom hráli dva mladí, tak by to asi nebylo ideální. Starší hráči nedělají prakticky žádné chyby a v tom je to lepší, že mě podrží a mohu se na něj spolehnout.

S Andym jste odehrál posledních pět zápasů. Je velký rozdíl nastupovat v obranné dvojici s Ferencem nebo Vydareným?
Takový rozdíl to není. Oba jsou výborní, zkušení obránci a je radost s nimi hrát.

Ve statistice +/- jste na čísle +4. To také není špatné, že?
Není to špatné. Ale na osobních statistikách úplně nelpím. Když budu mít -8, ale budeme sbírat body, tak to bude z osobního hlediska špatné, ale počítá se týmový úspěch.

Občas se dostanete i na přesilovou hru, ale na první letošní trefu stále čekáte. Kdy už prolomíte střelecké trápení?
Doufám, že co nejdříve. Už i Kotel (Aleš Kotalík, pozn. autora) říká, že beci by měli přidat nějaké branky (usmívá se). Loni jsem vstřelil branku, trefil jsem se i v přípravě, ale letos v extralize čekám.

Čím si vysvětlujete, že obránci dávají tak málo branek. Pouhých šest gólů není moc.
Měli bychom dostat víc puků alespoň na branku. S tím já osobně mám často problémy. Na tom musíme zapracovat, abychom dostali na brankáře každý puk.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....