Banes Motor České Budějovice
17.12.2012, Pavel Kortus ml.

Jakub Kovář obhájil titul Sportovce roku Jihočeského kraje

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovický brankář Jakub Kovář obhájil prvenství v tradiční anketě Sportovec roku Jihočeského kraje 2012. Hlasování ovládl před Radkem Machem z volejbalového Jihostroje a cyklokrosařem Martinem Bínou z ČEZ Cyklo Team Tábor. Jako kolektiv se hokejisté HC Mountfield umístili na 3. místě. Mezi tři nejlepší v kategorii Objev roku se propracoval obránce Tomáš Prokop.

Českobudějovická opora v brance si úspěchu nesmírně váží. „Obhájit je samozřejmě těžší, ale o tuto cenu se nesoutěží, o té musí někdo rozhodnout. Já se snažím dělat svojí práci naplno a o tom kolikátý skončím, rozhodují jiní,“ přitakává písecký rodák. Reprezentační brankář anketu ovládl i loni, kdy za sebou nechal Radka Motyse a Šárku Grabmüllerovou.

Kovář ovládl hlasování podruhé v řadě, přesto si triumfem jistý zdaleka nebyl. „Počítat jsem s tím nemohl. Čtvrt roku nechytal a nevěděl jsem, jak to může ovlivnit mou nominaci. Když jsem se dozvěděl, že jsem v desítce, tak jsem věřil, že bych se mohl umístit někde nahoře, ale první místo jsem opravdu nečekal,“ tvrdí jistota v brance Mountfieldu.

Zástupce českobudějovického hokeje se protlačil i do kategorie Objev roku. Mezi tři nejlepší se dostal spolu s fotbalistou Zdeňkem Linhartem a atletkou Annou Švecovou i obránce Tomáš Prokop. „Beru to jako pěkné ocenění mé práce za ty roky, co se hokeji věnuji. Jsem za to moc rád,“ hovoří mladý obránce, jenž si v letošním ročníku extraligy připsal i premiérový zásah. „Překvapilo mě to a už vůbec jsem nečekal, že budu ve trojici oceněných,“ tvrdí Prokop.

V kategorii kolektivů se mezi nejlepšími objevili i českobudějovičtí hokejisté, kteří obsadili třetí místo. Lepší byli pouze mistři volejbalové extraligy z Jihostroje a cyklokrosaři z Tábora. Třetí pozici si z vyhlašování odnesl Mountfield i v loňském ročníku. „Abychom se po dvou třetích místech dostali výš, tak bychom museli udělat po té dlouhé době konečně titul. A taky chodit na zápasy Jihostroje fandit soupeřům,“ dodává Kovář s úsměvem. Cenu od čtenářů Deníku jižní Čechy a fair play získal bývalý kanonýr Dynama Zdeněk Ondrášek. Do síně slávy byl uveden veslař Jan Jindra. Zvláštní cena tentokrát patří Jiřímu Vlčkovi, dlouholetému trenérovi fotbalové mládeže.

Sportovec Jihočeského kraje 2012:

1. Jakub Kovář (hokej, HC MOUNTFIELD)

2. Radek Mach (volejbal, Jihostroj ČB)

3. Martin Bína (cyklokros, ČEZ Cyklo Team Tábor)

4. Hana Peterková (kanoistika, Vltava Č. Krumlov)

5. Jakub Smrž (motosport, Liberty Racing)

6. Roman Častoral (rallycross, Autoklub Katovice)

7. Šárka Grabmüllerová (triatlon, B&H ČB)

8. Karel Lavický (windsurfing, YC DIM Bezdrev)

9. Roman Lengyel (fotbal, Dynamo Č. Budějovice)

10. Pavla Schorná (biatlon, KB Staré Město pod Landštejnem)

Kolektivy:

1. Jihostroj Č. Budějovice (volejbal)

2. ČEZ Cyklo Team Tábor (cyklokros)

3. HC Mountfield (hokej)

Objevy:

Zdeněk Linhart (fotbal, SK Dynamo ČB), Tomáš Prokop (hokej, HC Mountfield), Anna Švecová (atletika, Sokol Č. Budějovice).

Cena čtenářů Deníku jižní Čechy:

Zdeněk Ondrášek – bývalý kanonýr Dynama

Síň slávy:

Jan Jindra – veslování, Třeboň.

Zvláštní cena:

Jiří Vlček – fotbalový trenér mládeže.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....